Μία νέα επιχειρηματική κίνηση στη Σύρο με πολλαπλά οφέλη

“Eco Island”: το νέο όνομα στην ανακύκλωση

Μία νέα επιχείρηση ανακύκλωσης στη Σύρο, η οποία στήθηκε από έναν γνώστη του ιδιαίτερου αυτού αντικειμένου.

Με την υπόθεση της ανακύκλωσης να έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλο το τελευταίο διάστημα, σε επίπεδο πολιτικής συζήτησης στη Σύρο, ο πρώην εργολάβος ανακύκλωσης του Δήμου δραστηριοποιείται πλέον ως ιδιώτης σε έναν χώρο τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά.

Τη δυνατότητα πώλησης των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, με το ανάλογο οικονομικό όφελος, προσφέρει στους δημότες της Σύρου το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών «ECO ISLAND», με έδρα τα Μαντρόνια της Βάρης.

Η νέα επιχειρηματική κίνηση του Νίκου Αλιφραγκή, αποτελεί μία πρόταση στον τομέα της ανακύκλωσης, η οποία δύναται να αποτελέσει κερδοφόρα πηγή και για τους ιδιώτες, με τον επιχειρηματία να κινείται σε γνώριμο και οικείο γι’ αυτόν τομέα.

Αγορά των ανακυκλώσιμων υλικών

Όταν η αποδοτικότητα της ανακύκλωσης καταγράφει πτωτική πορεία για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, ο οποίος επί σειρά ετών κρατούσε τα σκήπτρα στον τομέα, φέρνοντας τον στις πρώτες θέσεις πανελληνίως, η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο εμπεριέχει αναφορές για «απουσία σχεδιασμού όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων επ΄ ωφελεία των δημοτών».

Όταν στη Σύρο επί σειρά ετών είχε καλλιεργηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η περιβαλλοντική συνείδηση περί ανακύκλωσης εκ μέρους των πολιτών, με τη Σύρο να έχει λάβει 2 βραβεία από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για την επιτυχία στην ανακύκλωση, τώρα έφτασε μετά τη μείωση κατά 80.000 ευρώ των εσόδων στον Φορέα Διαχείρισης του Δήμου να προβάλλεται εκ νέου η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την περαιτέρω ενεργοποίησή τους στο πεδίο της ανακύκλωσης.

Άλλωστε όπως επισημάνθηκε και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο από τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Παύλο Χρυσαφίδη «τα προϊόντα της ανακύκλωσης είναι προϊόντα που παράγονται από τους δημότες και όπως όλα τα προϊόντα δημιουργούν έσοδα, είτε θέσεις εργασίας ή και τα δύο μαζί», ενώ συμπλήρωσε ότι «κάποτε άγγιζε το 45% του συνόλου των απορριμμάτων, ενώ σήμερα μετά βίας το 12%».

Από την πλευρά δε της μείζονος μειοψηφίας, ο Μιχάλης Ζουλουφός μιλώντας με στοιχεία ανέφερε ότι «Το 2010 υπήρξαν 4.5000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ για φέτος η προσμονή είναι ότι θα κλείσει η χρονιά με 1.200 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών. Η πτώση είναι 375% σε αυτά τα πέντε χρόνια».

Σε αυτό το διαμορφωμένο περιβάλλον δημιουργήθηκε η νέα επιχείρηση «ECO ISLAND», η οποία έχει ως αντικείμενο την αγορά, παραλαβή και διαλογή μικρών ή και μεγάλων ποσοτήτων χαρτιού, πλαστικού και γυαλιού.

Πρόκειται για ένα ιδιωτικό κέντρο ανακύκλωσης, το οποίο απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε δημότες, οι οποίοι επιθυμούν να απαλλαγούν από τα ανακυκλώσιμα απορρίμματά τους, έναντι αντιτίμου.

Σημειώνεται ότι η τιμή πώλησης ενός τόνου χαρτιού ανέρχεται στα 80 ευρώ, ενός τόνου πλαστικού στα 50 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος τόνος γυαλιού κυμαίνεται στα 30 ευρώ.

Νέες θέσεις εργασίας

Άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι η διαδικασία διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κυρίως στον τόπο όπου αυτά παράγονται και συλλέγονται.

Επιπλέον, η «ECO ISLAND» δημιουργεί καινούριες θέσεις εργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα στο έμψυχο δυναμικό της Σύρου να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο της ανακύκλωσης. «Ήδη αυτό πραγματοποιείται στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, γνωρίζοντας μάλιστα μεγάλη επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιφραγκής, επισημαίνοντας ότι η εταιρία είναι ανοιχτή σε συνεργασίες.

«Όποιος ενδιαφέρεται να διαθέσει υλικό, μπορεί να μας το φέρει ή να καλέσει στα τηλέφωνά μας για να το παραλάβουμε εμείς και να το αγοράσουμε» πρόσθεσε, εξηγώντας πως πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, επωφελείται και ο ίδιος ο δημότης, ο οποίος εισπράττει κάποια χρήματα.

Συμφέρουσα λύση για τον Δήμο

Σε ερώτηση για μελλοντική επέκταση του συστήματος με την τοποθέτηση κάδων και σε δημόσιους χώρους του νησιού, ο κ. Αλιφραγκής υπογράμμισε ότι μία τέτοια ιδέα είναι εφαρμόσιμη, με την προϋπόθεση να εξασφαλιστεί από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης η απαραίτητη αδειοδότηση. Υποστήριξε δε, ότι «ο Δήμος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις υπηρεσίες της “ECO ISLAND” για να γλιτώσει τα 116.000 ευρώ που έδωσε για την περισυλλογή και όλα τα υπόλοιπα χρήματα λειτουργίας του ΣΜΑΥ, συμπεριλαμβανομένων και των μισθών του προσωπικού».

Όπως ανέφερε η εταιρία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της προς το Δήμο, ωστόσο δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα το «πράσινο φως» για να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας. «Μέσα από αυτό, ο δήμος θα μπορούσε να έχει και έσοδα, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή έχει μόνο έξοδα, χωρίς κανένα όφελος από αυτό που κάνει», τόνισε.

Καταλήγοντας δε, ενημέρωσε πως με τη συνέχιση της δραστηριότητας της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών, θα διατίθεται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα μέρος των εσόδων στη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου ή σε κάποιο άλλο κοινωνικό ίδρυμα, το οποίο χρήζει οικονομικής ενίσχυσης.

Ετικέτες: