Πρόταση του Π. Ξενοκώστα για εξαγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά

Επιδίωξη Αμερικανών η ναυπηγική μονοκρατορία

Με στόχευση την πλήρη επικράτηση στον ναυπηγικό τομέα, η ΟΝΕΧ του Πάνου Ξενοκώστα, με την πλήρη και απόλυτη υποστήριξη των ΗΠΑ, αφού κατοχύρωσε την απόκτηση του Νεωρίου Σύρου, προσβλέπει στην εξαγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.

Μετά την απόκτηση του ναυπηγείου του Νεωρίου, η πρόταση εξυγίανσης του οποίου πρόκειται να κλείσει με την τελική εκδίκαση του από το Πρωτοδικείο Σύρου στις 14 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία ΟΝΕΧ, αμερικανικών συμφερόντων, έστρεψε το ενδιαφέρον της και προς τις άλλες δύο μεγάλες ναυπηγικές μονάδες της χώρας, με τη σαφή πρόταση, προς την ελληνική κυβέρνηση, για την εξαγορά τους.

Ο Πάνος Ξενοκώστας εκδήλωσε το ενδιαφέρον της εταιρείας του για τα δύο άλλα ναυπηγεία κατά τα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ, που φέτος είναι και η τιμώμενη χώρα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώπιον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μελών της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, αλλά και Αμερικανών αξιωματούχων όπως  ο Υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Wilbur Ross και ο Αμερικανός πρέσβης, Geoffrey Pyatt.

Η εν λόγω πρόταση εξαγοράς των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), μετά την κατοχύρωση της εξαγοράς του Νεωρίου, έρχεται να επιβεβαιώσει τον προσανατολισμό των Ηνωμένων Πολιτειών στην δημιουργία αμερικανικής μονοκρατορίας στο ναυπηγικό χώρο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, καλύπτοντας ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, ανήκουν τον όμιλο του Νεωρίου, είναι δηλαδή συμφερόντων Ταβουλάρη, για τα οποία υπάρχουν οι πρώτες διεργασίες σχετικά με τη διαδικασία εξυγίανσης, όπως και στην περίπτωση του Νεωρίου, ενώ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στα οποία έχει οριστεί ειδικός διαχειριστής, η πρόταση εξαγοράς τους περνά μέσω αυτού.

Σημείο ιδιαίτερης βαρύτητας αποτελεί το γεγονός ότι το ενδιαφέρον της ΟΝΕΧ είναι ιδιαιτέρως διευρυμένο για τον Σκαραμαγκά, τις εμπορικές όσο και τις στρατιωτικές κατασκευές, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την αμερικανική εμπλοκή στο αναμενόμενο μεγάλο πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών.

Μεθοδικότητα κινήσεων

Η μεθοδικότητα των κινήσεων του προηγούμενου διαστήματος, υποδηλώνει πως μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη πρόταση, καθώς το έντονα εκδηλούμενο ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης, ειδικά στην περίπτωση του Νεωρίου, επιβεβαιώθηκε επανειλημμένα με την παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων στο νησί.

Γεγονότα, πολιτικές κινήσεις και παρουσίες, που η νηφάλια εξέταση του κατά την χρονική τους αλληλουχία και συνέχεια είχαν τη δική τους σημειολογική σημασία ως προς την παρούσα εξέλιξη.

Χωρίς να χρειάζεται αναφορά στις παρασκηνιακές κινήσεις, τόσο σε επιχειρηματικό όσο και πολιτικό επίπεδο, η πώληση του ναυπηγείου του Νεωρίου αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της επικράτησης των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.

Μόνο μία απλή παρατήρηση των προσώπων που επιχείρησαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να την συνδέσουν απόλυτα με το ναυπηγικό ενδιαφέρον, όπως του Αμερικανού πρέσβη, Geoffrey Pyatt, που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Νεωρίου, της ναυτικής ακολούθου της Αμερικανικής πρεσβείας, Rose Rice, που σε επιτόπια επίσκεψη της στη Σύρο εξέτασε τα συστήματα ασφαλείας του λιμένα της Ερμούπολης, του τριήμερου ελλιμενισμού στη Σύρο του στρατιωτικού αμερικανικού catamaran, της έλευσης του ίδιου του πρωθυπουργού στο Νεώριο, για ανακοινώσεις περί αμερικανικών επενδύσεων, αποτελούν επιβεβαιώσεις του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για την εγκαθίδρυση αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.

Μία εγκαθίδρυση που σαφώς δεν άφηνε περιθώρια ύπαρξης έτερου ανταγωνιστή στον συγκεκριμένο τομέα της βαριάς βιομηχανίας, με αποτέλεσμα την ανακοίνωση της πρόθεσης εξαγοράς και των άλλων δύο ναυπηγικών μονάδων της χώρας.

Την περίοδο που η κυβερνητική ρητορική εστιάζει στην οικονομική ανάκαμψη, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, με κύριο ζητούμενο τις μεγάλες επενδύσεις, ο ναυπηγικός τομέας αποτελεί κύριο πεδίο ως προς αυτό.

Υπό αυτή την προοπτική και καθόλου τυχαία, καθώς είναι και η μοναδική υψηλού κόστους επένδυση που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, επιλέχθηκε η Αμερική ως τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ, του μεγαλύτερου οικονομικού γεγονότος, το οποίο, επί σειρά ετών, έχει συνδεθεί με τις οικονομικές κυβερνητικές εξαγγελίες.

Επόμενο, επίσης καθόλου τυχαίο γεγονός, τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό του περιπτέρου της τιμώμενης χώρας, με την παρουσία του καθ’ ύλην αρμοδίου Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου, καθώς η ΔΕΘ αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός της χρονιάς. Τελευταίο, από τα διόλου τυχαία γεγονότα, η παρουσία στα εγκαίνια του Πάνου Ξενοκώστα και η επιλογή της στιγμής για την ανακοίνωση του ενδιαφέροντος εξαγοράς των δύο άλλων μεγάλων ναυπηγείων, ώστε αυτή να είναι απολύτως επικυρωμένη και από τις υψηλές πολιτικές παρουσίες.

Παραδοχή περί επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα

Μία προσεκτική παρατήρηση επί των λεγομένων τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο και του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross, κατά τα εγκαίνια του αμερικανικού περιπτέρου, επιβεβαιώνει πως η εν λόγω ανακοίνωση ήταν η κατάληξη πολύμηνων προσπαθειών, επαφών, συζητήσεων, προτάσεων και διασφαλίσεων.

Εκ μέρους του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου το νόημα των λεγομένων του συνοψίστηκε στη φράση ότι το αμερικανικό επιχειρείν δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη για επενδύσεις στην Ελλάδα, με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί την ελληνική κυβέρνηση σύμμαχο, παρέχοντας βάσει αυτού στήριξη, προκειμένου να επιτευχθεί διεύρυνση των συνεργασιών των δύο πλευρών.

Αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σημείο καμπής εξόδου από την κρίση, επισημαίνοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο κατά το προηγούμενο διάστημα όσο και στη συνέχεια, με τα νέα οικονομικά δεδομένα που δημιουργούνται.

Σαφές δε το μήνυμα του περί συνεργασιών σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς ανέφερε ότι από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ το 2017 και μετά υπάρχει συνεργασία των δύο κυβερνήσεων ώστε να εκλείψουν οι φραγμοί και τα εμπόδια προκειμένου να εγκατασταθούν στην Ελλάδα αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες επιζητούν τη σταθερότητα για τις επενδύσεις τους.

Επενδύσεις με σχέδιο

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι μετά την συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αποφασίστηκε από κοινού να είναι οι ΗΠΑ η τιμώμενη χώρα στο μεγαλύτερο οικονομικό γεγονός της Ελλάδας, με την σημασία που λαμβάνει η αυτό στην πορεία προς την ανάπτυξη.

Απευθυνόμενος στον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου είπε χαρακτηριστικά «Επισκέπτεστε, λοιπόν, κ. Υπουργέ, τη χώρα μας σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα και πλέον μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην παραγωγή νέου πλούτου, μπορούμε να επενδύσουμε εκεί όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και να επενδύσουμε με σχέδιο. Να δώσουμε χώρο στις ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου να βγουν στο προσκήνιο, στις νέες και στους νέους της πατρίδας μας, στον επιχειρηματικό κόσμο που τολμά».

Συμπλήρωσε δε πως «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα, η οποία βγαίνει από την κρίση έχοντας μπροστά της πολλές νέες προοπτικές. Αλλά, είναι και μία χώρα, η οποία μπορεί να παίξει και παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μία εύθραυστη, γενικότερα θα έλεγα, ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, λοιπόν, ως πυλώνας σταθερότητας, ως πυλώνας ασφάλειας και ως μία χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή. Και η στήριξη σε αυτήν την προσπάθειά μας από την παρουσία τη δική σας, σήμερα, εδώ, και της πολυπληθούς αντιπροσωπείας επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ είναι πραγματικά μια πολύ, μα πολύ σημαντική συμβολή».  

Έκλεισε δε σημειώνοντας ότι «επαναλάβω τη βεβαιότητά μου ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει την καλύτερη βάση, θα έλεγα, το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Προοπτική ασφάλειας, ανάπτυξης, ειρήνης και σταθερότητας».