Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός

Υψηλότερες από τις περυσινές οι επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού καταγράφονται για το 2015, με τα στοιχεία να δείχνουν αυξήσεις τουριστικών αφίξεων, γεγονός που αναγνωρίζεται και από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Κόντρα στις «Κασσάνδρες», που για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης και με καθαρά αντιπολιτευτική στόχευση, από την αρχή του καλοκαιριού έκαναν λόγο για πτώση και «χτύπημα» του τουρισμού, τα στοιχεία απέδειξαν πως η τουριστική κίνηση έδωσε νέες τιμές ρεκόρ στην επισκεψιμότητα της χώρας, αυξάνοντας αναλόγως και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Η Τράπεζα της Ελλάδας δημοσιοποίησε τα στοιχεία που αφορούν στην τουριστική κίνηση και τα τουριστικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, βάσει των οποίων η εμφανής αύξηση αφίξεων συνεπάγεται και αύξηση των τουριστικών εισπράξεων.

Συγκεκριμένα, οι αφίξεις των ξένων τουριστών παρουσιάζουν αύξηση 20,8%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 7,56 εκατομμύρια επισκέπτες κατά το πρώτο εξάμηνο, ενώ για το διάστημα αυτό υπήρξε και αντίστοιχη αύξηση των τουριστικών εσόδων της τάξης του 8,2%, ανεβάζοντας τα έσοδα στα 4,1 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών θα ξεπεράσουν στο σύνολο του έτους τα 25 εκ. άτομα, με τις τουριστικές εισπράξεις αντιστοίχως να ανέρχονται σε πάνω από 14 δις ευρώ.

Αυξήσεις αφίξεων

Η τουριστική κίνηση σε επίπεδο αφίξεων στην περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 20,8%.

Αναλυτικότερα, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, η μεγαλύτερη αύξηση ταξιδιωτών 32,4% καταγράφηκε από της χώρες τις Ε.Ε., ενώ οι αφίξεις από τις χώρες εκτός Ε.Ε. κατέγραψαν πολύ μικρότερη αύξηση που έφτασε μόλις 4%.

Όσον αφορά στις αφίξεις από χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ καταγράφηκε αύξηση 51,3%, ενώ από τις χώρες της ευρωζώνης η αύξηση έφτασε στο 17,8%.

Κατά τον πρώτο μήνα της θερινής περιόδου, τον Ιούνιο, η αύξηση των ταξιδιωτών συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο έφτασε στο 12,4%, δηλαδή σε 3.033 ταξιδιώτες.

Η μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων στο σύνολο του εξαμήνου καταγράφηκε από τις ΗΠΑ κατά 41,6%, που μεταφράζεται σε επιπλέον 286.000 άτομα, ακολουθούν οι αφίξεις από τη Γερμανία, που παρουσίασαν αύξηση κατά 23,5% ήτοι 881.500 επιπλέον άτομα, από την Βρετανία σημειώθηκε αύξηση κατά 18% δηλαδή 820.500 περισσότερα άτομα και από τη Γαλλία υπήρξε αύξηση κατά 12,5% με 463.500 επιπλέον επισκέπτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πολλά υποσχόμενη τα προηγούμενα χρόνια τουριστική αγορά της Ρωσίας παρουσίασε κατακόρυφη μείωση της τάξης του 60,6%, ποσοστό που μεταφράζεται σε λιγότερους 150.600 επισκέπτες.

Αυξήσεις εσόδων

Η αύξηση των αφίξεων έφερε και αύξηση των τουριστικών εσόδων, τα οποία κατά την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του έτους έφτασαν 4,122 δις ευρώ, αυξημένα κατά 8,2%, ήτοι κατά 311 εκ. ευρώ, έχοντας σαν αποτέλεσμα και την αύξηση κατά 9,5% του ταξιδιωτικού ισοζυγίου σε σύγκριση με το 2014, παρουσιάζοντας πλεόνασμα 3,112 δις ευρώ.

Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 38,4% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 46,7% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Την μεγαλύτερη αύξηση που έφτασε στο 19% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τους επισκέπτες των χωρών της Ε.Ε., οι οποίες ανήλθαν σε 2,62 δις ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τους επισκέπτες των χωρών εκτός Ε.Ε. κατέγραψαν μείωση 6,7%.

Πιο συγκεκριμένα οι εισπράξεις από τους επισκέπτες από τις χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 13,9%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 28,2% κατέγραψαν οι εισπράξεις από τους επισκέπτες από τις ώρες της Ε.Ε. εκτός του ευρώ.

Αναλογικά των αφίξεων αυξήθηκαν και οι εισπράξεις ανά χώρα προέλευσης των επισκεπτών, με τις εισπράξεις από τους Γερμανούς ταξιδιώτες να αυξάνονται κατά 18,1%, οι εισπράξεις από τους Γάλλους επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 21,2%, όπως και οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο που αυξήθηκαν κατά 30,3%.

Όσον αφορά στις χώρες εκτός Ε.Ε., η μείωση των αφίξεων συνεπάγεται και μείωση των εισπράξεων, όπως συνέβη με τους επισκέτπες από τη Ρωσία όπου η μείωση των εισπράξεων έφτασε στο 63,2%, ενώ η αύξηση των αφίξεων από τις ΗΠΑ έφερε αύξηση και των εισπράξεων κατά 32,9%.

Το Bloomberg συγκρίνει με την Τουρκία

Την ανοδική πορεία που καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός σχολίασε και του αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο προχώρησε σε συγκρίσεις με την ανταγωνιστική τουριστική αγορά της Τουρκίας, που λόγω της εμπόλεμης κατάστασης της γείτονος της Συρίας, κατέγραψε τουριστικές απώλειες.

Όσοι δεν εξέφραζαν φόβους για τουριστικό πλήγμα στην Ελλάδα εξ αιτίας της οικονομικής κατάρρευσης με την οποία απειλήθηκε η χώρα, το πρακτορείο σημειώνει ότι αυτό δεν λειτούργησε αποτρεπτικά στην επισκεψιμότητα των ξένων ταξιδιωτών.

Όπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ «Ενώ η παρ' ολίγον οικονομική καταστροφή της Ελλάδας δεν εμπόδισε την προσέλκυση τουριστών, η γειτνίαση της Τουρκίας με τη διαλυμένη από τον πόλεμο Συρία και η απειλή των χωρίς διακρίσεις τρομοκρατικών πράξεων αποτέλεσαν αποτρεπτικό παράγοντα».

Συμπληρώνει δε πως «Τα πράγματα δεν φαίνονταν καλά για την Ελλάδα το καλοκαίρι, καθώς άρχισαν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων. Ωστόσο, όσοι αναζητούν τον ήλιο και τα διαμονή στα νησιά, απλά γέμισαν τα πορτοφόλιά τους με μετρητά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Ιούλιο σημειώθηκε ρεκόρ».

Απαισιοδοξία εκφράστηκε για την τουριστική κίνηση της Τουρκίας, λέγοντας ότι «μόλις λίγα μίλια ανατολικά από τα ελληνικά νησιά βρίσκεται η Τουρκία, όπου η οικονομία αναπτύσσεται, αλλά για τον τουρισμό κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι τα πράγματα», ενώ κάνει αναφορά και σε παράπλευρους παράγοντες που επηρέασαν την Τουρκική τουριστική αγορά καθώς «Η Τουρκία ήταν παραδοσιακά ένας από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους Ρώσους. Η κατάρρευση του ρουβλίου σημαίνει ότι πολλοί Ρώσοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πάνε στην Τουρκία. Ο αριθμός των Ρώσων τουριστών μειώθηκε 24% στο πρώτο εξάμηνο του 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού», συμπληρώνοντας ότι και οι Τούρκοι «συρρέουν για τις διακοπές τους στην Ελλάδα, όπου το κόστος ζωής έχει μειωθεί δραματικά σε σχέση με την πατρίδα τους».

Ετικέτες: