“Απαράδεκτος περιορισμός”
- Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:18
- / Eνημέρωση: 15 Φεβ. 2017 - 21:00
Αίτημα προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να συζητηθεί η επιστολή διαμαρτυρίας, αλλά και να αναληφθούν συντονισμένες δράσεις εκ μέρους του συλλογικού οργάνου, απευθύνει ο Δήμος Κέας, σχετικά με τη νέα νομοθεσία, περί του τρόπου λειτουργίας των τουριστικών κατοικιών.
Ο Δήμος Κέας, ένας μικρός Δήμος με πληθυσμό περίπου 2.500 χιλιάδες κατοίκους, φαίνεται να αντιμετωπίζει αρνητικά τις νέες εξελίξεις, σε σχέση με την πολιτική, που ακολουθεί το Υπουργείο Τουρισμού, σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και των τουριστικών κατοικιών και βιλών, με αποτέλεσμα να απευθύνεται προς την Περιφερειακή Ένωση, το Δ.Σ. της οποίας, μάλιστα, συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου.
Σε κίνδυνο η βιωσιμότητα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων
Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ) είχε επαναφέρει την αντίθεσή της, σχετικά με τις νέες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για το ζήτημα, σημειώνοντας, ότι με τα νέα δεδομένα, αναπτύσσεται αθέμιτος ανταγωνισμός και μία “γκρίζα” πραγματικότητα για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ήδη πριν την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, η ΣΕΤΚΕ είχε εκφράσει την άποψη, πως το νέο θεσμικό πλαίσιο, σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει τους νόμιμους επιχειρηματίες, ενάντια στις “σκιώδεις” μισθώσεις ακινήτων μέσω διαδικτύου μέσω της οικονομίας του διαμοιρασμού.
Αντίθετα, με βάση το νομοσχέδιο, ιδιωτικές κατοικίες θα μπορούν πλέον να «μεταμφιέζονται» σε τουριστικές επιχειρήσεις, με μόνη προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες τους ή οι υπεκμισθωτές τους να εγγράφονται στο ειδικό μητρώο, θέτοντας σε κίνδυνο τις νόμιμες επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή της είχε σημειώσει, ότι “δυστυχώς, η νομοθετική πρωτοβουλία που καθορίζει τους όρους και τη φορολόγηση των εισοδημάτων για τα μη αδειοδοτημένα καταλύματα και σπίτια, που ενοικιάζονται σε τουρίστες, και που με τόση αδημονία περίμενε ο κλάδος των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, ευελπιστώντας να μπουν οι κανόνες για τη ρύθμιση της αγοράς των «γκρίζων» τουριστικών καταλυμάτων και τον περιορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτει από τη λειτουργία τους, όχι μόνο δεν αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ανοίγει «Κερκόπορτα» στη φοροδιαφυγή, ενώ παράλληλα, οδηγεί σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα αρκετών χιλιάδων μικρών και πολύ μικρών, νόμιμων επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων”.
Πλήγμα σε επιχειρήσεις μίσθωσης τουριστικών κατοικιών
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος της Κέας, κ. Ιωάννης Ευαγγέλου, θίγει ένα ακόμη σημαντικό σημείο της νομοθεσίας, όπου επισημαίνεται, πως στον τομέα της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης τουριστικού ακινήτου εμπίπτει η μίσθωση που δεν υπερβαίνει τις ενενήντα ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Ειδικότερα, ωστόσο, για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων κατοίκων, ορίζεται η μίσθωση εκάστου ακινήτου να μην υπερβαίνει τις εξήντα ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.
Στην περίπτωση υπέρβασης της διάρκειας των 90 και 60 ημερών αντίστοιχα, η συνέχιση της μίσθωσης επιτρέπεται μόνο εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει προς εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες ευρώ, κατά το οικείο φορολογικό έτος.
Μη τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων, σημαίνει επιβολή αυτοτελούς διοικητικού προστίμου, ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000) ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου, στην περίπτωση της Κέας και δεδομένου, ότι πρόκειται για μικρό νησί, πλήττεται ανεπανόρθωτα η λειτουργία των επιχειρήσεων μίσθωσης τουριστικών κατοικιών, εφόσον δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν, παρά μόνο 60 ημέρες μέσα στο καλοκαίρι, αναγκασμένοι να αφήσουν την υπόλοιπη σεζόν να περάσει ανεκμετάλλευτη.
Στο αίτημα διαμαρτυρίας του προς την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, σχετικά με το κατατεθέν σχέδιο νόμου που αφορά στον τρόπο λειτουργίας των τουριστικών κατοικιών και βιλών, ενημερώνει πως σύμφωνα με αυτό, τίθεται περιορισμός στον χρόνο ενοικίασης αυτών των καταλυμάτων, ο οποίος ορίζεται σε ενενήντα ήμερες το μέγιστο ανά έτος, με εξαίρεση ωστόσο, τα νησιά με 10.000 κατοίκους και κάτω, για τα οποία ο χρόνος αυτός μειώνεται στις εξήντα ήμερες ανά έτος.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ένωσης, τονίζει τα εξής:
“Κάνοντας χρήση της εμπειρίας μου από τα θέματα τουρισμού, αυτός ο περιορισμός είναι προφανώς μια απαίτηση των συλλογικών οργάνων των καταλυμάτων, η οποία όμως με βρίσκει απολύτως αντίθετο. Τα μικρά νησιά, όπως η Κέα, αλλά και άλλα νησιά των Κυκλάδων, ζουν σχεδόν μόνο με τον τουρισμό. Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, την παραδοχή ότι τα μικρά νησιά δεν ωφελούνται από τον μαζικό τουρισμό, αλλά από μεμονωμένους κυρίως επισκέπτες, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι ένας μικρός προορισμός να φιλοξενήσει μεμονωμένους επισκέπτες σε μικρά καταλύματα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό που χρόνια όλοι οι ιθύνοντες υπό τον τουρισμό διαλαλούν, δηλαδή την “επιμήκυνση” της τουριστικής περιόδου, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί με τον περιορισμό αυτό καταδικάζονται σε συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου που αντίκειται στο επιδιωκόμενο από όλους”.
Τέλος, καλεί το Δ.Σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, να λάβει θέση επ’ αυτού του θέματος, καθώς το ζήτημα απασχολεί μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων της περιφέρειας, ενώ παρακαλεί επίσης και τους συναδέλφους του, Δημάρχους μικρών νησιών, προκειμένου να αντιταχθούν εμπράκτως στην επιβολή των ρυθμίσεων αυτών, ενώ από κοινού να επιδιωχθεί η αλλαγή “του απαράδεκτου αυτού περιορισμού, που προτείνεται να εφαρμοστεί στα μικρά νησιά”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο Δήμος Κέας στη διεθνή έκθεση θαλάσσιου τουρισμού BOOT 2020
3 Φεβ. 2020 - 15:34 - Συνάντηση εργασίας με το Δήμαρχο Κέας στο Επιμελητήριο Κυκλάδων
23 Ιουν. 2017 - 17:31 - «Η συνέργεια εργαλείο ανάπτυξης»
12 Οκτ. 2016 - 6:19 - Εκσυγχρονισμός στις υπηρεσίες τουρισμού
27 Ιαν. 2016 - 6:10 - Καταρρέουν οι τιμές του ελαιόλαδου
12 Νοε. 2024 - 17:20