«Χαριστική βολή στα ελληνικά ξενοδοχεία»
- Τρίτη, 10 Μαΐου, 2016 - 21:30
Την αντίθεσή του στο σχεδιαζόμενο μέτρο της επιβολής Ειδικού Τέλους Διανυκτέρευσης, εξέφρασε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με τον πρόεδρό του, κ. Γιώργο Τσακίρη, να αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα.
Αν και για το Ειδικό Τέλος Διανυκτέρευσης, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εκ μέρους της κυβέρνησης, όσον αφορά στις λεπτομέρειές του, εντούτοις οι ξενοδόχοι έσπευσαν να διαμηνύσουν την κάθετη αντίθεσή τους στην επιβολή ενός τέτοιου μέτρου στον τουρισμό, καθώς, όπως όλα δείχνουν, το αρμόδιο υπουργείο, φαίνεται διατεθειμένο, προκειμένου να επιχειρηθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άντληση εσόδων, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, να θεσμοθετήσει το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εκτιμάται πως θα ισχύσει ήδη από τους πρώτους μήνες του 2017, στα ξενοδοχεία άνω των 2 αστέρων και τα τουριστικά καταλύματα άνω των δύο κλειδιών.
Υποτιμάται το ελληνικό τουριστικό προϊόν
Όπως τόνισε ο κ. Τσακίρης, εκ μέρους του ΞΕΕ, στην επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα, «ευρισκόμεθα στην ανάγκη, με την ιδιότητά μας ως θεσμικού συμβούλου της πολιτείας για θέματα τουρισμού, να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να εκφράσουμε την κάθετή αντίθεσή μας σε μια τέτοια καταστρεπτική προοπτική, η οποία θα δώσει τη χαριστική βολή στα ελληνικά ξενοδοχεία και κατ’ επέκταση στον ελληνικό τουρισμό», σημειώνοντας, πως μία τέτοια κίνηση, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Επιμελητηρίου, αναμένεται να πλήξει ευθέως την εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
«Μετά την υπερδιπλασιασμό του ΦΠΑ, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αλλά και τη διατήρηση των πολυάριθμων τελών (πνευματικά δικαιώματα, τέλη χρήσης αιγιαλού κ.α) που επιβαρύνουν επικίνδυνα τη λειτουργία τους, οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν οποιαδήποτε περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση. Κατά συνέπεια, η υιοθέτηση οποιουδήποτε περαιτέρω μέτρου αμιγώς εισπρακτικής λογικής, θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερτίμηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τον αρνητικό επηρεασμό της τουριστικής ζήτησης της χώρας με άμεση μείωση του αριθμού των αφίξεων, δεδομένου ότι η τιμή διάθεσής του είναι απόλυτα ανελαστική στο διεθνοποιημένο τουριστικό περιβάλλον στο οποίο επιχειρούμε», τονίζεται στην επιστολή.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με το ΞΕΕ, η υπό εξέταση επιβολή πρόσθετού τέλους θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σημαντικό αριθμό ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην αναστολή της λειτουργίας τους ή στον αφελληνισμό τους, συμπαρασύροντας παράλληλα την εθνική οικονομία σε περαιτέρω ύφεση και ανεργία.
Κλείνοντας, ο κ. Τσακίρης επισημαίνει, πως «σε όλη τη διάρκεια της δύσκολης δοκιμασίας που η χώρα περνά, τα ελληνικά ξενοδοχεία αποτέλεσαν και αποτελούν τον κύριο αιμοδότη της οικονομίας και της απασχόλησης, τη βασική πηγή ελπίδας για την πολυπόθητη εθνική ανάκαμψη. Στην παρούσα συγκυρία έχουν την ανάγκη στήριξης και όχι την περαιτέρω κοντόφθαλμη, φορολογική αφαίμαξη. Αυτό υπαγορεύει εξάλλου και οποιαδήποτε έννοια στοιχειώδους δικαιοσύνης, τη στιγμή που ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός παρανόμων καταλυμάτων, τα οποία εντάσσονται στη λεγόμενη παράλληλη «σκιώδη» οικονομία, εξακολουθούν να λειτουργούν παρασιτικά και ασύδοτα, αποστερώντας σε ετήσια βάση φορολογικά έσοδα άνω των 500 εκ ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Έσοδα που θα μπορούσαν, εφόσον υπήρχε η πολιτική βούληση να εισπραχθούν, να ελαφρύνουν τα βάρη που οι νόμιμες επιχειρήσεις και ο ελληνικός λαός καλούνται για άλλη μία φορά να επωμισθούν».
Πάταξη φαινομένων παράνομης εκμίσθωσης κατοικιών
Ωστόσο, για την πάταξη ενός μέρους των φαινομένων, που αναφέρει ο κ. Τσακίρης στην επιστολή του, το Υπουργείο Τουρισμού, φαίνεται να είναι διατεθειμένο να παρέμβει δραστικά, όσον αφορά στην καταπολέμηση του προβλήματος των παράνομων μισθώσεων κατοικιών από ιδιώτες σε τουρίστες, με το αντίστοιχο νομικό-θεσμικό πλαίσιο να διαμορφώνεται εντός του επόμενου διαστήματος.
Μάλιστα, σε δηλώσεις προς δημοσιογράφους, η αν. υπουργός Τουρισμού, κ. Κουντουρά, τόνισε, πως αυτές τις ημέρες οι υπηρεσίες του υπουργείου συγκεντρώνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τα στοιχεία, για τις παράνομες μισθώσεις καταλυμάτων, σημειώνοντας, πως το ζήτημα αποτελεί «πονοκέφαλο» για το κράτος, καθώς πρόκειται για ένα νέο είδος μίσθωσης, η οποία δεν είναι ούτε τουριστική, ούτε κλασική ενοικίαση κατοικίας, με συναλλαγές, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.
Στο νέο πλαίσιο, η εφαρμογή του οποίου θα είναι άμεση, αναμένεται να ληφθούν υπόψιν τα στοιχεία του ΞΕΕ για την οικονομία διαμοιρασμού, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες το φαινόμενο είναι διαδεδομένο.
Αν και στην Ελλάδα η συγκεκριμένη πρακτική δεν ήταν διαδεδομένη, τους τελευταίους μήνες φαίνεται να εντείνεται κάθε χρόνο, με αποκορύφωμα την εφετινή χρονιά και ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Το μεγαλύτερο προβλημα αντιμετωπίζει η Αθήνα, όπου παρατηρείται το φαινόμενο της αύξησης των αεροπορικών αφίξεων, αλλά τη μείωση της πληρότητας των ξενοδοχείων, για τους πρώτους μήνες του 2016.
Στη χώρα μας, η αγορά των παράνομων μισθώσεων καταλυμάτων υπολογίζεται πλέον ότι αυξάνεται σε ποσοστό 30- 50% σε ετήσια βάση, με το συνολικό τζίρο το 2015 να εκτιμάται σε επίπεδα άνω των 2 δισ. ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις του ΞΕΕ και τις απώλειες 260 έως 276 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, σε ετήσια βάση, στην περίπτωση που η ελληνική Πολιτεία προέβλεπε φορολογία αντίστοιχη με τα εισοδήματα από τα ενοίκια.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τριπρόσωπη η εκπροσώπηση των Κυκλάδων στο Δ.Σ. το Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας
20 Σεπ. 2021 - 6:12 - ΞΕΕ: Πλατφόρμα εξειδίκευσης για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των ξενοδοχείων
3 Ιουν. 2020 - 6:13 - Βραχίονας επενδυτικής ανάπτυξης η ξενοδοχία της χώρας
18 Φεβ. 2020 - 6:13 - Ίδρυση φορέα κοινωνικής ευθύνης από το Ξ.Ε.Ε.
12 Φεβ. 2020 - 6:23 - Ο 1ος Travel & Hospitality Επιταχυντής Νεοφυών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα από το Ξ.Ε.Ε.
15 Απρ. 2019 - 6:22