Τα ηλεκτρονικά βιβλία των επιχειρήσεων

  • Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2019 - 06:12

Παρουσίαση των νέων δεδομένων στη σχέση κράτους-επιχειρήσεων, με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, την οποία παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα τηρούν πλέον ηλεκτρονικά τα φορολογικά τους βιβλία, σε άμεση σύνδεση με το taxisnet.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα φέρει την ονομασία "My Data", στην οποία η κάθε επιχείρηση και ο κάθε επαγγελματίας θα έχει έναν μοναδικό αριθμό ΜΑΡΚ και μέσω αυτής θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλα τα τιμολόγια, τα οποία θα εμφανίζονται ηλεκτρονικά και στους παραλήπτες τους.

Η διαδικασία αυτή θα επεκτείνεται και στην άμεση συμπλήρωση των φορολογικών εντύπων των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ.

Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του νέου μέτρου, οι ηλεκτρονικές εφαρμογές σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις και τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, θα λειτουργήσουν τόσο για την προστασία του επιχειρείν όσο και ενισχυτικά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Με την τεχνολογική αναβάθμιση λειτουργιών του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και των σχέσεών του με τα υποκείμενα της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η στόχευση αφορά:

- Στην ουσιαστική βελτίωση των συναλλαγών μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

- Στη μείωση της γραφειοκρατίας.

- Στη μείωση του λειτουργικού κόστους δημοσίου, νομικών και φυσικών προσώπων.

Όλα αυτά, όπως είπε, εντάσσονται στην προσπάθεια ενίσχυσης του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας και δίκαιης διανομής του προϊόντος της.

Στο πλαίσιο της τεχνολογικής αναβάθμισης εντάσσονται:

- Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

- Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση.

- Η τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων.

- Η ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων.

Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο θεσμός των ηλεκτρονικών βιβλίων, για τον οποίο ο Υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, μια τεχνολογική αλλαγή στον τομέα των σχέσεων του κράτους με τις επιχειρήσεις.

Με το θεσμό των ηλεκτρονικών βιβλίων πετυχαίνουμε, ταυτόχρονα, πολλούς στόχους.

- Την αυτοματοποίηση, την τυποποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της διαδικασίας για την επισκόπηση, ανάλυση και παροχή στοιχείων σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων.

- Τη μείωση του διαχειριστικού κόστους των επιχειρήσεων.

- Tην αυτοματοποίηση στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, με έμφαση στη σταδιακή προ-συμπλήρωση για περιοδικές ΦΠΑ, Φορολογία Εισοδήματος κ.α.

- Την κατάργηση συγκεντρωτικών καταστάσεων για πελάτες και προμηθευτές.

- Τη βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που επιλέγονται προς έλεγχο, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

- Tην απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφών Φόρου Εισοδήματος και ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις.

Κλείνοντας την παρουσίαση, ο κ. Σταϊκούρας επαίνεσε τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλε η ΑΑΔΕ, και δημόσιοι υπάλληλοι, για την ολοκλήρωση του έργου των ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς όπως παραδέχθηκε δεν είναι ένα έργο που επιτεύχθηκε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αλλά προετοιμάζεται συστηματικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μέτρο πρόκειται να ξεκινήσει σε πιλοτική εφαρμογή κατά το τελευταίο 3μηνο του 2019, με στόχο την πλήρη εφαρμογή του το 2020.