Ψήφισμα της ΕΣΕΕ για τις σχέσεις πολιτικής και επιχειρηματικότητας
- Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2017 - 06:23
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ, κατά την οποία υποστηρίχθηκε η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΣΣΕ, ενώ εκδόθηκε ψήφισμα σχετικά με όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, επισήμανε τις δυσκολίες που περνάει το ελληνικό εμπόριο, τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται και τον ρεαλισμό με τον οποίο πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουν οι έμποροι την καθημερινότητα στην περίοδο της κρίσης. Στάθηκε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες επιβάλλεται να καταλήξουν γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα, προκειμένου να μη χαθεί οικονομικά άλλος ένας χρόνος και να παράξουν άμεσο αποτέλεσμα, ικανό να απελευθερώσει την αγορά από τα δεσμά της αβεβαιότητας. Η μείωση της υπερφορολόγησης θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα και όχι το 2019, όπως σχεδιάζεται με τα μέτρα και τα αντίμετρα, αλλιώς θα είναι «δώρον άδωρον». Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αντοχή της ΜμΕ εμπορικής επιχείρησης έχει φθάσει στα όριά της. Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο με στόχο την στήριξη και την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και για την επίτευξη του σκοπού αυτού, η ΕΣΕΕ καλεί την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, με ουσιαστικό και διαφανή διάλογο να συνεννοηθούν με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του τόπου.
Διαμαρτυρία και αιτήματα
Κατά την συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου 2017, με την συμμετοχή των αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα, ασχολήθηκε εκτεταμένα με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εμπόριο και η κοινωνία γενικότερα εν μέσω της κρίσης, της ύφεσης, της οικονομικής δυσπραγίας και της συνεχώς καθυστερούμενης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές.
Η ΕΣΕΕ διαμαρτύρεται για τον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων και τον αφελληνισμό των μεγαλύτερων της ελληνικής αγοράς, την υπερφορολόγηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την ασφαλιστική αδικία των τέως ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, την συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας και την εξάντληση του εμπορίου και την μη εφαρμογή της Αρχής της Νησιωτικότητας και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Η ΕΣΕΕ ζητάει 1. Την θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού επιχειρηματικού και ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού», 2. Επιλογή ένταξης όλων των ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις σε έναν αποτελεσματικό και αντικειμενικό μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, 3. «Πάγωμα» ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου και υποχρέωση απρόσκοπτης καταβολής των τρεχουσών εισφορών, 4. Επίσπευση της άρσης των capital controls και 5. Εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας σε αφορολόγητο και προστασία πρώτης κατοικίας για όσους ασκούν εμπορική δραστηριότητα.
Το ψήφισμα
Ο πολιτικός κόσμος του τόπου και πρωτίστως η κυβέρνηση:
Οφείλει πολλά στους Έλληνες πολίτες, που αδιαμαρτύρητα αποδέχθηκαν όλες τις συνέπειες της λαίλαπας της κρίσης, που δέχθηκαν να φτωχύνουν οι ίδιοι, που αναγκάστηκαν να πτωχεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να μην πτωχεύσει και επίσημα η χώρα το 2010.
Οφείλει να επαναφέρει την ελληνική κοινωνία στην κανονικότητα.
Οφείλει να ανατάξει την οικονομία.
Οφείλει να συνθέσει τη πορεία για ένα σύγχρονο και άξιο κράτος, όχι κράτος - εργοδότη, αλλά κράτος - πάροχο δημόσιων υπηρεσιών στον πολίτη.
Οφείλει να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στο εξωτερικό και πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό.
Οφείλει να σεβαστεί και να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.
Οφείλει να αναστρέψει το εσωτερικό κλίμα δυσφορίας και θυμού.
Οφείλει να διασφαλίσει ότι οι θυσίες μας οκτώ ετών και ο κόπος πολλών γενεών Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένα.
Αυτές είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτικών στους πολίτες που δεν κοστολογούνται και δυστυχώς οδήγησαν έναν στους δύο Έλληνες στη φτωχοποίηση.
Δυσμενή στοιχεία
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι οι επιπτώσεις της καθυστέρησης αποτυπώνονται έντονα στο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων του Ιανουαρίου 2017 κατά 30.000 λιγότερες θέσεις εργασίας.
Αποτέλεσμα της έλλειψης «κλίματος και χρήματος» είναι η μεγάλη πτώση της κατανάλωσης το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, όπου η εκπτωτική περίοδος έκλεισε με μείωση -20% σε σύγκριση με το 2016, ποσοστό που δυστυχώς μας επιστρέφει στα επίπεδα του -21%, της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου 2012-13.
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε σημαντικά τον Φεβρουάριο, στις 92,9 από τις 95,1 μονάδες, φτάνοντας στο επίπεδο όπου βρέθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ενώ ο όγκος πωλήσεων στα τρόφιμα μειώθηκε κατά -9,8%.
Αναλυτικά:
Το ΑΕΠ με -27,3% επέστρεψε στα επίπεδα του 2003, αφού από 242 δις ευρώ το 2008 μειώθηκε στα 175,8 το 2016 με απώλειες 66,1 δις ευρώ.
Οι επενδύσεις με -65% επέστρεψαν στα επίπεδα του 1996 και στα 20,1 δις ευρώ.
Οι αμοιβές μειώθηκαν από τα 82,9 δις ευρώ το 2008 σε 58,7 δις ευρώ το 2016 με απώλειες 24 δις ευρώ ή -29%.
Επιπλέον, κατά 3,1% μειώνονται κάθε χρόνο οι μισθοί στην Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια.
Η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες μαζί με την Κροατία 1%, την Ουγγαρία 0,9%, την Πορτογαλία 0,7%, την Κύπρο 0,6%, το Ηνωμένο Βασίλειο 0,4% και την Ιταλία 0,3% που δεν έχουν νιώσει την ευρωπαϊκή ανάκαμψη.
Η κατανάλωση σε ελεύθερη πτώση στα 119,6 δις ευρώ, με μείωση -25% και απώλειες 39,9 δις ευρώ μεταξύ 2008-16.
Οι εισαγωγές στο -38% με μείωση 32,8 δις ευρώ την ίδια περίοδο.
Οι εξαγωγές παρά τα 53 δις ευρώ το 2016, απώλεσαν 3,5 δις ευρώ.
Οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν σύμφωνα με την ΤτΕ κατά 2,1 δις ευρώ και στο συνολικό ύψος των 119 δις ευρώ.
Η ανεργία από την αρχή του έτους κινείται στο 23,1% με τις προσλήψεις να μεταφέρονται προσεχώς, αφού η πρόβλεψη για προοπτική προσλήψεων είναι στο +9% για το α' εξάμηνο του 2017 με το 65% των εργοδοτών να εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή όσων απασχολούν.
Σε αρνητικό έδαφος πέρασε η απασχόληση με -0,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ενώ στην ΕΕ και την ευρωζώνη είναι 0,30% σύμφωνα με τη Eurostat.
Στο λιανικό εμπόριο παρουσιάζεται αύξηση εργαζομένων +0,8% και μείωση μισθών -0,8%.
Η υπερφορολόγηση έφερε σημάδια κόπωσης στα έσοδα των 8,3 δις ευρώ, το πρώτο δίμηνο του 2017 με αύξηση μόνο 2,4% ή 198 εκ. ευρώ.
Η είσπραξη των 734 εκ. ευρώ ως μέρισμα από την ΤτΕ και το πάγωμα πληρωμών δημοσίων δαπανών δημιούργησαν το πλεόνασμα των 2,1 δις ευρώ που είναι χαμηλότερο από τα 2,85 δις ευρώ του 2016.
Το 50% του τζίρου της έχασε 1 στις 5 ΜμΕ επιχειρήσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ 8 στις 10 δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Το 57% εμφάνισε μείωση τζίρου, ενώ το 62% μείωσε τις τιμές.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν στα 97 δις ευρώ με επιπλέον 13,9 δις ευρώ το 2016 και 1,6 δις ευρώ τον Ιανουάριο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ρευστότητα και στήριξη ζητά ο εμπορικός κόσμος
9 Σεπ. 2022 - 6:15 - Λειτουργία καταστημάτων τις τελευταίες Κυριακές του έτους
8 Δεκ. 2021 - 6:27 - Επιστολή της ΕΣΕΕ στον Πρωθυπουργό με τις διαμαρτυρίες του εμπορικού κόσμου
12 Ιουλ. 2021 - 6:27 - Οι εξελίξεις στον χώρο του εμπορίου το 2020
7 Απρ. 2021 - 6:35 - Αίτημα για κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εμπόρων που παραμένουν κλειστοί
30 Δεκ. 2020 - 6:29