Ενθαρρυντική πορεία
- Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2015 - 06:20
Ανοδική πορεία για τον τουρισμό σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα, δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2014, ενώ παράλληλα η υπ. Τουρισμού τόνισε την ανάγκη περεταίρω βελτίωσης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Εξαιρετικά καλή πορεία καταγράφει o τουριστικός τομέας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat και τα οποία αφορούν στο 2014, στα οποία φαίνεται η μεγάλη άνοδος που έχει σημειωθεί, σε μία περίοδο 10 ετών.
Παράλληλα και παρόλο που ο ελληνικός τουρισμός έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα ανόδου, αλλά και ανθεκτικότητα, δεδομένου ότι κατάφερε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, η αν. υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, τόνισε σε δήλωσή της, πως στόχος παραμένει ο περεταίρω εμπλουτισμός του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με σκοπό ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα αυτό.
Αύξηση στον τουρισμό από χώρες εκτός Ε.Ε. με «πρωταγωνίστρια» την Ιταλία
Στοιχεία για τον τουρισμό στις χώρες της Ευρώπης, εξέδωσε Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat, σχετικά με την επισκεψιμότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά το 2014, ο τουρισμός κινήθηκε θετικά για τις ευρωπαϊκές χώρες, με αύξηση που άγγιξε το 18%.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι συνολικές διανυκτερεύσεις σε κάποια ξενοδοχειακή μονάδα της χώρας μας, για το 2014, έφτασαν τα 95.810.000, από τις οποίες μόλις το 18,2% αφορούσε εσωτερικό τουρισμό, με την πλειοψηφία (57,7%) να προέρχεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το υπόλοιπο 24,1% της επισκεψιμότητας των ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων, προήλθε από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την Ελλάδα, οι τρεις πρώτες χώρες, από τις οποίες δέχτηκε τον περισσότερο τουρισμό, ήταν, στην πρώτη θέση, η Γερμανία, με ποσοστό 16,1%, στη δεύτερη θέση, η Μεγάλη Βρετανία, με ποσοστό 14,3% και στην τρίτη θέση, η Ρωσία με ποσοστό 12% επί του εισερχόμενου τουρισμού.
Από το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών, η Ιταλία συγκέντρωσε τους περισσότερους μη ευρωπαίους τουρίστες το 2014, με αποτέλεσμα να αποτελεί τον δημοφιλέστερο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων, στη γειτονική χώρα, οι μη ευρωπαίοι τουρίστες ανήλθαν στο 17,5% της επισκεψιμότητάς της , ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, με 13,9%, η Ισπανία με 13,5% και η Γαλλία με 12,2%.
Αξίζει να σημειωθεί, πως το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα, ήταν στο 5,5%, που μεταφράζεται σε περίπου 18 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, όντας κυρίαρχος τουριστικός προορισμός, κυρίως για Ρώσους τουρίστες, με 15,2% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεών τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τους Ισπανούς, με 18,4%.
Παράλληλα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat, χώρες προέλευσης των περισσότερων τουριστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από μη ευρωπαϊκές χώρες για το 2014 υπήρξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 17,8% επί των συνολικών διανυκτερεύσεων, η Ρωσία, με 14,9%, ενώ σε πολύ χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται η Κίνα, με 5%, η Ιαπωνία, με 3,7% ή η Βραζιλία, με 2,5%.
Οι τουρίστες, οι οποίοι προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κατά το 2014 επέλεξαν σε μεγαλύτερα ποσοστά τη μετακίνησή τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με 23,6% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων Αμερικανών τουριστών, την Ιταλία, με 20,6% και τη Γαλλία, με 17,6%.
Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σημειώνεται πως σε γενική κλίμακα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξήσει τις επιδόσεις της στον τομέα της επισκεψιμότητας. Μάλιστα, συγκριτικά με τα στοιχεία του 2005, ο τουρισμός, που προέρχεται από χώρες εκτός Ε.Ε. έχει αυξηθεί σε ποσοστό 75%, ιδιαίτερα εξαιτίας της τεράστιας αύξησης, που έχουν καταγράψει στις διανυκτερεύσεις οι επισκέπτες από την Κίνα (+282%), τη Ρωσία (+248%) και τη Βραζιλία (+215%). Η αύξηση ήταν πιο ήπια όσον αφορά στους τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες (+13%), ενώ μείωση καταγράφηκε στους τουρίστες που φτάνουν στις χώρες της Ε.Ε. από την Ιαπωνία (-11%).
Παρ’ όλα αυτά, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της εσωτερικής μετακίνησης εντός Ε.Ε., καθώς οι τουρίστες, που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωζώνης, ανέρχονται μόλις στο 10% του συνόλου, όσων διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ε.Ε., ενώ το 90% των επισκεπτών από κατοίκους των υπόλοιπων χωρών μελών.
Σημειώνεται δε, ότι κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών τους διανυκτερεύσεων σε χώρες της Ε.Ε. σε ένα ποσοστό της τάξης του 85%, ενώ μόλις το 15% των διανυκτερεύσεων σε χώρες εκτός Ευρωζώνης.
Κύριος προορισμός των κατοίκων της Ευρώπης για το 2014 ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς συγκέντρωσαν το 14,1% του συνόλου των ετήσιων διανυκτερεύσεών τους.
Τέλος, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, πως οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι ταξίδεψαν περισσότερο σε χώρες εκτός ΕΕ, είναι οι Άγγλοι, με 18,4% επί των συνολικών διανυκτερεύσεων, οι Εσθονοί με 27,4% και οι κάτοικοι του Βελγίου, με 23%.
Στον αντίποδα, οι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, κρατούν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά, καθώς κατά το 2014, μόνο 6,1% ταξίδεψε και διανυκτέρευσε προς χώρες, που δεν είναι μέλη της Ε.Ε., εκ των οποίων, το 56,1% αφορούσε σε διανυκτερεύσεις στην Αλβανία, το 9,9% σε διανυκτερεύσεις στις ΗΠΑ και το 8,1% στην Τουρκία.
Ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής συμβολής του τουρισμού
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που έχει καθιερωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, η υφυπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, έκανε δήλωση, στην οποία τόνισε, πως ο τουρισμός αποτελεί πολύτιμο πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, ενώ υπογράμμισε, πως στόχος της κυβέρνησης, είναι να συνεχιστεί το έργο για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Αναλυτικότερα, ολόκληρη η δήλωση της υφυπουργού, κ. Κουντουρά:
«Ο εορτασμός της 27ης Σεπτεμβρίου για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού είναι μια ευκαιρία ανάδειξης της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους 10 κορυφαίους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. Ο τουρισμός αποτελεί πολύτιμο πυλώνα της οικονομικής μας ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Συμβάλει περίπου 20% στο ΑΕΠ της χώρας μας και δημιουργεί 1.000.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Προσφέρει σημαντική στήριξη και ευκαιρίες στις προσπάθειες εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση.
Με το ιστορικό ρεκόρ αφίξεων 26 εκατομμύρια τουρίστες και τα 15.5 δις ευρώ έσοδα υπολογίζουμε να κλείσει η τουριστική χρονιά για το 2015. Μια μεγάλη επιτυχία που προήλθε από τη συλλογική προσπάθεια του Υπουργείου, των εποπτευόμενων φορέων του ΕΟΤ και ΞΕΕ, των περιφερειών, και όλου του ιδιωτικού τουριστικού κλάδου.
Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε το έργο μας για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Είμαστε αισιόδοξοι και ταυτόχρονα σε εγρήγορση ώστε να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερα βήματα και να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Αποτελεί χρέος και ευθύνη μας να αναβαθμίσουμε περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν σε ποιότητα, σε υποδομές, σε εκπαίδευση, σε παροχή υπηρεσιών. Όλοι όσοι έχουν ρόλο και λόγο στον Ελληνικό τουρισμό μπορούν και οφείλουν να συστρατευθούν μαζί μας, ώστε να καταφέρουμε μέσα από μια διαρκή συλλογική προσπάθεια να αποδώσουμε τα οφέλη, που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα, στο κοινωνικό σύνολο και την οικονομία της χώρας μας».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τουρισμός: Τι τζίρο έκαναν φέτος τα ελληνικά ξενοδοχεία
17 Νοε. 2024 - 12:49 - Τουρισμός: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για ξενοδοχεία, κρουαζιέρα και airbnb
9 Νοε. 2024 - 9:29 - Φόβοι στην τουριστική αγορά από την χρεοκοπία του FTI Touristik
3 Ιουν. 2024 - 17:29 - ΤτΕ: Αυξημένη κατά 16% η τουριστική κίνηση τον Ιανουάριο 2024
26 Μαρ. 2024 - 15:57 - Σεμινάριο για τους επαγγελματίες του τουρισμού στη Σύρο
28 Νοε. 2023 - 10:22