Η Μύκονος έδωσε χρώμα στο ελληνικό πρωινό

Το κατεξοχήν γεύμα των διακοπών αποκαλύπτεται

Η σημασία του ελληνικού πρωινού με στόχο την παγκόσμια προβολή των παραδοσιακών προϊόντων και της εγχώριας γαστρονομίας εν γένει, υπογραμμίστηκε στη χθεσινή εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου με θέμα το Ελληνικό Πρωινό στα ξενοδοχεία της Μυκόνου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής προσπάθειας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την ανάδειξη της τοπικής παραδοσιακής γεύσης και τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης μεταξύ ξενοδόχων και παραγωγών, που αποτελεί «εργαλείο» για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Πέραν αυτού, η προσπάθεια αυτή έχει πολλαπλό χαρακτήρα καθώς μέσα από την εξοικείωση του ξένου με την ελληνική κουζίνα και τις τοπικές γεύσεις προωθούνται και οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο "Μύκονος Άδωνις" στη Χώρα Μυκόνου, παρόντων σημαντικών παραγόντων του νησιού και με την αρωγή όλων των τοπικών παραγωγών και συλλόγων του νησιού.

Πρωτότυπες δημιουργίες

Πολύτιμη ήταν η συμμετοχή της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, του Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου και του Συλλόγου Γυναικών Ανωμερίτισσες, οι οποίοι παρουσίασαν μία σειρά εδεσμάτων ανά κατηγορίες (ροφήματα, αρτοσκευάσματα, σαλάτες, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τυριά, πίτες γλυκά και άλλα). Οι επισκέπτες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά ενδεικτικές επιτόπιες παρασκευές από μάγειρες του νησιού με ντόπια υλικά που εντυπωσίασαν για την απλότητα και την ευρηματικότητά τους όπως: Ραφιόλια στο τηγάνι με τυροβολιά και μέλι από την Ειρήνη Ζουγανέλη, Αβγά με ντομάτα μια παραλλαγή από τον Παναγιώτη Μενάρδο και Αβγό με γέμιση λουκάνικου από τον Γιάννη Γαβαλά. Μαγείρεψαν επίσης ο Νίκος Κουκιάσας και ο Γιώργος Ριζόπουλος. Τις δράσεις συντόνισε ο υπεύθυνος της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου και συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων μαγειρικής με επίκεντρο τις Κυκλάδες και γενικότερα τη Μύκονο, Δημήτρης Ρουσουνέλος.

Γευστικές «αναμνήσεις» για τους επισκέπτες

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν πιάτα τόσο στην παραδοσιακή τους μορφή, όσο και στο επόμενο «βήμα» τους ώστε να είναι περισσότερο προσφιλή στον ξένο επισκέπτη ή ταξιδιώτη. «Επιθυμία μας είναι να παρουσιάσουμε αυτό που παράγουμε σε μία τέτοια μορφή που να τον ελκύσει να το δοκιμάσει. Όταν το δοκιμάσει, το σίγουρο είναι ότι θα τον έχεις κερδίσει. Έτσι, φεύγοντας από το νησί, ο επισκέπτης θα πάρει στις βαλίτσες του ένα σουβενίρ, μια γευστική ανάμνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Ρουσουνέλος, προσθέτοντας ότι η θερμή αποδοχή των καινούριων προτάσεων, όπως η παραδοσιακή μελόπιτα με τη μορφή μικρής τάρτας ή γαλλικού μακαρόν, από το κοινό, ενθουσίασε όλους τους συμμετέχοντες. « Προσωπικά συγκινήθηκα, γιατί στην ουσία αυτό θέλεις. Να δημιουργήσεις κάτι καινούριο. Μία καινούρια παράδοση. Η κουζίνα είναι ένα καράβι που ταξιδεύει. Έτσι, μπορείς να πάρεις και στοιχεία της παράδοσης άλλων λαών. Και όχι να μπασταρδέψεις την παράδοσή σου, αλλά στην ουσία να του κάνεις μία δημιουργική σύνδεση», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, Μιχάλης Αποστόλου ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία του ελληνικού πρωινού αλλά και τη συμβολή του στην ελληνική οικονομία. Το θέμα ανέπτυξε επίσης ο κ. Γιώργος Πίττας συγγραφέας και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, καθώς και ο κ. Αλέξης Κόντης.