Στη Νάξο το 10ο συνέδριο των εμποροεπαγγελματιών των Κυκλάδων

Επαγγελματικό συνέδριο χωρίς τους επαγγελματίες

Στη Νάξο πραγματοποιήθηκε το 10ο συνέδριο των εμποροεπαγγελματιών των Κυκλάδων, με σημαντικούς εισηγητές, αλλά με απουσία των εκπροσώπων του τοπικού επιχειρηματικού γίγνεσθαι.

Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο στην πρώην Σχολή Ουρσουλινών στο Κάστρο της Χώρας Νάξου, με την παρουσία των τριών κυβερνητικών βουλευτών, θεσμικών εκπροσώπων, και επαγγελματικών φορέων από τα νησιά Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο, Μήλο, Τήνο, Σίφνο, Σέριφο, Αμοργό και Κέα.

Καίριο στοιχείο των επισημάνσεων των επαγγελματιών η διεκδίκηση της επαναφοράς των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά ως εφαρμογή της νησιωτικότητας, ενώ κυριάρχησαν και τα θέματα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό και την φορολογία των επιχειρήσεων.

«Η επόμενη μέρα είναι σήμερα»

Ένα 10ετές πλέον συνέδριο, το οποίος στηρίζεται «σε βάσεις μακριά από προσωπικές, κομματικές πολιτικές σκοπιμότητες», όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου Βαγγέλης Στρατούρης, ως οικοδεσπότης, σημειώνοντας ότι είναι ένας θεσμός που έρχεται σε επαφή με τα προβλήματα, τις προσδοκίες αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων των Κυκλάδων. Ο θεσμός που διαθέτει τοπική γνώση».

Ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις και να μην εκφραστούν μόνο διαμαρτυρίες και ευχολόγια, με το σύνολο των φορέων να καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Με την σημείωση ότι «ο μόνος μας εχθρός είναι ο ίδιος ο εαυτός μας», ο κ. Στρατούρης σχολίασε ότι «Η επόμενη μέρα είναι σήμερα. Εδώ θα αποφασίσουμε και θα δράσουμε κάθε νησί χωριστά και όλα μαζί» και έκλεισε με την επισήμανση ότι «αυτά που μας χωρίζουν, είναι αστεία μπροστά σ’ αυτά που μας ενώνουν».

Δήλωσαν αρωγοί με ενισχυτικές ενέργειες

Στο συνέδριο παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο διευθυντής Φορολογικής Περιφέρειας Πειραιά & Νήσων Αιγαίου, Ρήγας Μπάρκουλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ελλιπή στελέχωση των νησιωτικών Δ.Ο.Υ., αναγνωρίζοντας ότι στις Κυκλάδες αναπτύσσεται ο εμπορικός κλάδος που αποτελεί «το ζωντανό κομμάτι της Ελληνικής οικονομίας και της οικονομίας του μέλλοντος».

Δήλωσε δε ότι «στον βαθμό που μπορεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα βοηθήσει πραγματικά το «ζωντανό» κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συμμετείχε στο συνέδριο ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, Γιώργος Ζησιμάτος, ο οποίος μιλώντας για την υπηρεσία του, ξεκίνησε με την παρότρυνση ότι «μπορούμε να φτιάξουμε έναν νέο τρόπο λειτουργίας αλλά και αποτελέσματος», με στόχευση «να φέρει έσοδα και να βοηθήσει τον κρατικό προϋπολογισμό, από έναν κοιμώμενο γίγαντα που είναι απλωμένος σε όλη την Ελλάδα».

Είπε ότι «Πρώτη μας δουλειά είναι να μιλάμε με την αγορά» και «απόλυτος σύμβουλος και κοινωνικός εταίρος θεωρώ εσάς», σε ότι αφορά στην αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου που «μπορούν να αποδώσουν εισόδημα και να φέρουν «παραγωγική ανάπτυξη σε χώρους που ασφυκτιούν, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης».

Τουριστική ανάπτυξη μέσω της γαστρονομίας

Παρών στο συνέδριο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, η ομιλία του οποίου είχε τίτλο «Τοπικά προϊόντα και γαστρονομία, μοχλός της τουριστικής ανάπτυξης των Κυκλάδων».

«Η σύνδεση του τουρισμού με την γαστρονομία ενός τόπου μπορεί να δημιουργήσει μία μορφή ανάπτυξης ήπιου και ποιοτικού εναλλακτικού τουρισμού, συμβάλλοντας στην ορθή αξιοποίηση των τοπικών, φυσικών, περιβαλλοντικών, ανθρώπινων και πολιτισμικών πόρων μιας περιοχής, ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα και την κατανάλωση τοπικών προϊόντων και συνταγών, τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Η σύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό προκύπτει με διάφορους τρόπους. Το καλό φαγητό είναι μια εμπειρία, η οποία μαζί με την γευστική απόλαυση ενσωματώνει και στοιχεία πολιτιστικής ταυτότητας ενός προορισμού, αποτελώντας πηγή ικανοποίησης για τον επισκέπτη, χωρίς απαραίτητα να υφίσταται προηγούμενο ενδιαφέρον του για την γαστρονομία. Αποτέλεσμα μπορεί μα είναι η αύξηση του αριθμού τουριστών, οι οποίοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για περαιτέρω γνωριμία με την τοπική γαστρονομία, κάτι που μπορεί να μην ήταν στα αρχικά τους ταξιδιωτικά κίνητρα».

Πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου

Στις εργασίες του συνεδρίου παρέστη και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας «ΕΣΕΕ), Νίκος Κουγιουμτζής, ο οποίος αναφέρθηκε στη «δύσκολη», όπως την χαρακτήρισε, «αλλά παράλληλα μεταβατική οικονομική και επιχειρηματική περίοδο».

Αναφέρθηκε στην δυσπραγία της εμπορικής και επιχειρηματικής κοινότητας κατά τα χρόνια της ύφεσης, με χιλιάδες επιχειρήσεις να οδηγούνται στο κλείσιμο, δημιουργώντας «τεράστιο πλήγμα στην οικονομία, αλλά κυρίως στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».

Εκ μέρους της ΕΣΕΕ, στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τα υπουργικά στελέχη, επισημάνθηκαν οι πάγιες θέσεις και προτάσεις της, μεταξύ των οποίων και η θεσμοθέτηση ενός ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την υπέρμετρη φορολογία».