Ανάπτυξη υπό ενιαίο σχέδιο
- Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2016 - 06:10
Συνεχίστηκε ο κύκλος των επαφών των αμμοβολιστών του Νεωρίου, με την τρίτη κατά συνάντηση τους να πραγματοποιείται με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο, καθώς συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας της Σύρου.
Παρά την απουσία πρόσκλησης στα Μέσα Ενημέρωσης, η «Κοινή Γνώμη» ήταν παρούσα στη συνάντηση των δύο πλευρών, κατά την οποία οι εκπρόσωποι των αμμοβολιστών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον του ναυπηγείου, ενώ εκ μέρους του προέδρου του Επιμελητηρίου δόθηκαν απαντήσεις, με αναλυτικές επεξηγήσεις τόσο για τις μέχρι τώρα ενέργειες όσο και για την αναμενόμενη εξέλιξη.
Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στις τάξεις των εργαζομένων από τις συζητήσεις που γίνονται και επιδεινώθηκε μετά την συνάντηση με τον Δήμαρχο, η οποία ήταν έντονη και ταραχώδης, εντείνοντας την αγωνία των αμμοβολιστών για το μέλλον του ναυπηγείου.
Έτσι επεδίωξαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα, καθώς τους έδωσε εμπεριστατωμένες και ουσιαστικές απαντήσεις.
Όπως συγκεκριμένα ανέφερε καλωσορίζοντας τους είναι πως «Αυτό που ευελπιστώ είναι εάν υπάρχουν κάποια κενά στην ενημέρωση σας, εάν κάποια πράγματα του σχεδίου έχουν πέσει στην αντίληψη μου, να μπορώ να τα μεταφέρω, γιατί κανένας δεν είναι λιγότερο άνεργος από οποιονδήποτε εργαζόμενο, οπότε σαν Επιμελητήριο εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι να το κάνουμε. Δεν θέλω να κάνουμε μία κουβέντα και να είμαι ευχάριστος. Δεν είμαι πολιτικός. Ότι υπάρχει, και ξέρω θα σας το πω».
Το μήνυμα το οποίο πέρασε με κάθε τρόπο ο Γ. Ρούσσος, ώστε να γίνει απολύτως κατανοητό είναι πως δεν μπορεί κανένας φορέας και για καμία περίπτωση να λειτουργεί αποσπασματικά, αλλά η ανάπτυξη του νησιού πρέπει να μπει σε ένα συνολικό πλάνο.
Αγωνιώδη ερωτήματα που εντάθηκαν από τη στάση του Δημάρχου
Ενημέρωση για τις επαφές και τις συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί θέλησαν να λάβουν οι εκπρόσωποι των αμμοβολιστών, καθώς στην μηδενική πληροφόρηση που είχαν για το θέμα του ναυπηγείου προστέθηκε και η τεταμένη συνάντηση με τον Δήμαρχο, η οποία ενέτεινε την ανησυχία τους.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν «Είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε γιατί όλα αυτά που ακούμε μας έχουν τρομάξει. Μας πιέζουν τα μέλη μας. Οι πολιτικές που ασκούνται μας έχουν εξαθλιώσει και δεν έχουμε άλλες αντοχές. Μέσα σε όλα αυτά ακούγονται φήμες για κλείσιμο του ναυπηγείου και πως ο Δήμαρχος θέλει να το κάνει Μονακό».
Εξέφρασαν την ικανοποίηση τους από την αρχική τους συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, λέγοντας ότι «Στην επίσκεψη στον κ. Λεονταρίτη, μας δέχθηκε και χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα δέχθηκε και τους δημοσιογράφους και είχαμε μία ωραία συζήτηση».
Ειδικά για την συνάντηση με τον Δήμαρχο ανέφεραν πως «Στη συνέχεια προγραμματίσαμε επίσκεψη στον Δήμο. Ο Δήμαρχος δεν φέρθηκε καθόλου όμορφα και δεν μας παρουσίασε τις σκέψεις που έχει. Έλεγε πράγματα που θα πρέπει να ανοίξουμε έναν τάφο και από τώρα να πέσουμε μέσα. Άμα τον στριμώχναμε δεν απαντούσε και πήγαινε τη συζήτηση αλλού. Ξεκίνησε να μας λέει για τον Ταβουλάρη. Εμάς δεν μας έστειλε ο Ταβουλάρης, ούτε είμαστε δικηγόροι του. Εμείς ρωτήσαμε για το ψωμί μας. Η προσπάθεια η δική μας είναι να μας πει ο Δήμαρχος πια είναι η λογική του για το ναυπηγείο. Μας έλεγε τη μία για το περιβάλλον, μετά ότι είναι κακοπληρωτής ο Ταβουλάρης. Μπορεί να διορθωθούν όλα αυτά και τηρηθούν οι νόμοι και οι πληρωμές κ.λ.π., όμως ο Δήμαρχος έδειξε ότι δεν το θέλει το ναυπηγείο. Μας έδειξε ότι το Νεώριο είναι πρόβλημα. Μετά πήγε τη συζήτηση επί προσωπικού για τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου».
Οι αμμοβολιστές ανέφεραν πως έκαναν συγκερκιμένη πρόταση στον Δήμαρχο για το εάν μπορούν να μεταφερθούν στο έργο του αεροδρομίου τα υπολείμματα της αμμοβολής, στην οποία όπως είπαν «δεν ήθελε να απαντήσει».
Εκ μέρους του προέδρου του Επιμελητηρίου υπήρξε η αποσαφήνιση σχετικά με το θέμα πως «Για κάθε έργο υπάρχει μία περιβαλλοντολογική μελέτη που καθορίζει που θα πάνε τα μπάζα. Εάν μέσα σε αυτή μπορεί να ενταχθεί και η αμμοβολή, γιατί είναι λίγο ευαίσθητο το υλικό, στο κατά πόσο μπορεί να επιφέρει πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα, φυσικά και μπορούν να μπουν στην επέκταση του αεροδρομίου. Όταν υπάρχει μία συνεργασία μεταξύ των φορέων αυτά τα προλαβαίνουμε. Εάν υπάρχει συντονισμός μπορεί να γίνει δουλειά».
Οι αμμοβολιστές εξέφρασαν την απορία τους εάν ο Δήμαρχος γνωρίζει για τον σχεδιασμό που υπάρχει για το αεροδρόμιο καθώς όπως είπαν «ούτε καν το ανάφερε ή έστω να πει ότι «ναι μπορώ να βρω μία λύση», δεν ήθελε να απαντήσει».
Για την κορύφωση της έντασης στην μεταξύ τους συζήτηση, αναφέρθηκε πως ρωτήθηκε ο Δήμαρχος «εάν μπορεί στις αλλαγές που θέλει να κάνει να απορροφήσει τους εργαζόμενους. Η απάντηση ήταν «να πάτε γκαρσόνια», «να μείνετε και λίγο άνεργοι τι πειράζει». Εκεί εξαγριωθήκαμε».
Όταν ερωτήθηκε για το πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση των σχεδίων του «είπε σε 4 χρόνια. Τον παρακαλέσαμε, μόνο γονατιστοί δεν πέσαμε, να αφήσει ανοιχτό το ναυπηγείο έστω μια 5ετία, μέχρι να γίνει αυτό που παρουσίασε, να γίνει η Σύρος Μονακό. Του ζητήσαμε να δουλέψουμε στα έργα που θα κάνει και μας είπε ότι αυτό είναι δουλειά του εργολάβου, για το ποιος θα δουλέψει. Του είπαμε «δώσε μας δουλειά» και η απάντηση ήταν «να μείνετε άνεργοι». Αν είναι δυνατόν, ένας Δήμαρχος να λέει αυτές τις κουβέντες. Το μέλλον μπροστά μας είναι αβέβαιο. Όλα είναι στον αέρα. Τίποτε δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει. Το μόνο σίγουρο, που μας έδωσε να καταλάβουμε, είναι ότι θα μείνουμε από δουλειά».
Ενεργοποίηση ενός ενιαίου σχεδίου
Πριν ξεκινήσει να δώσει απαντήσεις ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, παρακάλεσε τους συνομιλητές του να του επισημάνουν εάν υπάρξει η οποιοδήποτε απορία στα λεγόμενα του «ώστε όταν τελειώσουμε να μην υπάρχει κανένα ερωτηματικό σε όλους σας».
Η τοποθέτηση του κ. Ρούσσου άρχισε από τη στιγμή που ο Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, ανακοίνωσε την επιλογή του για υποψήφιος Δήμαρχος.
Τότε έγινε μία συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κατά την οποία του έθεσε την πάγια άποψη του Επιμελητηρίου πως η Σύρος είναι ένα νησί 25.000 κατοίκων που δεν μπορεί να ζήσει μόνο από το ναυπηγείο, μόνο από τον τουρισμό, μόνο από τους δημοσίους υπαλλήλους ή μόνο από την γεωργία. Άρα πρέπει να εξευρεθεί ένα γενικό πλάνο που να αφορά όλους του τομείς.
Όπως είπε ο κ. Ρούσσος «Αυτό το σχέδιο έθεσα και στον Δήμαρχο. Δηλαδή δεν μπορεί να γίνει μονοσήμαντη ανάπτυξη. Πρέπει να τα αναπτύξουμε όλα μαζί. Δεν είναι εύκολο όμως να έρθει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο Δήμαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης ή όποιος άλλος και να κρίνει ότι αυτό το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί και ποιους τομείς μπορεί να χωρέσει. Άρα η οποιαδήποτε γνώμη λέγεται είναι άτοπη και άκυρη, γιατί ο όποιος σχεδιασμός πρέπει να μελετηθεί».
Όσον αφορά την κυβέρνηση, εξηγήθηκε από τον κ. Ρούσσο πως όταν ο κάθε ένας μόνος του είχε συναντήσεις με κάποιον κυβερνητικό παράγοντα, ζήτησε να γίνει μία συνάντηση με στελέχη της για να εξηγηθεί η ανάγκη να δημιουργηθεί αυτό το πλάνο.
Όταν ξεκίνησε αυτή η κατάσταση της μαράζωσης του ναυπηγείου και βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, μπήκαν συζητήσεις στο τραπέζι για τα ναυπηγεία με συζητήσεις για εφαρμογή πολιτικών για ενιαίο φορέα, όχι όμως κάτι συγκεκριμένο και απτό, όχι κάτι άμεσα υλοποιήσιμο.
Όταν για το Νεώριο ήρθε ο κόμπος στο χτένι, τότε το Επιμελητήριο εξέφρασε την άποψη πως η μόνη σωτηρία είναι η ενεργοποίηση ενός ενιαίου σχεδίου, καθώς, όπως είπε και ο κ. Ρούσσος «Μόνο επί συγκεκριμένου σχεδίου μπορούμε να λειτουργήσουμε. Αυτό που σας είπε ο Δήμαρχος ότι ονειρεύεται καλά κάνει και το ονειρεύεται, όμως όταν φτάσουμε στο διά ταύτα δεν μπορεί να το σχεδιάσει η κυβέρνηση μόνη της, ο Δήμος μόνος του, η Περιφέρεια μόνη της, το Επιμελητήριο μόνο του. Αυτό πρέπει να μας βρει όλους γύρω από ένα τραπέζι για να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί».
Με έμφαση ανέφερε πως «Δεν πρέπει να περιμένουμε κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να προχωρήσουμε. Εμείς πρέπει να μπούμε μπροστά. Ο κάθε ένας σε αυτό που μπορεί να κάνει να το προετοιμάσει», τονίζοντας όμως ότι «πρέπει να μπει μία προϋπόθεση, εάν μείνει έστω ένας άνεργος έξω, τότε δεν προχωράμε».
Αφού εξήγησε πως αυτό το πλάνο πρέπει να το ετοιμάσει ο Δήμος, αναφέρθηκε και στις φήμες που ακούγονται, διαβεβαιώνοντας πως «εάν δεν υπάρξει μία συνολική λύση αξιολογημένη, κοστολογημένη και τεκμηριωμένη, δεν περνάει».
Κάλυψη των εργαζομένων
Εξηγώντας την εμπλοκή του Επιμελητηρίου σε όλη αυτή τη προσπάθεια και για να λυθούν οι όποιες απορίες για τη συμμετοχή του στις συζητήσεις, ενημέρωσε ότι επειδή υπάρχουν πολλά προγράμματα για την ανεργία, προκειμένου να αναγνωριστούν και να πιστοποιηθούν ειδικότητες, το Επιμελητήριο εκπόνησε σχέδιο πιστοποίησης 800 ανθρώπων. Όπως ανέφερε «Πήραμε μία απόφαση σαν Επιμελητήριο να ασχοληθούμε κατ’ εξαίρεση με τη Σύρο, καθώς εδώ παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας. Κάναμε μία έρευνα που έδειξε ότι πραγματική καταγραφή των ανέργων δεν έχει ούτε ο ΟΑΕΔ ούτε του Εργατικό Κέντρο. Χρειάζεται μία σωστή αποτύπωση ώστε όταν βγει το πλάνο να δούμε εάν και ποιοι μπορούν να απορροφηθούν».
Ξεκαθαρίζοντας τη θέση του Επιμελητηρίου είπε ότι «όποια κυβέρνηση, όποιος Περιφερειάρχης, όποιος Δήμαρχος να έρθει, εάν δεν έχουμε μία αποτυπωμένη και ειδικευμένη άποψη που να αφορά στην απορρόφηση των ανέργων, εμείς δεν θα την δεχτούμε. Μόνο όταν έρθει μία λύση που θα λέει πόσοι άνθρωποι θα απορροφηθούν σε ποιους τομείς. Δεν μπορεί ο άνθρωπος που ξέρει να κάνει αμμοβολή να του πεις να γίνει μπάρμαν. Πρέπει να κοιτάξουμε τη λύση του πακέτου για να κοιτάξουμε τους ανέργους, γιατί αυτό το νησί δεν έχει τη δυνατότητα, όπως κάποια άλλα, αυτοί οι άνθρωποι να απασχοληθούν έστω λίγους μήνες. Δεν μπορούμε να λέμε αβίαστα ότι ο αμμοβολιστής θα γίνει γκαρσόν».
Με αυτά τα δεδομένα ζητήθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ρ. Αντωνοπούλου, να βοηθήσει «να πάρουν μία ανάσα οι άνεργοι που είναι στο νησί» και συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου «Της ζήτησα μία συνάντηση κατά την οποία της ανέπτυξα αυτό το σχέδιο που σας είπε ο Δήμαρχος και της ζήτησα να μας βοηθήσει από τη θέση που είναι για να υλοποιηθεί».
Τόνισε δε πως είναι χρέος της Περιφέρειας, του Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου και του Δήμου να καλύψουν τους εργαζόμενους.
Στη συνολική λύση το ναυπηγείο
Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Ρούσσο και στο θέμα του στρατοπέδου, για το οποίο είπε πως «Μέχρι τώρα ζητούσαμε και περιμέναμε να το παραχωρήσει το κράτος στον Δήμο ώστε αυτός να το αξιοποιήσει. Τώρα πήρε μία απόφαση ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, με την οποία λέει ότι «θα συνεκμεταλλευτώ τα στρατόπεδα της χώρας για να βγάλω λεφτά». Ξεχνάμε αυτό που λεγόταν παλαιότερα ότι το στρατόπεδο το παίρνει ο Δήμος και ότι παραχωρείται. Όταν πρωτοήρθε αυτή η πρόταση στο Επιμελητήριο είπαμε να κάνουμε το στρατόπεδο ότι καλύτερο όμως τι θα γίνει με το Νεώριο και την αμμοβολή του;»
Στη συζήτηση με τους τοπικούς βουλευτές για την υπόθεση του στρατοπέδου τέθηκε και η δυσοίωνη κατάσταση του Νεωρίου το οποίο παραπαίει και εάν τεθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης θα χρειαστούν το λιγότερο 5 χρόνια και οι τελευταίοι που θα πάρουν τα χρήματα τους και εάν έχουν μείνει θα είναι οι εργαζόμενοι και αυτό είναι το σημείο που συνειδητοποίησαν από την κυβέρνηση ότι το ναυπηγείο πρέπει να στηριχτεί.
«Όχι να λέμε όπως συνηθίζαμε ότι «το ναυπηγείο είναι οικονομικός πνεύμονας», αλλά να πει η κυβέρνηση ότι επί 6 μήνες παγώνω όλες τις ρυθμίσεις και εξοφλώ τους εργαζομένους και φέρνω νέα δουλειά και λειτουργώ στο νέο πλάνο. Όσον αφορά στους επενδυτές που μπορεί να ενδιαφέρονται για το ναυπηγείο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πουληθεί και αυτό ο Ταβουλάρης το έχει καταλάβει, ότι το ναυπηγείο πρέπει να μπει στη συνολική λύση», είπε ο κ. Ρούσσος.
Εκ μέρους του Επιμελητηρίου επισημαίνεται πως «Το ναυπηγείο εάν δεν πάει να κάνει συμφωνία με το κράτος, εάν δεν υποστηρίξει αυτό το πλάνο δεν μπορεί να κάνει τίποτε και πάει προς κλείσιμο. Άρα τι πρέπει να γίνει; Αυτό το απλό που συζητάμε, το οποίο όμως δεν είχε συνειδητοποιήσει κανένας, γι’ αυτό και λειτουργούσε ο κάθε ένας μόνος του, γιατί θεωρούσαν επειδή είναι ιδιωτικό θα σωθεί από μόνο του. Μέχρι τώρα το θέμα του στρατοπέδου το εξετάζαμε μόνο του, του Νεωρίου μόνο του, του Καζίνο μόνο του».
Από την άλλη πλευρά, τονίστηκε πως και εκ μέρους των αμμοβολιστών πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αμμοβολή δεν μπορεί να συνεχιστεί, με τον Κ. Ρούσσο να συμπληρώνει πως «Ακόμα και να βρεθεί ένας επενδυτής, δεν πρόκειται να το πάρει όταν δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, γιατί θα ξέρει ότι δεν θα μπορεί να δουλέψει. Ξεχάστε την παλιά λειτουργία του ναυπηγείου. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι να μην μείνουν άνεργοι από όλες τις ειδικότητες».
Χαρακτήρισε δε τη συνάντηση των αμμοβολιστών με τον Δήμαρχο ως «ατυχή», κατά την οποία όπως ανέφερε «κακώς γίνανε όσα γίνανε, δεν σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει την κυβέρνηση ή τον Ταβουλάρη, ο οποίος για τις αποφάσεις που θα πάρει δεν θα ρωτήσει τον Δήμαρχο. Ο Δήμαρχος καλά κάνει και απαιτεί όσα οφείλει το ναυπηγείο για το νερό, γιατί αν δεν το κάνει έχει ευθύνες, όμως δεν μπορεί να πολεμήσει το ναυπηγείο γιατί εάν το πολεμήσει δεν μπορεί να γίνει αυτό το σχέδιο».
Για δε την υλοποίηση του όποιου σχεδίου ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία διότι «αυτό το πλάνο μέχρι και σήμερα δεν έχει ανατεθεί πουθενά και όταν ανατεθεί θα πρέπει να εγκριθεί από την τοπική κοινωνία».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ζητούμενο η αρμονική συνύπαρξη τουρισμού και ναυπηγείου
20 Οκτ. 2020 - 6:20 - Το Πολεμικό Ναυτικό ξανά στο ναυπηγείο της Σύρου
13 Ιαν. 2020 - 6:20 - Ιστορική μέρα για το ΝΕΩΡΙΟ Σύρου και τη ναυπηγοεπισκευή στη χώρα
4 Δεκ. 2019 - 15:38 - Η θετική εξέλιξη και ο αντίκτυπος στους εργαζόμενους του ναυπηγείου
20 Νοε. 2018 - 6:19 - Αναμονή ως τις 14 Σεπτέμβρη για την υπόθεση του ναυπηγείου
7 Σεπ. 2018 - 6:20