Ομόφωνη απόφαση της ΔΥΕΑ Σύρου λόγω του μεγάλου ύψους της οφειλής

Απόφαση διακοπής υδροδότησης του Νεωρίου

  • Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 22 Φεβ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Αντιμέτωπο με ένα ακόμα οικονομικό τελεσίγραφο βρέθηκε το Νεώριο, καθώς η ΔΕΥΑΣ έλαβε απόφαση διακοπής της υδροδότησης του ναυπηγείου εάν έως την ερχόμενη εβδομάδα δεν καταβληθεί ένα ποσό έναντι της υπέρογκης οφειλής προς την Επιχείρηση Ύδρευσης.

Η συνολική οφειλή του Νεωρίου προς τη ΔΕΥΑΣ ανέρχεται περίπου στις 600.000 ευρώ, με την εταιρεία να αδυνατεί να ανταποκριθεί, λόγω των έντονων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, παρά του ότι πρόκειται για οφειλές χρόνων οι οποίες σωρευτικά οδήγησαν στο ιδιαίτερα υψηλό ποσό.

Το Νεώριο δεν επέδειξε συνέπεια ούτε στην περίπτωση της ΔΕΥΑΣ, καθώς και γι’ αυτές τις οφειλές του είχε υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, χωρίς όμως να υπάρξει συνέπεια ούτε προς αυτό.

Η ρύθμιση αφορούσε στις οφειλές, οι οποίες θα εξοφλούνταν μέσω 40 μηνιαίων δόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφλούνται οι τρέχουσες καταναλώσεις.

Σύμφωνα με την παλαιά απόφαση της ΔΕΥΑΣ για υπαγωγή του Νεωρίου στη ρύθμιση, σε περίπτωση που δύο μηνιαίες δόσεις μείνουν ανεξόφλητες ή μία τρέχουσα τριμηνιαία κατανάλωση μείνει ανεξόφλητη, τότε χάνεται η ευνοϊκή ρύθμιση και επανέρχεται σε παλαιό καθεστώς και διακόπτεται η παροχή της υδροδότησης.

Καθώς αυτό έχει προ πολλού καταπατηθεί, πλέον η ΔΕΥΑΣ με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της έθεσε νέα διορία μέχρι την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, για την καταβολή εκ μέρους του Νεωρίου του ποσού των 50.000 ευρώ και την ικανοποίηση διακανονισμού για το υπόλοιπο της οφειλής.

Η απόφαση που ελήφθη ορίζει την προθεσμία ως καταληκτική, καθώς με την μη καταβολή του συγκεκριμένου ποσού είναι δεδομένη η διακοπή της υδροδότησης του ναυπηγείου.

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει πλέον και η ανοχή που επέδειξε η ΔΕΥΑΣ, καθώς εκ μέρους του Νεωρίου δεν γίνεται καμία προσπάθεια εξυπηρέτησης των οφειλών του, με τον πρόεδρο της Δομένικο Σαγκινέτο να δηλώνει ότι «η κατάσταση δεν πάει άλλο», σημειώνοντας ότι η μη πληρωμή από το Νεώριο «είναι εις βάρος όλων».

Μονόδρομος για τη ΔΕΥΑΣ

Σε δυσχερή θέση φαίνεται να βρίσκεται και η ΔΕΥΑΣ όσον αφορά στην αντιμετώπιση του θέματος της ιδιαιτέρως υψηλής οφειλής του Νεωρίου, όταν εντάσσονται στην υψηλή κλίμακα, με ότι αυτό συνεπάγεται, τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες κάνουν μεγάλη κατανάλωση νερού, όπως ξενοδοχεία, καθαριστήρια κ.λ.π., με το Νεώριο αντιστοίχως να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες, χωρίς όμως να πληρώνει.

Καθώς πρόκειται για οφειλές οι οποίες δεν προέκυψαν σήμερα αλλά το ύψος του ποσού έχει δημιουργηθεί σωρευτικά, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να μπορέσει να συνταχθεί ο προϋπολογισμός κάθε έτους της ΔΕΥΑΣ, εκτιμάται το ποσοστό μη είσπραξης για κάθε έτος, με αποτέλεσμα το οικονομικό κενό που δημιουργείται από τη μη είσπραξη να επιμερίζεται στα χρόνια κατά τα οποία προήλθε.

Το νερό παράγεται, με το ιδιαίτερα υψηλό κόστος της αφαλάτωσης, η παραγωγή του κοστολογείται και όταν αυτά τα κόστη δεν εισπράττονται δεν επιτρέπουν την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού της επιχείρησης.

Αυτό σε πρακτική βάση σημαίνει μετακύλιση της απώλειας αυτής σε βάρος του συνόλου των καταναλωτών, με την επιβάρυνση των τελών ύδρευσης.

Παράλληλα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως το ύψος τους ποσού αναλογεί και στο μέγεθος ευθύνης που φέρει η διοίκηση της ΔΥΕΑΣ, η οποία υποχρεούται πλέον να προασπίσει τα συμφέροντα της Επιχείρησης Ύδρευσης και να προχωρήσει στην διακοπή της υδροδότησης.

Άλλωστε η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης βαρύνεται με τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει για την οικονομική κατάσταση και πορεία της.

Αμετάκλητη απόφαση

Πλέον του ενός χρόνου η αποστολή εκ μέρους της ΔΕΥΑΣ προς την εταιρεία όλων των σχετικών προειδοποιητικών εγγράφων, ενώ παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί και προσωπικές συναντήσεις με μέλη της διοίκησης του Νεωρίου, ενώ δόθηκαν πολλές διορίες προκειμένου να ανταποκριθεί η εταιρεία στις υποχρεώσεις της, χωρίς μέχρι σήμερα καμία από τις ενέργειες αυτές να έχει αποδώσει.

Επέδειξε ήδη μεγάλη υποχωρητικότητα και τεράστια ανοχή η ΔΕΥΑΣ, κατάσταση η οποία όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί, όπως σημειώνεται και από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης, Δομένικο Σαγκινέτο, ο οποίος σημείωσε ότι θεωρείται αδιανόητο ακόμα και κατά την περίοδο που το ναυπηγείο δεν λειτουργούσε η καταναλώσεις νερού να αγγίζουν τις 30.000 τον μήνα.

Σχολιάζοντας δε την αμετάκλητη απόφαση η οποία ελήφθη αντέτεινε ότι δεν είναι δυνατόν προς τους μικρούς καταναλωτές, να ασκούνται πιέσεις εάν υπάρξει καθυστέρηση στις πληρωμές των λογαριασμών, οπότε δεν γίνεται να υπάρχει χαριστική αντιμετώπιση σε μεγαλοοφειλέτες όπως το Νεώριο.

Μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις προς τον Δήμο για να αποφευχθεί η διακοπή, όμως «Πρέπει και ο κόσμος να καταλάβει πως αυτή η κατάσταση είναι εις βάρος των υπολοίπων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαγκινέτος.

Θέλοντας δε να προκαταλάβει τις φωνές που θα υποστηρίξουν ότι με την απόφαση αυτή θα κλείσει το ναυπηγείο, αναφέρει ότι «κανένας δεν θέλει κλειστό το ναυπηγείο, όμως πρέπει να λειτουργήσει σωστά και να είναι βιώσιμο».

 

 

Ετικέτες: