Παρόντες στο συνέδριο για τον τουρισμό η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ο Δήμος Σαντορίνης

Οξυμμένες οι σχέσεις κυβέρνησης ΣΕΤΕ

Με εμφανή την διάσταση απόψεων μεταξύ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και κυβέρνησης ολοκληρώθηκε το 14ο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου, καθώς η πλευρά του ξενοδοχειακού κόσμου, δια μέσου του προέδρου του, υπερασπιζόταν το αφήγημα περί ρεκόρ αφίξεων, ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης διατυπώθηκε, με το πρόσφατο νομοσχέδιο η αλλαγή του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης.

Οι μεγάλης κλίμακας τουριστικές επενδύσεις αποτελούν το σημείο τριβής μεταξύ του προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη και του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, καθώς ενώ οι μεγάλοι παίκτες στον χώρο του τουρισμού ανέμεναν μία ανάλογη εξέλιξη, όπως είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά, εισέπραξαν από όχι μόνο την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, αλλά και την προοπτική που διατύπωσε ο υπουργός περί προστασίας του νησιωτικού πλεονεκτήματος της χώρας.

Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, καταγράφηκε και από τις αναφορές του κ. Ανδρεάδη στις αποφάσεις αύξησης του ΦΠΑ στον τουρισμό, αλλά και του κ. Σταθάκη για την φοροδιαφυγή των επιχειρηματιών του χώρου.

Φορολόγηση, επενδύσεις και «κόκκινα δάνεια»

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στην τοποθέτηση του επεσήμανε πως οι συνεχείς αφίξεις και τα ανάλογα έσοδα που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, ήταν τα στοιχεία που έθεσαν τον τουρισμό σε ανασχετικό ρόλο έναντι της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Έκανε μία συγκριτική αναφορά της αύξησης του φόρου στον τουρισμό έναντι 7-8 μονάδες των ανταγωνιστών, οι οποίοι αντιθέτως μειώνουν την φορολόγηση τους, δίνοντας περιθώριο έως το 2017 για επιστροφή στο πρότερο φορολογικό καθεστώς του 8-10%, προκειμένου να μην καταγραφούν καθοδικές τιμές στο τουριστικό προϊόν, λέγοντας συγκεκριμένα πως «η πραγματικότητα θα είναι αμείλικτη».

Είπε χαρακτηριστικά ότι «Ο ελληνικός τουρισμός θα τρέχει ασθμαίνων πίσω από τον διεθνή ανταγωνισμό, βλέποντας διαρκώς την πλάτη του και το κράτος θα εξακολουθεί να χάνει έσοδα και στόχους».

Ειδική αναφορά έκανε και στα παράνομα καταλύματα, προς τα οποία πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα καθώς διαφεύγουν της απόδοσης ΦΠΑ, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη εντατικοποίησης των φορολογικών ελέγχων.

Συγκεκριμένα μίλησε για τουλάχιστον 100.000 ακίνητα τα οποία νοικιάζονται σε ταξιδιώτες, χωρίς όμως εκ μέρους των ιδιοκτητών να καταβάλλεται φόρος, ενώ βασιζόμενος σε στοιχεία έρευνας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, επεσήμανε την δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου, μέσω της φορολόγησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας, να αντλήσει έσοδα τουλάχιστον 350 εκ. ευρώ ετησίως.

Πέραν αυτών αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ανασταλτικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις, και ιδίως τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Επίσης αναφέρθηκε στα «κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια», αποτρέποντας την πώληση τους σε μικρό ποσοστό 15-20% της ονομαστικής τους αξίας, αλλά αντιθέτως να υπάρξει αναχρηματοδότηση τους στο 50-60% σε όσες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, αρκεί να υπάρξουν στρατηγικοί επενδυτές που θα συμβάλουν στην εξυγίανση τους.

Οι οικονομικές ενισχύσεις του νέου ΕΣΠΑ, αποτέλεσαν ακόμα ένα σημείο τριβής του κ. Ανδρεάδη με την κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, να ξεκαθαρίζει πως το νέο πρόγραμμα δεν σχετίζεται με το παλιό, καθώς σε αυτό θα υπάρξει στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

Ο υπουργός κατά την ομιλία του στο συνέδριο, αναφέρθηκε στην μεγάλη έκτασης φοροδιαφυγή που παρατηρείται, αλλά και το εργασιακό καθεστώς της μαύρης εργασίας στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Έκανε και ο ίδιος αναφορά στα «κόκκινα δάνεια» σημειώνοντας ότι μόνο από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το ύψος τους φτάνει στα 2,8 δις ευρώ.

Είπε συγκεκριμένα «Πληρώστε τους φόρους σας, πληρώστε τις εισφορές των εργαζομένων, σταματήστε να χτίζετε αυθαίρετα, σταματήστε να καταστρέφετε το περιβάλλον, ρυθμίστε τα δάνεια σας και τότε ξαναϋπολογίστε την επίπτωση του ΦΠΑ».

Η Σαντορίνη παρούσα στο συνέδριο

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με στοχευμένες δράσεις των τοπικών φορέων και των τουριστικών επιχειρηματιών, αποτέλεσαν κύριο στοιχείο της παρουσίασης από το βήμα του συνεδρίου, του Δημάρχου Σαντορίνης Α.Ν. Ζώρζου.

Ο Δήμαρχος, με αναφορά στην αύξηση που παρουσίασαν στο σύνολο τους οι δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό, όπως καταλύματα, εστίαση, διασκέδαση, επεσήμανε πως οι κλίνες παρουσιάζουν μικρό μέσο μέγεθος.

Χωρίς να ενέχουν επιχειρηματικοί κίνδυνοι από την συνεχή ετήσια λειτουργία των καταλυμάτων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι κατά την χειμερινή περίοδο αναμένεται να αυξάνονται οι μονάδες που θα παραμένουν ανοιχτές, προοπτική υπέρ της οποίας θα λειτουργήσει και η καθημερινή αεροπορική σύνδεση της Σαντορίνης με την Αθήνα, με τέσσερεις πτήσεις μεγάλων αεροσκαφών κατά την περίοδο του χειμώνα.

Η προοπτική της Σαντορίνης να λειτουργήσεις σαν προορισμός για όλο τον χρόνο, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι στην 1η Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης θα γίνει η παρουσίαση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Η εξωστρέφεια είναι η στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας

Το παρόν στο συνέδριο του ΣΕΤΕ έδωσε και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με τον Περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκο να αναπτύσσει από το βήμα του συνεδρίου την νέα φιλοσοφία και οπτική με την οποία η Περιφέρεια προσεγγίζει το κεφάλαιο «τουρισμός».

Κύριο στοιχείο του στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό της Περιφέρειας αποτελεί η εξωστρέφεια της, η οποία σε συνδυασμό με τα προγράμματα φιλοξενίας, κοινών τουριστικών πακέτων εκτός σεζόν και ενισχύσεων του θεματικού τουρισμού, επιχειρεί να καταφέρει την επιχειρεί να επιτύχει θετικά αποτελέσματα στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως οι πολιτικοί εκπρόσωποι πρέπει να συμπορεύονται με την αγορά, προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, λέγοντας συγκεκριμένα πως «Το μήνυμα είναι ότι για πρώτη φορά, εμείς, ως πολιτικά πρόσωπα, κάναμε την υπέρβαση να δουλέψουμε, τοποθετώντας τον πολιτικό φορέα στην θέση που πρέπει να έχει μέσα σε όλη αυτήν την προσπάθεια, μια θέση που πρέπει να είναι συντονιστική, υποστηρικτική, σε στρατηγικό επίπεδο, δίπλα στην αγορά. Νομίζω πως ήρθε πια οι ώρα - οι συνθήκες το επιβάλλουν - να λέγεται δημόσια και δυνατά ότι δεν μπορούν οι πολιτικοί φορείς, ανεξαρτήτως επιπέδου, να φέρουν αποτελέσματα στην οικονομία, χωρίς να πορεύονται σε αυτόν τον δρόμο μαζί με τους φορείς της αγοράς. Πολιτικοί φορείς και αγορά μαζί. Αυτό είναι το μήνυμα που χρειάζεται η χώρα σήμερα, που έχει δραματική ανάγκη από αύξηση του ΑΕΠ και θέσεις εργασίας, αυτό είναι το «χαλί» πάνω στο οποίο θα πρέπει να πατήσουν όλες οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες» ανέφερε και πρότεινε μάλιστα η συνεργασία πολιτικών φορέων και αγοράς να αποτελεί, δεσμευτικά, προϋπόθεση για όλες τις χρηματοδοτήσεις».

Ετικέτες: