Συνεχίζονται και φέτος οι αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, ενάντια στην υπερεκμετάλλευση των γαϊδουριών, που χρησιμοποιούνται για τουριστικούς σκοπούς, κυρίως στη Σαντορίνη

Διεθνής απαίτηση για αλλαγή

  • Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2019 - 06:13

Επανέρχεται και φέτος το καλοκαίρι το ζήτημα της ευζωίας των ιπποειδών, ειδικά σε μέρη που τα ζώα χρησιμοποιούνται για τουριστικούς σκοπούς, με τη Σαντορίνη να δέχεται το μεγαλύτερο κύμα αποδοκιμασιών, με ακτιβιστές, μέλη φιλοζωικών σωματείων και οργανισμών και απλούς πολίτες να ζητούν τη διακοπή των δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση γαϊδουριών.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, σημειώθηκαν διαμαρτυρίες, ακόμη και σε Προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό, με αφορμή την νέα τουριστική σεζόν, που οι ακτιβιστές λένε, ότι συνεχίζονται οι ίδιες πρακτικές κακοποίησης των ζώων και πως τίποτε, στην ουσία, δεν έχει αλλάξει, παρά τις υποσχέσεις των τοπικών αρχών της Σαντορίνης και της ελληνικής πολιτείας.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ακτιβιστής από τη Νότιο Αφρική κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό του από ιδιοκτήτες γαϊδουριών, που τον χτύπησαν με τις ράβδους που χρησιμοποιούσαν για να χτυπούν τα γαϊδούρια και τον κλώτσησαν, όπως υποστηρίζει, ενώ βρισκόταν στο νησί, για να καταγράψει τις συνθήκες, υπό τις οποίες ζουν τα ιπποειδή και αν έχει βελτιωθεί η κατάσταση από πέρσι, που πήρε για πρώτη φορά μεγάλες διαστάσεις το ζήτημα.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των γαϊδουριών υποστηρίζουν, ότι φροντίζουν ώστε τα ιπποειδή να απολαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και πως οι παγκόσμιες αντιδράσεις υποκινούνται από όσους έχουν συμφέροντα να σταματήσει το παραδοσιακό τους επάγγελμα.

Ωστόσο, το φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο, που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια, δεν φαίνεται να συμφωνούν με τα λεγόμενα των ιδιοκτητών, τουλάχιστον όχι απόλυτα, καθώς είναι εμφανείς οι πληγές από τη συνεχή εκμετάλλευσή τους, τα ζώα δείχνουν καταπονημένα, ενώ υπάρχουν και βίντεο, που δείχνουν πως μερικοί ιδιοκτήτες χτυπούν τα ζώα, που δε συμμορφώνονται.

Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, τα γαϊδουράκια να προσελκύουν τουρίστες, χωρίς ωστόσο να εργάζονται στον ήλιο, σε ανηφορικούς δρόμους με σκαλοπάτια και υπό κακές συνθήκες, όπως για παράδειγμα οι τουριστικές φάρμες, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να χαϊδέψει τα ζώα, να τα ταΐσει, ή ακόμη και να κάνει μία πολύ σύντομη βόλτα στην πλάτη τους, σε επίπεδο έδαφος και σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Το 2018 από το αρμόδιο Υπουργείο εξέδωσε απόφαση, με την οποία καθορίζονταν το πλαίσιο ευζωίας κατά τη διαβίωση και την εργασία των ιπποειδών, όπως αυτά καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων, ενώ απαγορεύτηκε σε υπέρβαρους τουρίστες να χρησιμοποιούν τα γαϊδουράκια για τη μετακίνησή τους.

Γεγονός είναι, πως το ζήτημα φαίνεται να λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις και να απασχολεί ακόμη και τους επισκέπτες της Σαντορίνης, οι οποίοι φαίνεται να εκφράζουν παράπονα για την εκμετάλλευση των ιπποειδών. Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτή τη στιγμή υπάρχει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ενεργό ψήφισμα, το οποίο μετρά πάνω από 63.000 υπογραφές, με το οποίο ζητείται η διακοπή των δραστηριοτήτων, που απαιτούν την εργασία γαϊδουριών.

Από τα παραπάνω προκύπτει, πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη, να δημιουργηθεί, αλλά και να εφαρμόζεται, με ευθύνη των τοπικών αρχών, θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου αν διατηρηθεί το συγκεκριμένο παραδοσιακό επάγγελμα, να διέπεται από κανόνες, που θα εξασφαλίζουν την ανθρώπινη μεταχείριση των συμπαθών και άοκνων ζώων και ως εκ τούτου, η Σαντορίνη να αποκαταστήσει την εικόνα της διεθνώς.