Εμποροεπαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου

Τίμηση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

  • Σάββατο, 23 Ιουλίου, 2016 - 11:56

Πραγματοποιήθηκαν στις 20 Ιουλίου 2016 στις 18:00 στο Μουσείο ΜαρμαροτεχνίαςΠύργου Τήνου τα εγκαίνια της έκθεσης των μαρμαρογλυπτών Θεόδωρου Παπαγιάννη, Γιάννη Καγιώργη, Πραξιτέλη Τζανουλίνου και Δημήτρη Σκαλκώτου στα πλαίσια του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς από τις 17 Ιουλίου έως και τις 3 Αυγούστου 2016.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κ. Σοφία Στάικου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου Πατήρ Γεώργιος Φανερός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σίμος Ορφανός, ο Έπαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Γιαγιάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Σιώτος, η Αντιδήμαρχος Τήνου κ. Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο διευθυντής του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας κ. Ανδρέας Λαπούρτας και αρκετός κόσμος.

Στην τελετή των εγκαινίων δόθηκε από τον Εμποροεπαγγελματικό & Βιοτεχνικό Σύλλογο Τήνου ένα δώρο (μαρμάρινο γλυπτό) ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του Πολιτιστικού Ιδρύματος και του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας στην ανάπτυξη και ευημερία της Τήνου. Η απόφαση για την τίμηση του Ιδρύματος είχε ληφθεί στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας τον Ιανουάριο του 2016.

Το γλυπτό έχει εμπνευστεί και δημιουργήσει ο μαρμαρογλύπτης – μέλος μας κ. Ονούφριος Δεσύπρης και το παρέλαβε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς η κ. Σοφία Στάικου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Ανδρέας Τσιμέκης ανέφερε στην ομιλία του : «Αφορμή για αυτή την τίμηση ήταν η εγγραφή της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και ο ρόλος που έπαιξε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σε αυτήν. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσουμε για τον ίδιο λόγο τον διδάκτορα εθνολόγο – λαογράφο  κ. Αλέκο Φλωράκη και το Υπουργείο Πολιτισμού. Η σημαντική αυτή αναγνώριση από την UNESCO κάνει την Τήνο γνωστή και τους μαρμαρογλύπτες μας φημισμένους στα πέρατα του κόσμου.

Αιτία της τίμησης αυτής είναι ο ρόλος που έχει διαδραματίσει και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει το Ίδρυμα στην προβολή, στην ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού μας και στην προσπάθεια για την ευημερία του. Απορία πολλών είναι το γιατί ένας εμπορικός σύλλογος και τα μέλη του αποφάσισαν να τιμήσουν ένα πολιτιστικό ίδρυμα και ένα μουσείο. Σκοπός και στόχος του κάθε εμπορικού συλλόγου είναι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία των μελών του και της τοπικής αγοράς.

Έτσι και για τον Σύλλογό μας σκοπός και στόχος είναι η ανάπτυξη και η ευημερία της Τηνιακής αγοράς.

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο, δίνοντας την αφορμή σε πολλούς να γνωρίσουν την τέχνη του μαρμάρου. Οι επισκέπτες αυτοί,  όπως όλοι καταλαβαίνουμε, για να φτάσουν μέχρι εδώ, σίγουρα δεν έχουν έρθει μόνο για μία μέρα στο νησί μας. Επίσης πολλοί προγραμματίζουν και το επισκέπτονται για τις εκδηλώσεις, τις δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα κυρίως για παιδιά. Και εκτός από τα καθιερωμένα έξοδα των διακοπών που επιφέρουν στους επαγγελματίες του νησιού μας κέρδη, πολλοί είναι αυτοί που αποκτούν και ένα μικρό ή μεγάλο έργο τέχνης από τα εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής.

Σημαντική είναι και η συνεργασία του Συλλόγου μας με το Μουσείο. Όλοι οι καλεσμένοι του Συλλόγου μας, πρέσβεις ξένων κρατών, δήμαρχοι ξένων και ελληνικών πόλεων, αντιπροσωπείες αδελφοποιημένων πόλεων και πολλοί άλλοι έχουν φιλοξενηθεί άψογα από το Μουσείο και έχουν ξεναγηθεί στους χώρους του. Υλικό του Μουσείου διανέμεται από το Σύλλογό μας σε όλες τις εκθέσεις που λαμβάνει μέρος, δίνοντας την ευκαιρία να γίνει γνωστό και σε ένα ευρύτερο κοινό που ίσως ξέρει την Τήνο μόνο για την Παναγία μας ή τις διακοπές του. Και πολλά πολλά ακόμα.

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Πύργου Τήνου, ένα ξεχωριστό μουσείο, βρίσκεται στο ιδανικό του περιβάλλον, στην Έξω Μεριά, ανάμεσα σε οικισμούς και σε ανθρώπους γεννημένους με την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής στο γενετικό τους κώδικα, στο αίμα τους. Με την παρουσία του ήρθε και έγινε αρωγός στην προβολή της τέχνης και του πολιτισμού της Τήνου, συμπληρώνοντας τα υπαίθρια μουσεία - χωριά μας που είναι στολισμένα με πολλά έργα τέχνης , τα μουσεία και τις εκθέσεις που παρουσιάζουν την τέχνη του μαρμάρου, όπως το Μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά εδώ στον Πύργο, την μόνιμη έκθεση παρουσίασης έργων του ιδίου στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην Χώρα της Τήνου, την Σχολή Καλών Τεχνών Πύργου και τόσα πολλά άλλα, καθώς και τα εργαστήρια των μαρμαρογλυπτών μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για την άψογη συνεργασία την Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Σοφία Στάικου, τον Διευθυντή του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας κ. Ανδρέα Λαπούρτακαι το προσωπικό του Μουσείου. Θα τους αναφέρω έναν – έναν γιατί έχουμε μία άψογη συνεργασία. Ο κ. Γιάννης Μιχαήλ, η κ. Νάντια Γκρίντζαλη, η κ. Κατερίνα Λαμέρα και η κ. Μάγδα Δελατόλα. Όλοι μαζί προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πολλές φορές υπερβαίνοντας εαυτόν.

Τελειώνοντας τον λόγο αυτό, θα ήθελα να πω δύο λόγια για το δώρο που θα παραδώσουμε σε λίγα λεπτά στην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος ως μία ελάχιστη αναγνώριση των πιο πάνω. Είναι ένα έργο τέχνης δημιουργημένο από τον μαρμαρογλύπτη κ. Ονούφριο Δεσύπρη. Ο Ονούφριος, επιτρέψτε μου τον ενικό, είναι ο μοναδικός μαρμαρογλύπτης μέλος του Συλλόγου μας.

Έχει σταθεί αρωγός σε όλες τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της Τήνου ως ένα διαφορετικό προορισμό, ένα προορισμό τέχνης, πολιτισμού, φιλοξενίας, συμμετέχοντας σε όλες τις εκθέσεις, πάντα με δικά του έξοδα. Και φυσικά έχει καλλιτεχνήσει για εμάς απίστευτα έργα τέχνης που δόθηκαν ως δώρα και έχουν φτάσει μέχρι και την Ουκρανία, στο Κίεβο, στην Οδησσό και στο Νικολάγιεφ.

Η καλλιτεχνική του έμπνευση και οι επιδιώξεις του Συλλόγου μας έχουν την ίδια αύρα και απόλυτη ταύτιση. Αρκεί να σας αναφέρω ότι για το έργο που θα δείτε, εμείς του δώσαμε μόνο τέσσερις λέξεις κλειδιά για το τι θέλουμε να παρουσιάζει. Οι λέξεις ήταν Τήνος- Εμπορικός Σύλλογος – Πολιτιστικό Ίδρυμα-Ανάπτυξη. Θα το θαυμάσετε σε λίγο και θα κατανοήσετε ακριβώς τι εννοούμε.

Στο έργο παρουσιάζεται η Τήνος, η οποία είναι και το έναυσμα. Υπάρχει το σήμα του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου που είναι το περιστέρι και που στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει για φτερά το σήμα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, δείχνοντας έτσι την συνεργασία και την αρωγή του Μουσείου στην ανάπτυξη της Τήνου.»