Προτάσεις για δωδεκάμηνο τουρισμό
- Πέμπτη, 20 Αυγούστου, 2015 - 06:10
Με το τίτλο «Δώδεκα» ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) καταθέτει το προτεινόμενο σχέδιο δράσεων για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ώστε να αναπτυχθεί ο δωδεκάμηνος τουρισμός.
Η ζητούμενη προοπτική για δώδεκα μήνες τουρισμό (twelve months’ tourism), περνά μέσα από ένα σύνολο προτάσεων που αφορούν σε διάφορες τουριστικές προοπτικές που μέχρι στιγμής είναι ανεκμετάλλευτες.
Αναλύοντας το σκεπτικό του προγράμματος και των δράσεων που προτείνονται, εκ μέρους του ΗΑΤΤΑ σημειώνεται πως τα οφέλη από αυτή την εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών είναι πολλαπλά, καθώς
-Ο Δωδεκάμηνος Τουρισμός είναι από μόνος του ένα νέο τουριστικό προϊόν, που θα δώσει την ώθηση στους επαγγελματίες κάθε περιοχής της Ελλάδας να αναδείξουν την περιοχή τους τουριστικά.
-Η κατά τόπους οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση θα είναι φυσικό επακόλουθο.
-Το αίσθημα των ίδιων των πολιτών της χώρας μας θα επηρεαστεί θετικά, αφ’ ενός γιατί η μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για εργασία, αλλά αφ› ετέρου γιατί η παρατεταμένη γιορτινή ατμόσφαιρα, θα είναι ένας θετικός παράγοντας για την δημιουργικότητα και την ζωή μας.
-Η Ελλάδα θα μπορεί πλέον να κατατάσσεται στις καταξιωμένες τουριστικές αγορές του κόσμου, όχι μόνον για τις όμορφες παραλίες της, αλλά και για τις ποιοτικές υπηρεσίες που θα μπορεί να παρέχει.
Θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός
Στα πλαίσια της συνεργασίας του ΗΑΤΤΑ με την Ιερά Σύνοδο, διαμορφώνεται πρόγραμμα ανάδειξης τουριστικά, των Μονών - Ναών και Βημάτων Διδασκαλίας.
Αυτό είναι ένα τουριστικό προϊόν που αυτή την στιγμή δεν έχει αυτόνομη υπόσταση και την ανάδειξη που του αναλογεί.
Η χώρα μας έχει μακρά ιστορική πορεία στην χριστιανική παράδοση, και για τον λόγο αυτό αποτελεί πόλο έλξης για χριστιανικούς -κυρίως ορθόδοξους- λαούς.
Η προβολή του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα δεν είναι επαρκής, και μπορεί να συντηρήσει κάλλιστα τον τουρισμό «ΔΩΔΕΚΑ» σε λιγότερο επισκέψιμους προορισμούς μας.
Για τον σκοπό αυτό με την βοήθεια της Ιεράς Συνόδου θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια εξειδίκευσης των τουριστικών γραφείων, ώστε να προκύψει η χάραξη των νέων πρακτικών.
Αθλητικός τουρισμός
Η Ελλάδα έχει αρχαία παράδοση στην άθληση, είναι άλλωστε διάσημη σε όλο τον κόσμο για αυτό το θέμα.
Παρ’ όλα αυτά ο Αθλητικός Τουρισμός δεν έχει ανθίσει στη χώρα μας και αυτό το κενό προτείνεται να καλυφθεί, αξιοποιώντας κυρίως τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις μας, που από το 2004 έως σήμερα δεν χρησιμοποιήθηκαν για κανέναν ουσιαστικό λόγο.
Προτείνεται η δημιουργία του προγράμματος The Olympics Legends, με την πραγματοποίηση αρχαίων ολυμπιακών αθλημάτων για τουρίστες της χώρας μας.
Οι τουρίστες θα έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος στα αθλήματα ακολουθώντας κατά το δυνατόν το αρχαίο τυπικό βράβευσης και διεξαγωγής
Ουρανός και θάλασσα
ΕλληνικόYachting: Μετά την συνεργασία του ΗΑΤΤΑ, τα τελευταία χρόνια, με τους διοργανωτές της μεγάλης και σημαντικής έκθεσης Σκαφών Τουρισμού East Med Yacht Show, που πραγματοποιείται στον Πόρο κάθε χρόνο, προτείνεται το νέο τουριστικό προϊόν που αναδεικνύει το ελληνικό yachting: Ακόμα δηλαδή ένα τουριστικό προϊόν που δεν έχει ανθίσει ακόμα στη χώρα μας, και που μπορεί να αποδώσει σημαντικούς καρπούς.
Με βάση την έκθεση του Πόρου αλλά και δικτυώνοντας τις εκδηλώσεις για το θέμα αυτό, μπορούμε να προσφέρουμε πολλά στην αγορά του yachting.
Αερομεταφορές: Η μακρόχρονη συνεργασία του ΗΑΤΤΑ με τις αεροπορικές εταιρείες έχει ήδη αποφέρει τους σημαντικούς καρπούς της γνώσης και εμπειρίας σε αυτό τον τομέα.
Προτείνεται σειρά ενημερωτικών και λοιπών εκδηλώσεων για τα δεδομένα του σκηνικού της αερομεταφοράς στην Ελλάδα. Νέες εταιρείες εμφανίζονται, ελληνικές εταιρείες δικτυώνονται.
Η σχέση τους με τα τουριστικά γραφεία είναι δεδομένη και όπως αναφέρει ο ΗΑΤΤΑ, είμαστε σε θέση να πλαισιώσουμε αυτή την αλλαγή ενημερώνοντας, συζητώντας και θέτοντας προβληματισμούς.
Δώδεκα θεοί
Τί θα ήταν πιο αυτονόητο για την Ελλάδα, από το να μνημονεύσει στον τουρισμό της τα χιλιάδες ίχνη των αρχαίων της προγόνων και της πίστης τους; Τους ναούς, τους βωμούς, τα ιερά των δώδεκα θεών του Ολύμπου.
Παρ’ όλα αυτά, αυτό το μοναδικό (και αυτονόητο) τουριστικό προϊόν δεν υπάρχει στη χώρα μας!
Ο ΗΑΤΤΑ προτείνει να καλυφθεί το κενό αυτό, δημιουργώντας ένα «Μονοπάτι των Δώδεκα Θεών», ακολουθώντας σημαντικά μνημεία. Περιγράφεται ένας ενδεικτικός χάρτης, καθώς με την βοήθεια τοπικών Αρχών μπορούν να χαραχθούν πολλά διαφορετικά μονοπάτια. Η Ελλάδα είναι ένα ζωντανό μουσείο.
Το νέο αυτό τουριστικό προϊόν θα δώσει νέα πνοή σε λιγότερο επισκέψιμους προορισμούς και σε κυρίως χειμερινούς προορισμούς, της Ελλάδας.
Για την προβολή των ιερών αυτών μνημείων αλλά και των τόπων που τους φιλοξενούν, θα δημιουργηθεί διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης.
Ενδεικτικό «μονοπάτι» προσκυνήματος στους Δώδεκα Θεούς της Ελλάδας είναι:
1. ΑΘΗΝΑ:
Ολυμπιείο (Ολύμπιος Δίας, θεός Κρόνος, θεά Ρέα, θεός Απόλλων)
Αρχαία Αγορά (Βωμός των Δώδεκα Θεών και του Ελέους, θεός Απόλλων, θεός Δίας, θεά Αθηνά, θεός Ήφαιστος, Αφροδίτη Ουρανία, θεά Ρέα)
Βραυρώνα (θεά Άρτεμις)
Αίγινα (θεά Αθηνά Αφαία)
2. ΚΥΚΛΑΔΕΣ:
Νάξος (θεά Δήμητρα)
Δήλος (θεός Απόλλων - θεά Άρτεμις)
3. ΑΡΚΑΔΙΑ - ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ:
Θεός Απόλλων Επικούριος, θεά Αθηνά Αλέα, θεός Ποσειδώνας και θεά Αθηνά Ασέας, Ναός Ολυμπίας
4. ΗΠΕΙΡΟΣ:
Μαντείο Δωδώνης και θεός Δίας Δωδωναίος, Νεκρομαντείο και θρόνοι θεού Άδη και θεάς Περσεφόνης
5. ΚΡΗΤΗ:
Ηράκλειο: θεά Άρτεμις Σκοπελίτιδα
6. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:
Αρχαία Αγορά Πέλλας: θεά Αφροδίτη, θεά Δήμητρα, θεά Περσεφόνη
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τουρισμός: Τι τζίρο έκαναν φέτος τα ελληνικά ξενοδοχεία
17 Νοε. 2024 - 12:49 - Τουρισμός: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για ξενοδοχεία, κρουαζιέρα και airbnb
9 Νοε. 2024 - 9:29 - Φόβοι στην τουριστική αγορά από την χρεοκοπία του FTI Touristik
3 Ιουν. 2024 - 17:29 - ΤτΕ: Αυξημένη κατά 16% η τουριστική κίνηση τον Ιανουάριο 2024
26 Μαρ. 2024 - 15:57 - Σεμινάριο για τους επαγγελματίες του τουρισμού στη Σύρο
28 Νοε. 2023 - 10:22