Ευφυής ανάπτυξη και πρόοδος
- Δευτέρα, 16 Ιουλίου, 2018 - 06:16
- / Eνημέρωση: 16 Ιουλ. 2018 - 20:00
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις και ομιλίες από σημαντικά πρόσωπα της ακαδημαϊκής κοινότητας, του χώρου της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας και της αυτοδιοίκησης αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Σεμιναρίου της Ερμούπολης για την Κοινωνία της πληροφορίας και την Οικονομίας της γνώσης, στη Σύρο, το προηγούμενο τριήμερο, στο πλαίσιο των ετήσιων σεμιναρίων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Με κύριο θέμα “Οι Κρίσιμοι Παράγοντες και Κινητήριες Δυνάμεις προς την Κατεύθυνση της Ευφυούς Ανάπτυξης” αναπτύχθηκαν ομιλίες και συζήτηση για τις παραμέτρους και τις προϋποθέσεις που οδηγούν στην ευφυή ανάπτυξη και την πρόοδο, με τους ομιλητές να αναλύουν παραδείγματα από κάθε πεδίο της σημερινής κοινωνίας.
Συνδιοργανωτές του Σεμιναρίου φέτος ήταν το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ, η Ομάδα INFOSTRAG, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.
Την επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του Σεμιναρίου απάρτιζαν οι Γιάννης Καλογήρου, Θεόδωρος Καρούνος, Άγγελος Τσακανίκας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Ευάγγελος Σιώκας, και Γεώργιος Σιώκας.
Αμέσως μετά τον χαιρετισμό των συμμετεχόντων από τον κ. Καλογήρου, ακολούθησε λιτό καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο.
Τριήμερο διαλόγου... για την ανάπτυξη και τις ευφυείς πόλεις
Το Σεμινάριο διήρκησε τρεις ημέρες, με την έναρξή του να πραγματοποιείται το πρωί της Παρασκευής και τη λήξη του, το μεσημέρι της Κυριακής όπου και εξήχθησαν τα συμπεράσματα, από τις εργασίες του.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή αναπτύχθηκαν ομιλίες με θέμα “Οι Ευφυείς Πόλεις και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Θεωρητικό πλαίσιο και ελληνικά παραδείγματα”, με σημαντικούς ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους τον Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου (ΕΜΠ), τον Γεώργιο Σιώκα (ΕΜΠ). Θέμα τους “Η εξέλιξη του επιπέδου των Πόρων και Ικανοτήτων ΤΠΕ των ελληνικών Δήμων στην εξαετία 2011-2017”, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε και η ομιλία του Γιώργου Καραμανώλη (Crowdpolicy / Hellenic Blockchain Hub) με θέμα “Το ταξίδι της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έξι Τρόποι για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθούν ευκαιρίες”.
Δεύτερη ενότητα της Παρασκευής αποτέλεσε η θεματική “Επαναπροσδιορίζοντας την Εκπαίδευση προς την κατεύθυνση της Καινοτομίας στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης” ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις υπήρξαν και το Σάββατο.
Συγκεκριμένα, οι πρωινές εργασίες αναπτύχθηκαν υπό το θέμα “Το νέο περιβάλλον των Ψηφιακών Υποδομών και Δικτύων: Τάσεις και Προκλήσεις” και οι απογευματινές – στην αγγλική γλώσσα - με θέμα “Innovative Entrepreneurship: The role of Education, Coaching and Partnerships between Academia and Industry”.
Το Σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τα συμπεράσματα και τη συζήτηση επί αυτών το πρωί της Κυριακής.
Η πρωτοβουλία του cluster για τα Κυκλαδίτικα προϊόντα και η Κουζίνα του Αιγαίου
Ιδιαίτερο παράδειγμα ευφυούς πρωτοβουλίας στο πεδίο της επιχειρηματικότητας αποτέλεσε η ανάλυση της ανάπτυξης της Κουζίνας του Αιγαίου και ειδικότερα η ιδέα της δημιουργίας cluster για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας από τον υπεύθυνο κι εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Αντώνη Μαραγκό.
“Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, κοινή πρωτοβουλία των Δωδεκανήσων και Κυκλάδων. Ξεκίνησε από την στιγμή που διαπιστώθηκε η ανάγκη σύνδεσης του τουρισμού με τους άλλους τομείς της οικονομίας, της συνεχούς αξιοποίησης της υψηλής επισκεψιμότητας των νησιών μας προς όφελος της τόνωσης και της ενίσχυσης των υπόλοιπων παραγωγικών τομέων του παραγωγικού χάρτη της περιοχής” δήλωσε προλογικά ο κ. Μαραγκός, επισημαίνοντας παρακάτω πως κρίθηκε επιβεβλημένη η ανάπτυξη πρωτοβουλιών απέναντι στην αρνητική εξέλιξη της μείωσης της παραγωγής.
“Αποτελεί κοινή διαπίστωση και ανησυχία το γεγονός της μείωσης της παραγωγικής δραστηριότητας της περιοχής και της υπόλοιπης χώρας, λαμβάνοντας υπόψιν τη βασική παραδοχή ότι ο πραγματικός πλούτος μίας χώρας παράγεται στο χωράφι και στο εργοστάσιο” σχολίασε σχετικά, επισημαίνοντας πως, “Η πρωτοβουλία της Κουζίνας του Αιγαίου στοχεύει στη σύνδεση των τομέων της οικονομίας που σχετίζονται με τα προϊόντα της αγροδιατροφής, του αγροδιατροφικού τομέα και βέβαια στη μόχλευση των τομέων αυτών κατά τρόπο τέτοιον, ώστε να οδηγηθεί το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων δυνατοτήτων των Κυκλάδων και βέβαια στην αύξηση παραγωγής”.
Μιλώντας συγκεκριμένα για τον βασικό προσανατολισμό του project που αναπτύσσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, σημείωσε πως, “αποτελεί η αλλαγή πλεύσης και μείωσης των συμμετοχών σε πολυδάπανες πολλές φορές διοργανώσεις του εξωτερικού κλπ και αξιοποίησης των “πελατών” που τους έχουμε ήδη μέσα στο σπίτι μας, των επισκεπτών από το εξωτερικό”.
Ο κ. Μαραγκός υπογράμμισε και τις θετικές συνέπειες που μπορούν να προκύψουν στο θέμα της απασχόλησης, αναφέροντας ως παράδειγμα το πώς μπορεί να συμβάλει η ανάπτυξη της παραγωγής και προώθησης των τοπικών προϊόντων σε σύνδεση με τον τουρισμό.
“Μόνο η Ρόδος για παράδειγμα πρέπει να προσφέρει σε μία σεζόν 3 εκ. περίπου γεύματα” σχολίασε, εξηγώντας παράλληλα πως, “Εάν ένα μεγάλο μέρος αυτών των γευμάτων προερχόταν από τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα είναι κατανοητό σε όλους ότι θα είχαμε λύσει το θέμα της διάθεσης των προϊόντων και κυρίως της απασχόλησης”.
Στην συγκεκριμένη κατεύθυνση, συμπλήρωσε πως, “Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στον προσανατολισμό αυτόν, έχει εκπονήσει ένα σχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η δημιουργία cluster με τοπικά προϊόντα, το οποίο έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου”.
Ο κ. Μαραγκός επεσήμανε με σαφήνεια τον σκοπό της εν λόγω προσπάθειας, τονίζοντας σχετικά πως, “Σκοπός είναι να γίνει πράξη η δημιουργία και διαμόρφωση κοινής συνείδησης και κοινού στόχου, στις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο cluster που συμμετέχουν σήμερα στο δίκτυο της Κουζίνας του Αιγαίου”.
Αφού διευκρίνισε πως, αυτό το cluster “θα λειτουργήσει ως πιλότος για όλες τις περιοχές της χώρας με σκοπό να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διείσδυσης των προϊόντων μας σε νέες αγορές”, ο κ. Μαραγκός έκλεισε την παρουσίασή του, κάνοντας αναφορά στους βασικούς μηχανισμούς του έργου, αναλύοντας τί θα προκύψει στο πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης του cluster (κέντρο τροφοδοσίας και διακίνησης προϊόντων στο ν. Αττικής, δημιουργία σημείων πώλησης σε επιλεγμένα νησιά, πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου προώθησης προϊόντων κλπ) με στόχο την “αξιοποίηση” του τουρισμού.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νέα “σοδειά” στο δίκτυο Aegean Cuisine
18 Δεκ. 2023 - 6:19 - Aegean Cuisine: Δ΄ κύκλος αξιολόγησης προϊόντων για επιχειρήσεις των Κυκλάδων
2 Νοε. 2023 - 14:41 - Aegean Cuisine: Δ' κύκλος αξιολόγησης κυκλαδίτικων προϊόντων
11 Οκτ. 2023 - 12:31 - Επιμελητήριο Κυκλάδων: 189 επιχειρήσεις στο δίκτυο Aegean Cuisine
24 Μαΐου. 2021 - 12:36 - Παράταση υποβολής αιτήσεων αξιολόγησης εστιατορίων για την ένταξη στο δίκτυο Aegean Cuisine
21 Ιουλ. 2020 - 6:23