Ανησυχία για την επιβίωση επιχειρήσεων ΑΠΕ
- Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:18
- / Eνημέρωση: 17 Δεκ. 2016 - 1:00
Την έντονη διαμαρτυρία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, όσο και του ιδίου, σχετικά με την άδικη, άνιση, και εξοντωτική μεταχείριση των νησιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, εξέφρασε ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη στον αντιπρόεδρο της ΡΑΕ
Στη διάρκεια συνάντησής του με στελέχη της ΡΑΕ στην Αθήνα, στο περιθώριο ημερίδας που διοργανώθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη με θέμα «Επιχειρηματική δράση και προστασία του περιβάλλοντος», ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη, κ. Φίλιππος Τριομμάτης, εξέφρασε την διαμαρτυρία, εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσον αφορά στην διακριτική αντιμετώπιση των νησιωτών επιχειρηματιών, στον αντιπρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Σωτήρη Μανωλκίδη.
Άγνοια από πλευράς ΡΑΕ
Ειδικότερα, ο κ. Τριομμάτης τόνισε προς τον Αντιπρόεδρο της ΡΑΕ ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν οι εξοντωτικές για τους νησιώτες επιχειρηματίες καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΔΕΔΔΗΕ, που φθάνουν μέχρι και τους επτά με οκτώ μήνες, την στιγμή μάλιστα που ο ειδικός λογαριασμός εξόφλησης ΑΠΕ των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΕΛΑΠΕ-ΑΠΕ), είναι πλεονασματικός και μάλιστα με πλεόνασμα που σύμφωνα με την καταγγελία υπερβαίνει τα 400 εκ. από το 2012 έως σήμερα.
Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα έγινε στο γεγονός ότι, αν και οι νησιωτικοί σύλλογοι παραγωγών ενεργείας από φωτοβολταϊκά (Φ/Β) πάρκα έχουν αποστείλει σχετική καταγγελία προς την ΡΑΕ εδώ και έναν χρόνο, η ΡΑΕ δεν έχει ακόμα απαντήσει.
Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ δήλωσε άγνοια για την πρακτική του ΔΕΔΔΗΕ και μάλιστα υποστήριξε ότι είχε την εντύπωση πως η καθυστέρηση ήταν της τάξης των 3 μηνών, την οποία πάντως και ο ίδιος θεωρούσε αδικαιολόγητη.
Με αφορμή την παρέμβαση και την διαμαρτυρία αυτή, η ΡΑΕ δεσμεύτηκε δια του αντιπρόεδρου της να προχωρήσει σε άμεση συνάντηση με τους νησιώτες επαγγελματίες, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα και να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή πρακτική προς τους νησιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία, αν συνεχιστεί, θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια την εξόντωση τους, δεδομένου ότι πλέον οι επιχειρήσεις αυτές παρουσιάζουν πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους αλλά και να συντηρούσουν επαρκώς τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς οι οποίοι κινδυνεύουν να απαξιωθούν.
Για το γεγονός ενημερώθηκε και ο Συνήγορος του Πολίτη τον οποίο ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης κ. Φίλιππος Τριομμάτης δεσμεύτηκε να ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνάντησης.
Σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος και θα εξαντλήσει όλα τα μέσα πίεσης, μέχρι την διευθέτηση του προβλήματος και την αποκατάσταση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά.
«Εξόντωση» επιχειρήσεων
Κατόπιν επικοινωνίας της εφημερίδας με τον κ. Τριομμάτη, ο οποίος και παρείχε τα σχετικά στοιχεία, στα οποία στηρίχθηκε η καταγγελία του προς τα στελέχη της ΡΑΕ, σημειώνεται, πως διατηρούνται δύο κωδικοί στον προϋπολογισμό του ΔΕΔΔΗΕ, με τον πρώτο να αφορά στις διασυνδεδεμένες περιοχές με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ και τον δεύτερο στις μη διασυνδεδεμένες περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Βόρειο Αιγαίο και η Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί, πως στο διασυνδεδεμένο σύστημα λειτουργούν 2.300 επιχειρήσεις ΑΠΕ, ενώ στο σύνολο των μη διασυνδεδεμένων νησιών και της Κρήτης, λειτουργούν μόλις 136.
Παρά το γεγονός, ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, είναι σαφώς λιγότερες και πιο οργανωμένες στα νησιά, σε αντίθεση με την ηπειρωτική χώρα, όπου η ανάπτυξη των επιχειρήσεων έγινε άναρχα και απότομα, με αποτέλεσμα ο κωδικός του μη διασυνδεδεμένου δικτύου να εμφανίζει πλεονάσματα, τα χρήματα δεν αποδίδονται στις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται από το γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη, οι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν επενδύσει στις ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά – αιολικά πάρκα) στα νησιά, στηριζόμενοι στις τότε εξαγγελίες του κεντρικού κράτους, για ανάπτυξη του κλάδου, βασιζόμενη σε προνόμια, όπως οι αποζημιώσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν καταφύγει σε δανεισμό, προκειμένου να ιδρύσουν τις εταιρείες τους, με αποτέλεσμα η μη καταβολή των πληρωμών και δη για διάστημα άνω των 6 μηνών, να οδηγεί τις επιχειρήσεις στο λουκέτο, δεδομένου, ότι πέραν των πάγιων εξόδων τους, δαπάνες προκύπτουν και από τις ανάγκες συντήρησης.
Σύμφωνα με τον Π.ΣΥ.Π. «κάποιος ο οποίος έχει να πληρωθεί από το Μάρτιο, φαντάζεστε, ότι, με μαθηματική ακρίβεια, κλείνει την επιχείρησή του. Αυτή η αντίληψη που επικρατεί, ότι, αυτοί που έχουν φωτοβολταϊκά πάρκα ή αιολικά πάρκα στα νησιά, είναι ευνοούμενοι επιχειρηματίες, είναι λάθος. Είναι μία στρεβλή εντύπωση, λόγω του ότι, ξεκίνησαν με κάποιες συγκεκριμένες τιμές, που επέτρεψαν το σχηματισμό μίας τέτοιας αντίληψης. Ωστόσο, το ελληνικό κράτος, χωρίς να λογαριάζει τις επενδύσεις, όπως αυτές έγιναν, έχει επιβάλλει ένα τεράστιο χαράτσι, ύψους 35% επί του τζίρου […] και από τα υπόλοιπα έσοδα, πρέπει να τακτοποιηθούν φορολογικές, ασφαλιστικές, μισθολογικές εκκρεμότητες, χωρίς να πληρώνει. Θα πρέπει, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδα, να πληρώσουν τις τράπεζες, διότι καμία από αυτές τις επιχειρήσεις δεν έχει ιδρυθεί χωρίς τραπεζικό δανεισμό».
«Σκοπός είναι, αυτοί οι νησιώτες, που επένδυσαν, που δανείστηκαν για να επενδύσουν, να επιζήσουν», σημείωσε ο κ. Τριομμάτης, «γι’ αυτό και έγινε η συγκεκριμένη διαμαρτυρία».
Διάκριση ακόμη και στην επιλογή παρόχου
Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και οι ιδιώτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με την απόδοση των πληρωμών, καθώς όπως επισημαίνει ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης, ιδιώτες, πολίτες, με δάνεια ύψους 5.000 ή 10.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες ή αυλές, αντιμετωπίζουν επίσης καθυστερήσεις στις πληρωμές άνω του τριμήνου, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικότατα και οι τιμές.
Παράλληλα, ο ΠΣΥΠ επεσήμανε και την διάκριση στην οποία υπόκεινται οι νησιώτες, όσον αφορά στην επιλεξιμότητα παρόχου, στον τομέα της ενέργειας, καθώς όπως τονίζει, σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, τα νοικοκυριά απολαμβάνουν το δικαίωμα επιλογής υπηρεσιών εναλλακτικού παρόχου και όχι της ΔΕΗ, παίρνοντας καλύτερες τιμές από άλλες εταιρείες. «Δεν είναι μόνο η ΔΕΗ. Υπάρχουν πλέον άλλες έξι σοβαρές εταιρείες, μεγάλες, οι οποίες είναι πλέον πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και σε πολύ καλύτερες τιμές. Αυτό το πλεονέκτημα δεν το έχει ο νησιώτης, διότι δεν είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο και άρα δεν μπορεί να φύγει από τη ΔΕΗ», σημειώνει.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΕΣΠΑ-Νέα προγράμματα για επιχειρήσεις που δημιουργούν επενδυτικό περιβάλλον
25 Ιαν. 2025 - 11:18 - Υπουργείο Τουρισμού: Έρχεται φθηνότερη χρηματοδότηση για "πράσινα" ξενοδοχεία
23 Ιαν. 2025 - 9:09 - ΕΣΠΑ: Νέο πρόγραμμα €200 εκατ. με επιδότηση έως και 50% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
21 Ιαν. 2025 - 12:09 - ManpowerGroup: Η έλλειψη ταλέντου συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
21 Ιαν. 2025 - 9:26 - Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύουν οι προδιαγραφές των ακινήτων
18 Ιαν. 2025 - 8:48