Στοιχεία αφίξεων για τους λιμένες των Κυκλάδων, του Νοτίου Αιγαίου και της χώρας συνολικά

Διακυμάνσεις στην κρουαζιέρα

Τη δεύτερη και τέταρτη θέση της πρώτης δεκάδας των λιμένων που υποδέχθηκαν τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια στη χώρα το 2015 καταλαμβάνουν η Σαντορίνη και η Μύκονος αντίστοιχα, νησιά τα οποία απέσπασαν αρκετές χιλιάδες επισκεπτών τη φετινή χρονιά.

Στοιχεία που μπορεί να αντλήσει κάποιος από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, καθώς επίσης και από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς ΑΕ καθώς όμως και από τον πρόεδρο της Ένωσης, Θεόδωρο Κόντε που μίλησε στη naftemporiki, θέλουν ναι μεν την Ελλάδα συνολικά να κερδίζει το στοίχημα της κρουαζιέρας, καταγράφοντας θετικούς δείκτες σε επίπεδο αφίξεων, αλλά ειδικότερα, νησιά της Δωδεκανήσου να παρουσιάζουν πτώση, για την οποία όπως αναφέρεται, αιτία αποτελεί η αυξημένη ροή προσφύγων.

Στον κατάλογο των λιμένων που υποδέχονται κρουαζιερόπλοια στη χώρα, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων βρίσκεται εντός των πρώτων είκοσι “σταθμών” παρουσιάζοντας όμως μείωση του αριθμού των αφίξεων το 2015, σε σύγκριση με το περυσινό έτος.

Στοιχεία για τις Κυκλάδες

Στον άξονα που κινήθηκε πανελλαδικά ο δείκτης των αφίξεων κρουαζιεροπλοίων τοποθετείται και ο νομός των Κυκλάδων συνολικά, με επτά λιμένες να βρίσκονται στον χάρτη κρουαζιέρας εκ των οποίων οι τέσσερις αποδεικνύεται βάσει στοιχείων πως διατηρούν θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση για το νομό έρχεται η Σαντορίνη (2η πανελλαδικά) στην οποία αφίχθησαν 592 κρουαζιερόπλοια, κάτι που μεταφράστηκε σε 859.000 τουρίστες ενώ στη δεύτερη θέση η Μύκονος (4η πανελλαδικά), η οποία υποδέχθηκε 540 κρουαζιερόπλοια, με τα οποία ταξίδεψαν 747.000 επισκέπτες. Τρίτη στο νομό έρχεται η Σύρος (19η πανελλαδικά) για την οποία βάσει των στοιχείων της Ένωσης αφίχθησαν 19.000 επισκέπτες έως και τον μήνα Αύγουστο, αριθμός που αν συγκριθεί με την περυσινή χρονιά, δείχνει πως υπήρξε πτώση στο νησί το 2015, αφού το 2014 οι επισκέπτες κρουαζιέρας ανήλθαν σε 24.012. Μάλιστα αν και η Μήλος βρίσκεται στην τέταρτη θέση στις Κυκλάδες (27η πανελλαδικά) καθώς υποδέχθηκε μικρότερο αριθμό κρουαζιεροπλοίων, ωστόσο οι τουρίστες που ταξίδεψαν εκεί, ανήλθαν σε 19.500. Πέραν των ανωτέρω, σημειώνεται πως, στην πέμπτη θέση ακολουθεί η Πάρος (30η πανελλαδικά) προς την οποία ταξίδεψαν 6.500 επισκέπτες το 2015 ενώ το προηγούμενο έτος 7.048, ενώ στην έκτη θέση η Νάξος που κινήθηκε στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, με τα κρουαζιερόπλοια που την προσέγγισαν να αποβιβάζουν 780 επισκέπτες. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να υπάρξει για την Άνδρο, η οποία τα τελευταία δύο έτη λόγω και των ιδιαιτεροτήτων των λιμένων που διαθέτει, δεν “επενδύει” στον κλάδο της κρουαζιέρας.

Μικρές απώλειες σε Δωδεκάνησα

Δεδομένης της ιδιαίτερης αναφοράς που έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Κρουαζιέρας, Θεόδωρος Κόντες για τα Δωδεκάνησα σε δημόσιες δηλώσεις του, καθίσταται σαφές πως το σοβαρό ζήτημα των προσφύγων επηρεάζει – έστω και προσωρινά – τις αφίξεις στον συγκεκριμένο νομό. Άξια λόγου στοιχεία είναι εκείνα που θέλουν τη Ρόδο και την Κω να καταγράφουν μικρή πτώση στην υποδοχή κρουαζιεροπλοίων, σε ποσοστό όμως που δεν ξεπερνά το 5% συγκριτικά με πέρυσι. Αναλυτικά, στη Ρόδο προσέγγισαν 310 κρουαζιερόπλοια από τα οποία αποβιβάστηκαν 307.000 επιβάτες, ενώ το αντίστοιχο διάστημα κατά την περυσινή χρονιά οι αφίξεις των επισκεπτών ανήλθαν σε 311.182. Σημειώνεται πως, η Ρόδος στην πανελλαδική κατάταξη καταλαμβάνει την 6η θέση, ενώ στη 12η έρχεται η Κως, με τα κρουαζιερόπλοια να μεταφέρουν 40.000 επιβάτες, σχεδόν 2.000 λιγότερους από το 2014.

Αξιοσημείωτες αυξήσεις και πτώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο

Στο γενικό ποσοστό αύξησης της κρουαζιέρας πανελλαδικά φαίνεται πως συνέβαλλαν ουσιαστικά συγκεκριμένοι λιμένες, οι οποία βάσει των καταγεγραμμένων στοιχείων, αποδεικνύεται πως, προσέλκυσαν πολλά περισσότερα κρουαζιερόπλοια το 2015 σε σύγκριση με το περυσινό έτος, κάτι που μεταφράστηκε μοιραία και σε αξιοσημείωτη άνοδο των επισκεπτών. Ειδικότερα, το Κατάκολο υποδέχθηκε 639.000 τουρίστες ενώ πέρυσι αφίχθησαν 584.879 επισκέπτες ενώ το Ηράκλειο άνοιξε τις πύλες του για 286.000 τουρίστες, σχεδόν 40.000 περισσότερους από πέρυσι. Τον αριθμό αφίξεων διπλασίασε και το λιμάνι των Χανίων, στο οποίο αποβιβάστηκαν 59.000 τουρίστες ενώ πέρυσι είχαν ταξιδέψει μόλις 33.304, αλλά εντυπωσιακή αύξηση υπήρξε και για την Καλαμάτα στην οποία με κρουαζιερόπλοιο ταξίδεψαν 40.000 επισκέπτες έναντι 17.951 το προηγούμενο έτος.

Στη λίστα των προορισμών που σημείωσαν μεγάλη πτώση συμπεριλαμβάνεται η Μυτιλήνη, η οποία από 34.150 επισκέπτες κρουαζιέρας το 2014, φέτος υποδέχθηκε 27.000 ενώ σε παρόμοια επίπεδα κινήθηκε και η Σάμος που από 24.865 τουρίστες πέρυσι, τη φετινή σεζόν “φιλοξένησε” σχεδόν 16.000.

Ετικέτες: