Συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα στο υπουργείο Εργασίας των εργαζομένων στο Νεώριο

Δημιουργία εντυπώσεων

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα εξελίχθηκε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, των εκπροσώπων του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου και εκτάκτων εργαζομένων του Σωματείου των αμμοβολιστών, με θέμα την προοπτική των εργαζομένων του ναυπηγείου.

Η νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας προκλήθηκε ως μία ακόμα προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Νεωρίου, λόγω της συσσώρευσης οφειλόμενων αμοιβών εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας της επιχείρησης.

Παρόντος του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη, οι εμπλεκόμενοι εκπρόσωποι της Σύρου, επιχείρησαν είτε απλά με την παρουσία τους εκεί να αιτιολογήσουν ότι ενεργούν υπέρ της εξεύρεσης λύσης, είτε με την κατάθεση μίας και μοναδικής πρότασης να δοθεί διέξοδος για την επόμενη μέρα, τόσο του ναυπηγείου όσο και των εργαζομένων.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην οικονομική συμπεριφορά του ναυπηγείου, με τα γνωστά προβλήματα που το ταλαιπωρούν, με το εργοστασιακό Σωματείο να εμφανίζεται απροετοίμαστο για μία επί της ουσίας συζήτηση, καθώς δεν υπήρξε κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης εκ μέρους τους, ενώ αρκέστηκε σε σχολιασμό των σχέσεων του με τους εκτάκτους υπαλλήλους, αλλά και της συμπεριφοράς της εργοδοσίας του ναυπηγείου.

Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι η διασφάλιση των οφειλόμενων αμοιβών των εργαζομένων, οι οποίοι φαίνεται να τελούν υπό σύγχυση, όσον αφορά στην πρόθεση ένταξης της εταιρείας στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς εμφανίζονται να έχουν ελλιπή ενημέρωση επί του θέματος.

Όταν ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους η κατάθεση των προτάσεων τους, ώστε να οδηγηθεί προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση η συζήτηση με προοπτική επίλυσης του προβλήματος, η μοναδική πρόταση που κατατέθηκε, ασχέτως το εάν ήταν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, πάντως η μοναδική ήταν από Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων.

Εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων

Με εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων συνοδεύτηκε ακόμα μία φορά η συζήτηση για το μέλλον του Νεωρίου, καθώς ήταν εμφανής η απαξίωση της συζήτησης από μερίδα των συμμετεχόντων, που ενώ δεν συμμετείχαν επί της ουσίας, περιορίστηκαν σε ανέξοδη κριτική για τα τεκταινόμενα.

Παράλληλα, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η συνάντηση με τους παράγοντες του υπουργείου, μετέφεραν σε τοπικό μέσο της Σύρου μία εικόνα για τα όσα διαδραματίστηκαν εντός του γραφείου του κ. Νεφελούδη, τα οποία απέχουν μακράν της πραγματικότητας, όπως επιβεβαιώνεται και διασταυρώνεται πλην των άλλων και από μία εκ των πλέον έγκυρων πηγών.

Η αναφορά πως επιχειρήθηκε η εν λόγω συνάντηση στο υπουργείο για εξομάλυνση των σχέσεων των εμπλεκόμενων μερών, χρησιμοποιώντας κατ’ ουσίαν τα υπουργικά στελέχη ως διαμεσολαβητές προς αυτό, πρόκειται περί αστειότητος, ακόμα και η υπόνοια ότι θα επρόκειτο ποτέ οποιοδήποτε υπουργικός παράγοντας να εμπλακεί σε ανάλογη κατάσταση και να αναλάβει τέτοιο ρόλο.

Η εικόνα οξείας αντιπαράθεσης η οποία επικοινωνήθηκε πως επικράτησε μεταξύ των συμμετεχόντων στη συζήτηση, όχι μόνο στερείται αλήθειας, αλλά αντιθέτως προκαλεί ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα της.

Άλλωστε αναλόγου διαψεύσεως είναι και η λιτή ανακοίνωση για τη συνάντηση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας, στην οποία αναφέρεται ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και στην οποία εκτέθηκαν και συζητήθηκαν λεπτομερώς οι απόψεις όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη.

Όσον αφορά δε την προοπτική που η ίδια η κυβέρνηση θέτει για το μέλλον του ναυπηγείου, αυτή είναι ξεκάθαρη στην ανακοίνωση, όπου αναφέρεται πως «κοινή απόφαση όλων είναι τα Ναυπηγεία Νεωρίου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, παρ’ όλες τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει το Ναυπηγείο, ώστε ενωμένοι όλοι και με τη βοήθεια της Πολιτείας, να ξαναπάρει το Νεώριο τη θέση που του αξίζει, για το μέλλον της βαριάς βιομηχανίας και του νησιού».

Η μοναδική πρόταση

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας, όταν εκ μέρους του κ. Νεφελούδη ζητήθηκε η κατάθεση προτάσεων των συμμετεχόντων εκπροσώπων, η μοναδική πρόταση προήλθε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η οποία επικεντρώθηκε σε ένα συνδυασμό παραμέτρων που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά η μία προς την άλλη.

Συγκεκριμένα, προτάθηκε η υποστήριξη εκ μέρους της πολιτείας με υλοποίηση της δέσμευσης για την ανάθεση του έργου της δεξαμενής του Π.Ν., που θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με την υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, όμως με ισχυρή την κατοχύρωση των εργαζομένων.

Καθώς για την ένταξη στο συγκεκριμένο άρθρο απαιτείται η συναίνεση των εργαζομένων, προτάθηκε να τεθεί η εξασφάλιση πως εκ μέρους της επιχείρησης θα υπάρξει εργασιακή ροή πλοίων, από τα έσοδα των οποίων θα καταβάλλεται ανελλιπώς η μηνιαία αμοιβή τους και μέρος των οφειλόμενων, ενώ εκ μέρους των εργαζόμενων θα αναληφθεί η υποχρέωση ύπαρξης εργασιακής ειρήνης.

Στην περίπτωση δε ανάληψης του έργου της δεξαμενής να υπάρξει άμεση εξόφληση του συνόλου των οφειλόμενων, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και η συγκεκριμένη πρόταση τελεί υπό συζήτηση και επεξεργασία, όμως τα χρονικά περιθώρια για το ναυπηγείο στενεύουν τόσο που και η παρατηρούμενη καθυστέρηση στις συνεννοήσεις των νομικών εκπροσώπων για την υπαγωγή του στον Πτωχευτικό Κώδικα, εντείνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη του κατάσταση και επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων.