Ενίσχυση όσο το δυνατόν περισσότερων δικαιούχων
- Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:22
- / Eνημέρωση: 17 Σεπ. 2018 - 7:29
Την υπερδιπλασίαση του προϋπολογισμού, για το πρόγραμμα ενίσχυσης της ίδρυσης και λειτουργίας των νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Από 120.000 ευρώ σε 400.000 ευρώ διαμορφώνεται πλέον ο προϋπολογισμός της δράσης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στάθη Γιαννακίδη. Σημειώνεται, πως πρόκειται για την πρώτη πράξη, στης οποίας την υπογραφή προχώρησε ο υφυπουργός, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κατά τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Επενδυτές σε ιδιαίτερη ετοιμότητα
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, συνολικά στην εν λόγω δράση υποβλήθηκαν 7.297 επενδυτικά σχέδια τα οποία ζητούν 1.127.000 ευρώ δημόσια επιχορήγηση.
Η ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση των ενδιαφερομένων και η ανάγκη να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι, αποτέλεσε τον βασικότερο λόγο για τον οποίο το Υπουργείο προχώρησε στην αύξηση αυτή. Σε συνδυασμό με προηγούμενη δράση για την «Ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων» όλων των κλάδων, τα προγράμματα στον τομέα του τουρισμού βρήκαν άμεση απήχηση και τους επενδυτές σε ιδιαίτερη ετοιμότητα.
Επιπλέον, η αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας που δημιουργείται σαν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε επαγγέλματα γύρω από τον τουρισμό όπως κατασκευές, επισκευές πλοίων, εστίαση, κ.τ.λ. αποτέλεσε βασικό παράγοντα της πρωτοβουλίας αυτής.
Τέλος, από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σημειώνεται, πως βασικό στοιχείο αύξησης του προϋπολογισμού, αλλά και απόδειξη του εύστοχου σχεδιασμού της δράσης, πέρα από την υψηλή ανταπόκριση των ενδιαφερομένων αποτελεί και η κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων συνολικής αξίας 1.127.000 ευρώ, εκ των οποίων 920.000 ευρώ, αφορούν σε κεφάλαια που δεν προέρχονται από τραπεζικό δανεισμό.
Για τους ενδιαφερόμενους, πληροφόρηση για την εξέλιξη της αξιολόγησης των προτάσεων δίνεται από τους κατά τόπους εταίρους του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ), ανάλογα με την έδρα υλοποίησης του υποβαλλομένου επιχειρηματικού σχεδίου και στον ιστότοπο www.efepae.gr.
Από 25 έως 400 χιλιάδες ευρώ η επιχορήγηση
Στις επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνονται κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, όπως ξενοδοχεία κατηγορίας 3 αστέρων και άνω με δυναμικότητα από 10 έως και 50 κλίνες, ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping) 3 αστέρων και άνω, ξενώνες νεότητας, μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, όπως αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με ελάχιστο αριθμό 3 κατοικιών, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα 3 κλειδιών και άνω και ελάχιστης δυναμικότητας 10 κλινών, τουριστικά γραφεία διαφόρων δραστηριοτήτων, καθώς και δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως αθλητικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, αλλά και ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα.
Οι επιδοτούμενες δαπάνες αφορούν σε κτίρια, λοιπές εγκαταστάσεις και περιβάλλοντες χώρους, μηχανήματα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας και ύδατος, μεταφορικά μέσα, δαπάνες πιστοποίησης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και περιβαλλοντικής διαχείρισης, δαπάνες προβολής και προώθησης και συμμετοχής σε εκθέσεις, τεχνικές μελέτες μηχανικού και υπηρεσίες φοροτεχνικού και νομικού συμβούλου, λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού, όπως και δαπάνες σύνταξςης και παρακολούθησης υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου.
Το ύψος της επιδότησης για κάθε δικαιούχο κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ, ενώ χρηματοδοτείται το 45% των επιλέξιμων δαπανών. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού για τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ μισθωτής εργασίας, το ποσοστό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 50%.
Στήριξη με πολλαπλά οφέλη
Με τον τρόπο αυτό, το κράτος φαίνεται να παρέχει στηρίγματα στις νέες προσπάθειες των επιχειρηματιών, που θα στραφούν στον τομέα του τουρισμού, με στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, τον ισχυρότερο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Κατά συνέπεια, υποβοηθούνται οι νέοι επιχειρηματίες, προκειμένου να συμβάλλουν στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους στο χώρο της ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας, αλλά και να συνεισφέρουν, μέσω της δραστηριότητάς τους, στην παραγωγή εσόδων για τα δημόσια ταμεία.
Επιπλέον, με δεδομένη, πλέον τη δυναμική της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, οι ευκαιρίες, που δίνονται στους νέους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη ακόμη και μη διαδεδομένων προορισμών και μάλιστα, για όλο το χρόνο, δημιουργώντας σταθερές θέσεις εργασίας, αλλά και άμβλυνση της εποχικότητας.
Αξίζει δε να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αποτελεί ένα από τα πολλά εργαλεία, τα οποία διατίθενται για νέους επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού και αλλά και για όλους τους τύπους επιχειρήσεων. Πληροφορίες για τα προγράμματα, τα οποία είναι ήδη ανοικτά και δέχονται αιτήσεις, αλλά και για αυτά που αναμένονται εντός του επόμενου διαστήματος, μπορεί να αναζητήσει κανείς εύκολα στους σχετικούς ιστότοπους του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του ΕΦΕΠΑΕ, της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας κλπ.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Υπουργείο Τουρισμού: Έρχεται φθηνότερη χρηματοδότηση για "πράσινα" ξενοδοχεία
23 Ιαν. 2025 - 9:09 - Τουρισμός: Τι τζίρο έκαναν φέτος τα ελληνικά ξενοδοχεία
17 Νοε. 2024 - 12:49 - Τουρισμός: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για ξενοδοχεία, κρουαζιέρα και airbnb
9 Νοε. 2024 - 9:29 - Φόβοι στην τουριστική αγορά από την χρεοκοπία του FTI Touristik
3 Ιουν. 2024 - 17:29 - ΤτΕ: Αυξημένη κατά 16% η τουριστική κίνηση τον Ιανουάριο 2024
26 Μαρ. 2024 - 15:57