Το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων ζητά απαντήσεις για το Νεώριο

Ενημέρωση και δεσμεύσεις

  • Πέμπτη, 21 Ιουλίου, 2016 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 21 Ιουλ. 2016 - 23:30
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Πολλές και συγκεχυμένες οι πληροφορίες που διαρρέονται όλο το τελευταίο διάστημα σχετικά με το μέλλον του ναυπηγείου της Σύρου, με πολλές φωνές εντός αλλά και εκτός ναυπηγείου να κάνουν λόγο για ένα παιχνίδι επικοινωνίας, προκειμένου να κρατούνται σε «καταστολή» οι εξαρτώμενοι από την επιχείρηση.

Με συνεχιζόμενη την αβεβαιότητα των εργαζομένων και ίσως με την έντεχνη διασπορά φημών, η εξέλιξη της ναυπηγικής μονάδας αποτελεί καίριο στοιχείο ενδιαφέροντος όχι μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους αλλά για ολόκληρο το νησί.

Με αφορμή την έντονη φημολογία που υπάρχει, βασιζόμενη στη δήλωση του προέδρου του ομίλου του Νεωρίου, Νίκου Ταβουλάρη, για εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, επί του οποίου οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, πλήρης ενημέρωση ζητήθηκε από πλευράς του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, μέσω επιστολών που εστάλησαν προς τη διοίκηση της εταιρείας.

Με δύο επιστολές του το Εργατικό Κέντρο, απευθύνει ερώτημα τόσο προς τον πρόεδρο του Νεωρίου, Κωνσταντίνο Κοκκάλα και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιάννη Στεφάνου, όσο και προς τον πρόεδρο του ομίλου, Νίκο Ταβουλάρη, προκειμένου να ενημερωθεί για το σχεδιαζόμενο μέλλον της επιχείρησης και του αντίκτυπου που θα έχει η όποια ενέργεια ως προς τους εργαζόμενους.

Εξ αφορμής των δύο επιστολών, ζητήθηκε εκ μέρους της εφημερίδας, από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Μάρκο Βουτσίνο, η αποσαφήνιση των ερωτημάτων που έθεσε, αλλά και η ανάλυση του σκεπτικού που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη κίνηση.

Στην πρώτη επιστολή προς τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Νεωρίου, αναφέρεστε στη φημολογία σχετικά με το μέλλον του ναυπηγείου, μετά τη γνωστοποίηση από την ίδια την εταιρεία για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Μ. Β.: «Η εταιρεία δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη, εκτός από μία μικρή ανακοίνωση της, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας και είναι η μόνη πληροφόρηση που έχουμε. Επειδή όμως εμείς σαν Εργατικό Κέντρο έπρεπε να έχουμε μία πιο υπεύθυνη στάση εκ μέρους της εταιρείας, αυτό που είδαμε όλο αυτό το διάστημα από την ανακοίνωση είναι να μπαινοβγαίνουν στο ναυπηγείο διάφοροι, ο κάθε ένας έλεγε ότι ήθελε, για το αν είναι ή δεν είναι επενδυτές, όμως καμία πληροφόρηση δεν είχαμε από την εταιρεία. Εμείς, επειδή είναι ο ρόλος μας αυτός και είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε σαν Εργατικό Κέντρο, εκπροσωπούμε το σύνολο των εργαζομένων των Κυκλάδων και της Σύρου. Για εμάς οι εργαζόμενοι στο Νεώριο είναι όσοι περνούν την πύλη, όσοι ζουν από το ναυπηγείο, οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, οι έκτακτοι, του εργολάβου και όλους αυτούς τους εκπροσωπούμε εμείς».

Στην επιστολή σας κάνετε λόγο για φήμες που αφορούν «αλλαγή δραστηριοτήτων (κότερα, μαρίνα κ.λ.π.) ή άλλες μορφές λειτουργίας» του ναυπηγείου. Γιατί το αναφέρετε αυτό;

Μ. Β.: «Οι φήμες λένε ότι αυτοί που ήρθαν είναι οι επενδυτές. Στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, οι συνάδελφοι του Σωματείου είπαν ότι βρέθηκε αγοραστής και τα οφειλόμενα από αυτόν θα τα πάρουν. Δεν γνωρίζω από που είχαν μία τέτοια πληροφορία. Όμως έχει μεγάλη διαφορά ο αγοραστής από τον επενδυτή. Κάποιοι από αυτούς που ήρθαν εκ μέρους των επενδυτών αναγνωρίστηκαν, καθώς έχουν ξαναπεράσει από το Νεώριο, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι κάποιοι που θέλουν να αλλάξουν τις δραστηριότητες του ναυπηγείου. Επειδή υπάρχει και αυτή η περίπτωση, αν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία και το Νεώριο αλλάξει μορφή, οι θέσεις εργασίας είναι πολύ λίγες. Μιλάμε για 30-40 θέσεις εργασίας. Αυτό μας έκανε να ανησυχήσουμε και θεωρήσαμε σωστό αν έχουμε την επίσημη θέση της εταιρείας, η οποία είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στο Εργατικό Κέντρο γιατί είναι θεσμικός φορέας».

Σε άλλο σημείο της επιστολής σας αναφέρετε ότι «η σύγχυση που επικρατεί (ίσως από κάποιους να είναι εσκεμμένη)». Με αυτό διατυπώνεται ένα σενάριο ότι μεθοδεύεται μία κατάσταση εκ των έσω στο ναυπηγείο. Ποιους φωτογραφίζετε;

Μ. Β.: «Κανέναν. Από την στιγμή που δεν έχουμε μία επίσημη θέση από την εταιρεία μπορεί να λέμε ότι θέλουμε. Αν δεν λέει η εταιρεία ποιος είναι αυτός που περνάει την πύλη και λέγεται ότι είναι επενδυτής και από τη στιγμή που δεν είναι τίποτα αποσαφηνισμένο μπορούμε να φανταστούμε διάφορα».

Τι σας έκανε μία ημέρα μετά την αποστολή της πρώτης επιστολής να στείλετε δεύτερη επιστολή προσωπικά στον πρόεδρο του ομίλου, Ν. Ταβουλάρη, εκθέτοντας την ίδια απαίτηση για ενημέρωση, με διαφοροποιημένο ελαφρώς το ύφος γραφής;

Μ. Β.: «Δεν έχει μεγάλη διαφορά η μία επιστολή από την άλλη. Η μία πήγε προς το ναυπηγείο Σύρου, όμως ο πρόεδρος του ομίλου θα έπρεπε να πάρει ξεχωριστή επιστολή, γιατί στο τέλος θα γίνει αυτό που επιθυμεί ο κ. Ταβουλάρης. Όπως αναφέρεται και στην επιστολή κρίνεται ο ρόλος του ως «απολύτως καθοριστικός για την τύχη του ναυπηγείου και των θέσεων εργασίας που στηρίζει».

Ζητάτε διαβεβαιώσεις από πλευράς του, λέξη που συνιστά δέσμευση, για συνέχιση της λειτουργίας του ναυπηγείου.

Μ. Β.: «Γιατί ο κ. Ταβουλάρης δεν βγαίνει να μιλήσει να ξεκαθαρίσουν όλα. Να βγει να πει ότι η θέση της εταιρείας είναι αυτή, οι θέσεις εργασίας δεν κινδυνεύουν, το ναυπηγείο ,θα έχει την ίδια λειτουργία που έχει τώρα. Υπάρχει περίπτωση να μιλάει η εταιρεία με επενδυτές, να συζητάνε και να λένε δεν ξέρω;».

Όταν βρισκόμαστε εν μέσω συζητήσεων και πριν υπάρξει η τελική συμφωνία, μήπως τέτοιες δεσμεύσεις θα ήταν αρνητικές στην έκβαση της επένδυσης;

Μ. Β.: «Καθόλου. Αντιθέτως θα πρέπει να ενημερώσει τον κόσμο ώστε να ξέρει τις γίνεται και προς αυτό είναι υποχρεωμένος. Είμαστε σε ένα νησί που ζει από το ναυπηγείο. Δεν μπορεί κανένας να αποφασίσει μόνος του χωρίς να ξέρει κανείς τίποτε. Αν αύριο το πρωί βρεθούμε προ τετελεσμένου γεγονότος και έχει γίνει η συμφωνία και εμφανιστεί ένα Νεώριο 30 θέσεων εμείς τι θα κάνουμε; Έπρεπε να πούμε έπρεπε να περιμένουμε;».

Πώς όμως μπορεί να δεσμεύσει έναν επενδυτή για τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας;

Μ. Β.: «Αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Ο δικός μας θεσμικός ρόλος σαν Εργατικό Κέντρο είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να καθορίσουμε τη στάση μας και να ξέρουμε πως θα αντιδράσουμε».

Σε περίπτωση που αποφασιστεί ένα σχήμα που δεν θα ικανοποιεί την απασχόληση όλων των εργαζομένων, τι γίνεται;

Μ. Β.: «Όπως έχουμε γράψει «δεν θα παραμείνουμε αμέτοχοι εφόσον αποδεδειγμένα διαπιστώσουμε ότι κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου και οι θέσεις εργασίας τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αφήσουμε το Νεώριο να το τελειώσουν κάποιοι. Δεν θα περάσει τόσο εύκολα αυτό. Εάν αύριο εμφανιστούν κάποιοι και πουν ότι είναι οι καινούριοι ιδιοκτήτες, πότε θα μας ενημερώσει εμάς. Δεν γίνεται αυτό. Όμως μπορεί και να είναι ένα απλό ενδιαφέρον και να μην γίνει. Όμως τις αντιδράσεις του Εργατικού Κέντρου και τι θα γίνει δεν θα τις αποφασίσω μόνος μου, όμως δεσμεύομαι πως ότι και να γίνει θα γίνει μετά την απάντηση της εταιρείας. Όμως με όλα αυτά, με τη δεξαμενή που είναι να έρθει και δεν έρχεται, με τον επενδυτή που δεν λένε ποιος είναι και τι θα κάνει, κοιμίζουν τον κόσμο για να κάνει υπομονή. Μόλις ξεθύμανε το θέμα της δεξαμενής εμφανίστηκε ο επενδυτής. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Να έχουν φτάσει στους 10 μισθούς τα οφειλόμενα και να παίρνει ο εργαζόμενος 180 ευρώ το μήνα. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί το Νεώριο δεν μπορεί να βασιστεί στο επενδυτή, εάν υπάρχει, που θα εμφανιστεί σε 5 μήνες ή από την δεξαμενή όταν αυτή έρθει και να μην έρχεται πλοίο στο ναυπηγείο. Μέχρι να γίνουν αυτά πρέπει να έρθουν πλοία για να δουλεύει. Πρέπει να καταλάβει και ο κ. Ταβουλάρης ότι έχει 800 εργαζόμενους, δεν έχει 600 και αναφέρομαι στο 29μηνο του προγράμματος της Ελευσίνας. Εάν είχε ενταχθεί και το Νεώριο θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι να κάνουν υπομονή και για τον επενδυτή και για τη δεξαμενή και για ότι άλλο. Τώρα έτσι, με 180 ευρώ στις 45 ημέρες δεν γίνεται. Πώς να κάνει υπομονή ο εργαζόμενος; Οι εργαζόμενοι στο Νεώριο δεν είναι μόνο180-200, είναι όσοι περνούν την πύλη, αυτούς εκπροσωπεί το Εργατικό Κέντρο και για αυτούς θα φωνάζει και θα αντιδρά».

Αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής σας ότι «το Εργατικό Κέντρο θα σταθεί αρωγός σε μία έντιμη προσπάθεια διάσωσης του ναυπηγείου». Τι σημαίνει η λέξη έντιμη;

Μ. Β.: «Σημαίνει να υπάρχει διαφάνεια. Να ξέρουμε τι μας γίνεται. Δεν μπορεί να ο ένας να μιλά για επενδυτή και εμείς να λέμε μπράβο όταν δεν ξέρουμε τι θέλει. Το έντιμο είναι να σέβεσαι τους θεσμούς, να συζητάς για ότι έχει να κάνει με τους εργαζόμενους και όχι να τα κάνεις κρυφά με όποιους επιθυμείς για συνομιλητές, συνδικαλιστές. Αυτό είναι πονηρό και σε βάζει σε σκέψεις».

Μετά τις διευκρινιστικές απαντήσεις που αναμένετε από την εταιρεία αναλόγως θα πράξετε. Σε τι προσανατολίζεστε;

Μ. Β.: «Αναλόγως. Όμως το Εργατικό Κέντρο δεν είμαι εγώ. Είναι το Δ.Σ. και οι αποφάσεις λαμβάνονται εκεί. Και αυτό που έκανα δεν το έκανα μόνος μου. Είναι με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. Δεν θα προκαταλάβω εγώ την απόφαση του Εργατικού Κέντρου. Τώρα εκφράζω την άποψη μου, όμως μόλις δοθεί η απάντηση, όποια και αν είναι αυτή, δεσμεύομαι να μιλήσω».

Η επιστολή προς τη Διεύθυνση του Νεωρίου

«Κύριοι,

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορούν διάφορες φήμες για εξελίξεις στο Νεώριο.

Οι φήμες αυτές που προέρχονται, είτε από φορείς, είτε από συνδικαλιστικούς κύκλους της Σύρου, αναφέρονται σε ένδειξη ενδιαφέροντος από κάποιο γκρουπ επενδυτών. Επίσης αναφέρονται ακόμη και σε αλλαγή δραστηριοτήτων (κότερα, μαρίνα κ.λ.π.) ή άλλες μορφές λειτουργίας.

Κύριοι, όπως γνωρίζουν όλοι, σ’ αυτό τι ναυπηγείο στηρίχθηκε και στηρίζεται για δεκαετίες η ανάπτυξη του νησιού μας, αποτελώντας τον κύριο οικονομικό πνεύμονα και τον κύριο κορμό απασχόλησης. Αυτή η σύγχυση που επικρατεί (ίσως από κάποιους να είναι εσκεμμένη) δημιουργεί ερωτήματα που προέρχονται από εμάς, από πλήθος εργαζομένων και ανέργων που προβλέπουν στην απασχόληση στο ναυπηγείο, αλλά και από την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων που εκπροσωπεί το σύνολο τω εργαζομένων και ανέργων του νησιού μας αλλά και όλων των Κυκλάδων, ζητούμε να μας γνωστοποιήσετε εγγράφως ή να προσδιορίσετε άμεσα ημέρα και ώρα συναντήσεως μας με τους εκπροσώπους της εταιρείας σας, προκειμένου να ενημερωθούμε για την βασιμότητα ή όχι όλων όσων παραπάνω σας αναφέρουμε. Όπως αντιλαμβάνεστε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων δεν επιθυμεί την εμπλοκή του στα εσωτερικά της εταιρείας σας, αλλά θα επιδιώξει με κάθε τρόπο την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων και δεν θα μείνει αμέτοχο στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν θα προστατευθούν τα συμφέροντα τους ή θα απολεσθούν θέσεις εργασίας από οποιαδήποτε αλλαγή».

Η επιστολή προς τον πρόεδρο του ομίλου, Ν. Ταβουλάρη

«Κε Πρόεδρε,

Έχετε ήδη λάβει γνώση της από 19-07-2016 επιστολής μας απευθυνόμενης στην Δ/νση του Νεωρίου Ναυπηγεία Σύρου δια της οποίας το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του για τις φημολογούμενες αλλαγές που αφορούν την ύπαρξη και την λειτουργία του.

Σήμερα επιθυμούμε να απευθυνθούμε ευθέως προς εσάς γιατί πιστεύουμε ότι ο δικός σας ρόλος είναι απολύτως καθοριστικός για την τύχη του ναυπηγείου και των θέσεων εργασίας που στηρίζει.

Το Εργατικό Κέντρο επιθυμεί να έχει έγγραφη ενημέρωση από εσάς ή συνάντηση μαζί σας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας να έχουμε την εκ μέρους σας εκπεφρασμένη διαβεβαίωση ότι το ναυπηγείο θα συνεχίσει την λειτουργία του και θα προστατευθούν απολύτως τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι θέσεις εργασίας.

Μετά ταύτα παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκριση σας στο αίτημα μα ώστε να παύσει η ανασφάλεια που κυριαρχεί στους κόλπους των εργαζομένων αλλά και της Συριανής κοινωνίας και σας δηλώνουμε ότι επ’ ουδενί επιδιώκουμε την εμπλοκή μας στις εσωτερικές υποθέσεις της εταιρείας.

Το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων θα σταθεί αρωγός σε μία έντιμη προσπάθεια διάσωσης του ναυπηγείου, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας.

Σε αντίθετη όμως περίπτωση οφείλουμε εκ προοιμίου να δηλώσουμε ότι δεν θα παραμείνουνε αμέτοχοι εφόσον αποδεδειγμένα διαπιστώσουμε ότι κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου και οι θέσεις εργασίας τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο».