«Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Χρηματοδότηση για νέες μικρές τουριστικές επιχειρήσεις

  • Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, 2017 - 06:11

Νέα χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της δράσης «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Έως το τέλος του χρόνου πρόκειται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία μικρών και μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, που θα αφορά τόσο μικρά ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, όσο και γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, αλλά και τουριστικά γραφεία.

Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στη υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε δημιουργία νέων επιχειρήσεων τουριστικής δραστηριότητας όχι μόνον παραδοσιακής αλλά και σχετιζόμενες με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως θαλάσσιος, αθλητικός ή τουρισμός υπαίθρου κ.λ.π.

Μέσω της δράσης επιδιώκεται η δημιουργία τουριστικών μονάδων και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας μεγιστοποιώντας τη συμβολή του τουρισμού στα οικονομικά μεγέθη και στους δείκτες απασχόλησης της χώρας.

Προϋπολογισμός

Με χρηματοδοτήσεις που θα καλύπτουν το 45% της επένδυσης, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί στο 50% εάν προβλέπεται η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, γεγονός που σημαίνει σε επιδότηση έως και του ποσού των 200.000 ευρώ, το νέο επενδυτικό πρόγραμμα επιχορηγεί την κάθε επένδυση από 25.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ, από τον συνολικό προϋπολογισμό του ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Η κατανομή του προϋπολογισμού θα γίνει στις περιφέρειες της χώρας ως εξής: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα 45.000.000 ευρώ, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη 40.000.000 ευρώ, Αττική 15.000.000 ευρώ, Στερεά Ελλάδα 5.000.000 ευρώ και Νότιο Αιγαίο 15.000.000 ευρώ.

Δικαιούχοι

Ως δικαιούχοι του προγράμματος εμφανίζονται όσες πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις, αποκλειστικής τουριστικής δραστηριότητας, συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης ή επιχειρήσεις που έχουν λάβει ΑΦΜ, χωρίς όμως να έχουν αναπτύξει καμία οικονομική δραστηριότητα.

Επίσης, επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί σήμα λειτουργίας τουριστικού καταλύματος, για το οποίο αιτούνται χρηματοδότηση, όπως και επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια δόμησης για το νέο τουριστικό κατάλυμα.

Να σημειωθεί ότι οι χρηματοδοτούμενες επενδύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα 30 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας

Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση είναι:

Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα δυναμικότητας από 10 έως 50 κλίνες, χωρίς να αποκλείεται η μεγαλύτερη δυναμικότητα κλινών, η οποία όμως δεν θα χρηματοδοτείται.

Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο π.δ. 33/1979.

Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping), τριών αστέρων και άνω.

Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, με ελάχιστο αριθμό κατοικιών τρεις.

Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα (3 και 4 κλειδιά), με ελάχιστη δυναμικότητα 10 κλίνες.

Σε περίπτωση μη τήρησης των προαναφερόμενων περιορισμών κατά την ολοκλήρωση του έργου και διατήρησης τους τουλάχιστον για χρονικό διάστημα 5ετίας από την πληρωμή της δημόσιας χρηματοδότησης, ο δικαιούχος θα επιβαρύνεται με την έντοκη επιστροφή της καταβληθείσας χρηματοδότησης.

Τουριστικά είναι τα γραφεία όπως ορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 393/1976 (Α΄199)

Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων.

Επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ.εκ.

Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που έχουν στην κυριότητα, νομή ή κατοχή τους ένα ή περισσότερα ειδικά τουριστικά λεωφορεία.

Ναυλομεσιτικά γραφεία που αναλαμβάνουν την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού

Στην κατηγορία  ενδεικτικά περιλαμβάνονται:

- Αθλητικός Τουρισμός: α) στη θάλασσα (π.χ. καταδύσεις αναψυχής, γήπεδα γκολφ, μίνι γκολφ, θαλάσσιο σκι,  θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, ιστιοδρομίες, αετοσανίδα, κολύμβηση και λοιπά θαλάσσια αθλήματα), β) σε λίμνες - ποτάμια (π.χ. canoe kayak, rafting κ.ά.), γ) σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή/και αστικές και ημιαστικές περιοχές (π.χ. ορειβασία, αναρρίχηση, πίστες mountain bike, αιωροπτερισμός-αλεξίπτωτο πλαγιάς, διάβαση φαραγγιών-δασών, τουρισμός άγριας ζωής, ποδηλασία πόλης, ιππασία κ.ά).

- Θαλάσσιος τουρισμός: Εκτός πολλών εκ των ανωτέρω δραστηριοτήτων του αθλητικού τουρισμού στη θάλασσα όπως π.χ. θαλάσσιο σκι, στην ειδική αυτή μορφή τουρισμού περιλαμβάνονται δραστηριότητες αναψυχής που συνδέονται με θαλάσσιες περιηγήσεις (κρουαζιέρες με κρουαζιερόπλοια ή άλλα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής).

- Τουρισμός υπαίθρου: α) φυσιολατρικός τουρισμός που αναπτύσσεται στις χαρακτηριζόμενες «φυσικές» περιοχές με σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις για τη φύση οι τουρίστες, β) τουρισμός παρατήρησης και ερμηνείας της φύσης (π.χ. παρατηρητήρια, κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών και ορειβατικά καταφύγια), γ) περιπατητικός τουρισμός που αναπτύσσεται στα περιπατητικά μονοπάτια της υπαίθρου και δ) περιηγητικός τουρισμός, όταν η περιήγηση ή η εκδρομή γίνεται στην ύπαιθρο. Η μορφή αυτή συνδέεται και με τον αθλητικό τουρισμό που αναπτύσσεται σε λίμνες - ποτάμια, ορεινές, ημιορεινές, πεδινές και ημιαστικές περιοχές που αναφέρεται ανωτέρω.

-  Άλλες ειδικές-εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα, π.χ πάρκα περιπέτειας, πάρκα ομοιωμάτων (miniature parks) κ.ά.

Επιλέξιμες Δαπάνες

Οι δυνητικοί δικαιούχοι θα χρηματοδοτηθούν για δαπάνες οι οποίες αφορούν σε κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος (έως 80%), μηχανήματα – εξοπλισμός- εγκαταστάσεις και εξοπλισμός προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος (έως 100%), πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης (μέχρι 3.000 ευρώ ανά πιστοποιητικό), προβολή – προώθηση – συμμετοχή σε εκθέσεις (έως 15.000 ευρώ), δαπάνες τεχνικών μελετών μηχανικού και υπηρεσιών φοροτεχνικού και νομικού συμβούλου (μέχρι 40.000 ευρώ), λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού (μέχρι 10.000 ευρώ), μεταφορικά μέσα (μέχρι 25.000 ευρώ) και σύνταξη και παρακολούθηση υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου (έως 4.000 ευρώ).