Μάχη ενάντια στο χρόνο
- Πέμπτη, 23 Ιουλίου, 2015 - 06:10
Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι επαγγελματίες του κλάδου, για την σταθεροποίηση και ανάταση του τουρισμού, έπειτα από το «πάγωμα», που παρουσίασε λόγω των πολιτικών αναταραχών σε εσωτερικό και εξωτερικό, αλλά και τις ανατιμήσεις, λόγω αύξησης ΦΠΑ.
Στην επούλωση των «πληγών» του τουριστικού τομέα, που άνοιξε η πολυήμερη πολιτική και οικονομική αστάθεια της χώρας, από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, έως και την απόφαση κυβέρνησης και δανειστών να προχωρήσουν σε συμφωνία, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς οι επαγγελματίες, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μπορεί να υπήρξε μια σχετική σταθερότητα, ανεστάλη, ωστόσο, η πολυπόθητη εκτιμώμενη φετινή αύξηση της επισκεψιμότητας, λόγω του «παγώματος» της αγοράς, για αυτό το διάστημα.
Κλιμακωτός υπολογισμός των νέων συντελεστών ΦΠΑ
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προχώρησε σε ανακοίνωση διευκρινίσεων και οδηγιών, προκειμένου να υπολογιστεί η πολύπλοκη εφαρμογή των νέων φορολογικών συντελεστών στην εστίαση, στις τιμές των πακέτων των ξενοδοχείων, τα οποία περιλαμβάνουν πρωινό ή/και άλλα γεύματα.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, θα υπάρξει κλιμακωτός υπολογισμός του ΦΠΑ της εστίασης, σε ποσοστά από 5% έως και 30%, επί της ενιαίας τιμής των πακέτων, ενώ το υπόλοιπο της ενιαίας τιμής θα υπολογίζεται με συντελεστή 6% έως το τέλος του μήνα Σεπτέμβριου και με 13% από 1η Οκτωβρίου 2015.
Ειδικότερα, για τις νησιωτικές περιοχές, σύμφωνα με την εγκύκλιο, προβλέπεται μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30%, καθώς ο αντίστοιχος συντελεστής ΦΠΑ από 20 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2015 θα είναι στο 4%. Από 20 Ιουλίου οι υπηρεσίες εστίασης, επίσης, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 16%, ο οποίος θα ισχύει μεταβατικά για τα νησιά.
Στη συγκεκριμένη διάταξη, υπάγονται, όπως διευκρινίζεται και οι υπηρεσίες εστίασης, οι οποίες παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα στους ειδικούς διαθέσιμους χώρους εστίασης, όπως και ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).
Για την αποφυγή ουσιαστικής επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, δεδομένου, ότι οι κρατήσεις για τα περισσότερα τουριστικά πακέτα γίνεται σε χρόνο προγενέστερο της εκτέλεσής τους, στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται αποδεκτό, η διάκριση κατά συντελεστή φόρου, να γίνεται από 20 Ιουλίου, ως εξής:
- Στη διαμονή με πρωινό το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
- Στη διαμονή με ημιδιατροφή το 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
- Για τη διαμονή με πλήρη διατροφή (Full board) στον κανονικό συντελεστή υπάγεται το 25% της ενιαίας τιμής, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.
- Στην περίπτωση διαμονής με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών, που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.) το ποσοστό που υπάγεται στον κανονικό συντελεστή φτάνει το 30% της ενιαίας τιμής, ως αντιπαροχή για το σύνολο των υπηρεσιών, που περιλαμβάνει το πακέτο.
Επίφοβη σταθερότητα, συγκρατημένη αισιοδοξία
Με όλες τις δυνάμεις τους, έχουν αφοσιωθεί στο στόχο να ανακάμψει στην ανοδική πορεία του ο ελληνικός τουρισμός, οι επαγγελματίες που άμεσα ή έμμεσα ασχολούνται με τις τουριστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενους παράγοντες του κλάδου.
Όπως όλα δείχνουν, ήδη έχει ξεκινήσει να κινείται δειλά, αλλά με θετικό πρόσιμο, η «παγωμένη» αγορά, η οποία είχε σχεδόν ακινητοποιηθεί κατά το διάστημα από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος έως και την ανακοίνωση στο τέλος της Συνόδου Κορυφής, για επίτευξη συμφωνίας, για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, γεγονός, που καταδεικνύει την άμεση αιτιώδη σχέση μεταξύ του πολιτικο-οικονομικού κλίματος που ανά διαστήματα επικρατεί στη χώρα και της πορείας του τουρισμού.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υπάρχει ακόμη μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ως προς την επαναφορά της ανοδικής σε σχέση με πέρσι πορείας, χωρίς όμως υπερεκτίμηση της κατάστασης, καθώς δεδομένου, ότι το «πάγωμα» αυτό, συνέβη, όχι στην αρχή, αλλά εν μέσω της τουριστικής περιόδου, θα χρειαστεί πολύ περισσότερη προσπάθεια, από πλευράς των επιχειρηματιών.
Φυσικά, όπως είναι αναμενόμενο και επιβεβαιώνεται και από παράγοντες του ΣΕΤΕ, οι αρχικές εκτιμήσεις, για υποδοχή 25 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών το 2015, πλέον φαίνεται να μην είναι ρεαλιστικός, εξαιτίας του χαμένου χρόνου και άρα ο στόχος πλέον, είναι η διατήρηση της περσινής επισκεψιμότητας, στα 24, δηλαδή, εκατομμύρια ξένων τουριστών και συνεπώς απώλεια, περίπου ενός εκατομμυρίου επισκεπτών, τουλάχιστον για φέτος.
Όπως θέλουν πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, από τη Ρωσία αναμένονται απώλειες, που ίσως αγγίξουν και τους 300.000 τουρίστες. Αντίστοιχα, μείωση αναμένεται και στην τουριστική αγορά της Γερμανίας, η οποία ωστόσο, έχει εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, ένας εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών tour operator, με πελατεία από ευρύτατη λίστα χωρών, εκτιμά νέο ρεκόρ αφίξεων στην Ελλάδα για το 2015, ενώ επισημαίνει ότι έχει η ζήτηση καταγράφει σχετική σταθερότητα, σε σχέση με πέρσι.
Τουριστικοί παράγοντες επισημαίνουν, πως η «μάχη» για τη διατήρηση ή και άνοδο της πορείας του ελληνικού τουρισμού, θα κριθεί τις επόμενες 20 – 25 ημέρες, όπου θα διαφανεί η ζήτηση για τις κρατήσεις του Σεπτέμβρη, η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε ενθαρρυντικά επίπεδα.
«Κλειδί» για την ομαλότητα η αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος
Όπως επισημαίνεται από τους επαγγελματίες του τουρισμού, η αποκατάσταση των δεδομένων στην τουριστική βιομηχανία, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, από την εξομάλυνση του τραπεζικού συστήματος, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, να δηλώνει, ότι προτεραιότητα είναι να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τράπεζες, αλλά και να μπουν στο στόχαστρο των αρχών τα παράνομα καταλύματα, σε μια προσπάθεια στήριξης των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου.
Σχετικά με την επιβάρυνση των τιμών από την αύξηση του ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή, ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημείωσε, πως πρόκειται για «δίκοπο μαχαίρι», καθώς αν οι ξενοδόχοι επιλέξουν να μετακυλίσουν ένα μεγάλο μέρος ή ακόμη και το σύνολο της αύξησης στους ξένους tour operator, υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ αν επιλέξουν να απορροφήσουν την αύξηση, απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Για τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, υπάρχει ακόμη χρόνος για αναστροφή της υφιστάμενης δύσκολης κατάστασης, αλλά και να κρατηθεί η φετινή περίοδος σε αξιοπρεπή επίπεδα, τονίζοντας το θετικό γεγονός, πως επικράτησε σταθερότητα, με τις κρατήσεις να μένουν σε σταθερά επίπεδα, προειδοποιώντας, όμως, ότι αν αυτή η σταθερότητα δεν αναστραφεί άμεσα, θα αποτυπωθεί ως μείωση το επόμενο διάστημα. Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του ΞΕΕ κάλεσε τους ξενοδόχους να «ανασκουμπωθούν», προκειμένου να κάνουν το καλύτερο δυνατόν για την ενδυνάμωση του τομέα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τουρισμός: Τι τζίρο έκαναν φέτος τα ελληνικά ξενοδοχεία
17 Νοε. 2024 - 12:49 - Τουρισμός: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για ξενοδοχεία, κρουαζιέρα και airbnb
9 Νοε. 2024 - 9:29 - Φόβοι στην τουριστική αγορά από την χρεοκοπία του FTI Touristik
3 Ιουν. 2024 - 17:29 - ΤτΕ: Αυξημένη κατά 16% η τουριστική κίνηση τον Ιανουάριο 2024
26 Μαρ. 2024 - 15:57 - Σεμινάριο για τους επαγγελματίες του τουρισμού στη Σύρο
28 Νοε. 2023 - 10:22