Μπορώ να μείνω στο νησί μου και να δημιουργήσω
- Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2016 - 06:10
Συμβουλευτική και εκπαιδευτική υποστήριξη σε νέους επτά νησιών των Κυκλάδων, προκειμένου να μείνουν ή να επιστρέψουν στον τόπο τους και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε αυτόν, θα προσφέρει από τον επόμενο μήνα το πρόγραμμα «Επινήσια Ηώς» της αέλια με μεγάλο δωρητή το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν 12 επιτόπιες εκπαιδευτικές αποστολές σε 15 νησιά, μεταξύ των οποίων η Κέα (Φεβρουάριος), η Σύρος (Μάρτιος), η Αμοργός (Μάιος), η Κίμωλος, η Μήλος (Ιούνιος), η Πάρος και η Ίος (Σεπτέμβριος).
Ωστόσο, σημειώνεται πως, σε κάποια από τα παραπάνω νησιά θα προσκληθούν και νέοι από γειτονικά νησιά. Πρόσκληση για την Κέα θα λάβουν νέοι από την Κύθνο, στην Αμοργό θα μπορούν να παρευρεθούν νέοι από τα Κουφονήσια, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά και τη Δονούσα, δικαίωμα συμμετοχής στην Πάρο έχουν νέοι από την Αντίπαρο και τέλος, στην Ίο είναι προσκεκλημένοι νέοι από τη Φολέγανδρο και τη Σίκινο.
Πρώτος σταθμός των εκπροσώπων του προγράμματος «Επινήσια Ηώς» είναι η Κέα. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από 24 έως 27 Φεβρουαρίου 2016 στην Κορησσία, ενώ το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.
Επαγγελματικές προσπάθειες
Το Πρόγραμμα αφορά στην επαγγελματική υποστήριξη νέων, ηλικίας 18-32 ετών από 24 ελληνικά νησιά για να ανακαλύψουν, να τολμήσουν και να πραγματοποιήσουν νέες επαγγελματικές προσπάθειες στο νησί τους ή σε σχέση με το νησί τους.
Η υποστήριξη θα γίνει με εκπαιδευτικές δράσεις επιτόπου στα νησιά ή εξ’ αποστάσεως, αξιοποιώντας το ίντερνετ και το τηλέφωνο.
Μία νέα επαγγελματική προσπάθεια μπορεί να είναι μία νέα θέση εργασίας, στην οποία θέλουν να είναι υποψήφιοι (υποβάλλοντας αίτηση σε υφιστάμενη πρόσκληση για νέα θέση ή επικοινωνώντας άμεσα με έναν εργοδότη ζητώντας συνεργασία), μία αλλαγή στη δουλειά τους (αναζητώντας θέση εργασίας σε άλλον κλάδο) ή ένα νέο δικό τους εγχείρημα, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως επιχειρηματίες, μόνοι ή με περισσότερους.
Εργαστήρια βιωματικής μάθησης και ενημέρωσης
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις που ονομάζονται «Ηώς labs». Πρόκειται για τρία εργαστήρια» βιωματικής μάθησης και ενημέρωσης, που στοχεύουν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των νέων στην αναγνώριση και αξιοποίηση επαγγελματικών ευκαιριών.
Στο εργαστήρι «Γνωρίζω και αξιοποιώ την ευκαιρία», οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς εντοπίζουμε και αξιοποιούμε ευκαιρίες και θα συζητήσουν από κοντά με κάποιον επαγγελματία που πέτυχε.
Μέσα από το εργαστήρι με τον τίτλο «Μπορώ», οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν και θα εξασκήσουν τις ικανότητες που έχουν και με τις οποίες μπορούν να πετύχουν πολλά στα επαγγελματικά τους σχέδια.
Τέλος, όσοι συμμετάσχουν στο εργαστήρι «Εξασκούμαι στην πράξη», θα δοκιμάσουν τον εαυτό τους σε ρόλους από αληθινές επαγγελματικές καταστάσεις (όπως να πείσουν έναν πελάτη ή μία συνεννόηση με έναν προμηθευτή) και θα δουν τις αδυναμίες και τα δυνατά τους στοιχεία.
Ηώς meet ups
Θα ακολουθήσουν συναντήσεις γνωριμίας και συζήτησης – οι λεγόμενες «Ηώς meet ups», κατά τις οποίες οι εκπρόσωποι του προγράμματος θα συζητήσουν τόσο με τους νέους για τους προβληματισμούς, τα όνειρα και τις ιδέες τους, όσο και με εργοδότες – επιχειρηματίες του νησιού, που θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε αυτές.
Οι συμμετέχοντες νέοι θα μπορούν επίσης να λάβουν υποστήριξη και μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων του Προγράμματος, μέσω του Forum Ηώς, μέσω συμβουλευτικής και καθοδήγησης, ενημέρωσης και δικτύωσης με νέους των άλλων νησιών.
Το όραμα του προγράμματος συνοψίζεται στην εκπαίδευση των νέων στην αναζήτηση και την ανακάλυψη ευκαιριών στον γενέθλιο τόπο τους. Στα περισσότερα νησιά προσφέρονται ευκαιρίες σε τομείς στους οποίους ένας νέος μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά, ιδίως με τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία: αγροτοδιατροφικός τομέας, εμπόριο, τουρισμός, κοινωνική οικονομία, πολιτισμός καθώς και ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα (επιχειρώντας από το διαδίκτυο, έχοντας έδρα το νησί).
Δημιουργία μίας ενεργής κοινότητας υποστήριξης
Μέσα από δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης στο νησί αλλά και με ένα δίκτυο συμβουλευτικής υποστήριξης εξ αποστάσεως, το πρόγραμμα «Επινήσια Ηώς» επιδιώκει να ενδυναμώσει όσο περισσότερους νέους καταστεί δυνατόν. Θα στηρίξει νέους από 24 νησιά (από τα οποία 6 πολύ μικρά νησιά) ενισχύοντας την προσπάθειά τους να μείνουν/επιστρέψουν και να εργασθούν στο νησί τους αλλά και να διεκδικήσουν κι οι ίδιοι τα καλύτερα για τον τόπο τους. Συνεπώς, μέσα από το πρόγραμμα τίθενται οι βάσεις για μία μεγαλύτερη και ευρύτερη προσπάθεια αποτελεσματικής και άμεσης στήριξης των νέων στα νησιά, δημιουργώντας μία ενεργή κοινότητα υποστήριξής τους με προοπτική διάρκειας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το 7ο Διεθνές Συνέδριο Στρατηγικού Καινοτόμου Μάρκετινγκ και Τουρισμού στην Κέα
25 Οκτ. 2018 - 17:35 - Κέα: Επένδυση 150.000.000 ευρώ για δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου
6 Νοε. 2017 - 6:21 - Το Master Chef Γαλλίας γεύεται την πλούσια κουζίνα της χώρας μας
16 Νοε. 2016 - 6:14 - “Το Επιμελητήριο Κυκλάδων πιο κοντά στα μέλη του στην Κέα”
11 Οκτ. 2016 - 6:21 - Ξεχωριστές διακρίσεις για την "Τυροσύρα Τυροκομική" στην 11η ΕΞΠΟΤΡΟΦ
7 Φεβ. 2025 - 17:56