Σταθερότητα στο λιανικό εμπόριο
- Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:24
Σύμφωνα με το εξαμηνιαίο Βαρόμετρο του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ παρατηρείται μια μάλλον σταθερή εικόνα στο λιανικό εμπόριο, καθώς η τιμή του παρέμεινε ίδια σε ετήσια βάση (50,1 μονάδες για α’ εξάμηνο 2017 και για α’ εξάμηνο 2018). Την ίδια στιγμή παρουσίασε υστέρηση 1,7 μονάδων σε εξαμηνιαία βάση (β’ εξάμηνο 2017- α’ εξάμηνο 2018), μια εξέλιξη που σχετίζεται με το γεγονός ότι πάντα το β’ εξάμηνο παρουσιάζει υψηλότερες τιμές.
Οι επιμέρους δείκτες του Βαρομέτρου που καταγράφουν θετικές τάσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι: ο κύκλος εργασιών (αύξηση 4,2%), οι επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο (αύξηση 2,7%) καθώς και το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές (αύξηση 4,2%).
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στον κύκλο εργασιών, οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν αύξηση μειώθηκαν σημαντικά (α ́ εξάμηνο του 2018 / β ́ εξάμηνο του 2017), κυρίως λόγω εποχικότητας, ενώ 3 στις 10 επιχειρήσεις παρουσίασαν στασιμότητα, ενώ περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση.
Στην απασχόληση, στο πρώτο εξάμηνο του 2018, 9 στις 10 επιχειρήσεις δεν μετέβαλαν τον αριθμό των απασχολουμένων τους, ενώ οι επιχειρήσεις που
αύξησαν τον αριθμό των απασχολουμένων τους αυξήθηκαν οριακά.
Στον τομέα των παραγγελιών, οι μισές περίπου επιχειρήσεις μείωσαν τις παραγγελίες εμπορευμάτων, ενώ οι επιχειρήσεις που ενίσχυσαν τον όγκο των παραγγελιών
τους μειώθηκαν αισθητά σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Στις επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου, η επενδυτική δραστηριότητα βελτιώθηκε σημαντικά, με περισσότερες από 1 στις 10 επιχειρήσεις να έχουν πραγματοποιήσει κάποια επένδυση παγίου κεφαλαίου.
Σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, περισσότερες από 5 στις 10 επιχειρήσεις δεν παρουσίασαν καμία οφειλή.
Μια από τις σημαντικές διαπιστώσεις του Βαρομέτρου του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ είναι η αναστροφή της τάσης σε επίπεδο περιφερειών τα πρώτα δείγματα γραφής της οποίας είχαν διαφανεί ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Έτσι, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2017 η Αττική κατέγραψε υψηλότερη τιμή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα (51,3 έναντι 49,9), για το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2018, η Αττική καταγράφει τιμή 49,2 μονάδων, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα 50,5. Παράλληλα, η διαφορά μεταξύ της Ηπειρωτικής και της Νησιωτικής Ελλάδας διευρύνεται και φαίνεται να καθίσταται σταθερή.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:
«…Το ελληνικό εμπόριο εξακολουθεί να είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και ένας από τους σημαντικότερους εργοδότες στην ελληνική αγορά εργασίας. Το στοίχημα της ανάκαμψης της οικονομίας, στην μεταμνημονιακή εποχή, είναι ο συλλογικός στόχος που δίνει ελπίδα σε εμπόρους και επιχειρηματίες. Η σταθερότητα στα μεγέθη του εμπορίου που τεκμαίρεται από το Βαρόμετρο αποδεικνύει ότι οι Έλληνες έμποροι βρίσκονται στην πρωτοπορία της προσπάθειας για την επιστροφή της οικονομίας της χώρας στην κανονικότητα. Ταυτόχρονα καταδεικνύεται ότι όσοι θέλουν να θέσουν σε δευτερεύουσα θέση τους Έλληνες μικρομεσαίους, στην πραγματικότητα υπονομεύουν την προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε όλους σε μία ευρεία συμμαχία για τη στήριξη της ελληνικής εμπορικής επιχείρησης…».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ευρωπαϊκή ημέρα λιανικού εμπορίου
1 Δεκ. 2017 - 6:12 - Ρευστότητα και στήριξη ζητά ο εμπορικός κόσμος
9 Σεπ. 2022 - 6:15 - Αύξηση του λιανεμπόριου στο Νότιο Αιγαίο
27 Ιουν. 2022 - 6:12 - Λειτουργία καταστημάτων τις τελευταίες Κυριακές του έτους
8 Δεκ. 2021 - 6:27 - Επιστολή της ΕΣΕΕ στον Πρωθυπουργό με τις διαμαρτυρίες του εμπορικού κόσμου
12 Ιουλ. 2021 - 6:27