Εργαστήρια «Ξενάγησης Ερμηνείας» στη Σύρο από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων

Ανακαλύπτοντας ξανά τον τόπο μας

Η ερμηνεία στην ξενάγηση και η νέα ματιά με την οποία μπορούμε να δούμε, να αφουγκραστούμε και να παρουσιάσουμε στους επισκέπτες το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου μας ήταν το θέμα των εργαστηρίων της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων Α.Ε, στο πλαίσιο του προγράμματος “ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE”.

Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στο νησί της Σύρου για δύο εβδομάδες (17-19 και 25-26 Νοεμβρίου) και απευθύνονταν σε ξεναγούς φυσικών περιοχών, μουσείων, οδηγών βουνού ή τουριστικούς οδηγούς, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την προβολή της φυσικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μέσα από τις δραστηριότητες των εργαστηρίων, 24 συμμετέχοντες από Σύρο, Άνδρο και Σαντορίνη μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, οι οποίες αποτέλεσαν τη μαγιά για να επεκτείνουν τις γνώσεις τους πάνω στην ερμηνεία.

Θαυμάζω το περιβάλλον και μαθαίνω από αυτό

Εκπαιδεύτρια ήταν η κ. Βάλια Στεργιώτη, ειδική στην Ερμηνεία Φύσης και Πολιτισμού, με μακρόχρονη εμπειρία στη βιωματική εκπαίδευση ενηλίκων και στο σχεδιασμό μέσων ερμηνείας.

«Στόχος μας ήταν να δείξουμε το πλαίσιο μιας ξενάγησης η οποία ξεφεύγει από τον κλασικό, διδακτικό και περιγραφικό τρόπο», δήλωσε η ίδια στην «Κοινή Γνώμη». «Στην Ξενάγηση Ερμηνείας, προσπαθούμε να εμπλέξουμε τον επισκέπτη, να τον ρωτήσουμε, να κάνουμε διάλογο μαζί του και να παρουσιάσουμε τη φύση και τον πολιτισμό του τόπου μας με έναν τρόπο αξιομνημόνευτο ώστε να καταλάβει ο άλλος όχι απλώς πόσο ωραία είναι η Σύρος, αλλά και πώς μπορεί ο ίδιος να μάθει από την ομορφιά της και να «πάρει» ένα κομματάκι μαζί του».

Πρόσθεσε μάλιστα πως, το συγκεκριμένο είδος ξενάγησης βοηθάει τον κόσμο να δει ποιος είναι ο επισκέπτης, να προσαρμόσει αυτά που έχει να πει ανάλογα με τον ποιον έχει απέναντί του και ταυτόχρονα να περάσει και ένα μήνυμα. «Δε μιλάμε πια μόνο για δεδομένα και πληροφορίες. Ένα μήνυμα θα μπορούσε να είναι, το πώς οι παλιοί κάτοικοι της Άνω Σύρου ήξεραν και έφτιαχναν τα σπίτια τους με τέτοιον τρόπο που τα θαυμάζουμε σήμερα και για την εξοικονόμηση χώρου που έκαναν, αλλά και για την πλήρη αξιοποίηση του κλίματος προς όφελός τους. Το καλοκαίρι είναι πιο ευχάριστο μέσα στο σπίτι, που έχει κατασκευαστεί έτσι, ώστε και το χειμώνα να διατηρείται ζεστό», υπογράμμισε η κ. Στεργιώτη, προσθέτοντας ότι με αυτόν τρόπο, θαυμάζουμε το περιβάλλον και ταυτόχρονα μαθαίνουμε πράγματα, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην προσωπική ζωή μας.

Ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

Τα εργαστήρια στη Σύρο παρακολούθησαν άνθρωποι με εμπειρία στην ξενάγηση, αλλά και κάποιοι με διαφορετική επαγγελματική ενασχόληση, που επιθυμούν να κερδίσουν αυτή την ικανότητα για να μιλήσουν μελλοντικά στον κόσμο για τη φύση και τον πολιτισμό του τόπου τους.

«Το σεμινάριο βασίζεται σε βιωματικές ασκήσεις, που σημαίνει ότι ο καθένας βάζει ένα λιθαράκι ανάλογα με το ποιος είναι και τι ξέρει. Ο ένας μαθαίνει από τον άλλον και έτσι, η ομάδα δένει περισσότερο. Η ύλη και οι ασκήσεις μπορεί να είναι ίδιες, αλλά επειδή οι συμμετέχοντες διαφέρουν, κάθε σεμινάριο είναι μοναδικό».

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις, ξεναγήσεις και παρουσιάσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου, στην παραλία Γράμματα, στον Ταρσανά και στον οικισμό της Άνω Σύρου. «Αυτά τα σεμινάρια γίνονται συχνά σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και της Ευρώπης και απευθύνονται σε ανθρώπους, επαγγελματίες και μη, οι οποίοι θέλουν να κάνουν ξενάγηση στον τόπο τους», τόνισε η εκπαιδεύτρια, εκφράζοντας παράλληλα τον θαυμασμό της για το νησί της Σύρου. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που με αφορμή το συγκεκριμένο σεμινάριο ήρθα και είδα τη Σύρο. Πολύ σύντομα θα την επισκεφτώ ξανά για να την εξερευνήσω». Στόχος των υπευθύνων είναι η πραγματοποίηση αντίστοιχων σεμιναρίων και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Σημειώνεται ότι, ως παράδειγμα Ξενάγησης Ερμηνείας, χρησιμοποιήθηκε η θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου. Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία προστατευόμενη περιοχή στη Γυάρο με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.