Έγκριση στρατηγικής τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο

  • Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2019 - 06:15

Οι επενδυτές του Αστέρα της Βουλιαγμένης πήραν το πράσινο φως από το Υπουργείο Ανάπτυξης και για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Μύκονο.

Ο σχεδιασμός του νέου τουριστικού συγκροτήματος βασίζεται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού και προσανατολίζεται στην εξυπηρέτηση ταξιδιωτών μεγάλης οικονομικής εμβέλειας.

Το επενδυτικό σχήμα  AGC Εquity Partners που υπογράφει την συγκεκριμένη πρόταση επένδυσης, με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις, με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, να εγκρίνει την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε.), με φορέα υλοποίησης την Blue Iris.

Όπως συγκεκριμένα ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, εγκρίθηκε την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Νικόλαου Μαντζούφα, το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ) της στρατηγικής επένδυσης για την ανάπτυξη της ξενοδοχειακής μονάδας «Blue Ιris»  στη νήσο Μύκονο.

Φορέας της επένδυσης είναι η «Blue iris» της AGC Equity Partners. Η επένδυση ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία της. Το έργο αποτελείται από ένα χωριό, απόλυτα εναρμονισμένο με τη Μυκονιάτικη αρχιτεκτονική, με ξενοδοχειακή μονάδα 192 κλινών. Στην εγκατάσταση θα δημιουργηθεί υπαίθριο θέατρο 250 θέσεων, ενώ η μετακίνηση μέσα στο χωριό θα γίνεται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος θα προωθηθεί άμεσα στο Συμβούλιο Επικρατείας και εκτιμάται ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 θα δύναται να εκδοθεί το  Προεδρικό Διάταγμα και έπειτα να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Ν. Μαντζούφας δήλωσε:

«Το έργο αυτό αποτελεί το δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα μετά το “Ellounda Hills” που εγκρίνεται επί της νέας κυβέρνησης. Οι χρόνοι και η ποιότητα ανταπόκρισης των δημόσιων υπηρεσιών σε σοβαρές Στρατηγικές Επενδύσεις είναι πλέον εντυπωσιακοί και θα προσπαθούμε κάθε μέρα να συντονίζουμε και να προωθούμε σημαντικές αναπτυξιακές επενδύσεις με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, στην πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομία της χώρας μας.

Με αυτή την έγκριση στέλνεται και ένα μήνυμα σε διεθνείς και Έλληνες επενδυτές ότι οι σοβαρές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες και προσχωρούν με απόλυτη ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα χωρίς καμία παρέκκλιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Δημιουργία παραδοσιακού μυκονιάτικου χωριού

Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σκοπός είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, υψηλής ποιότητας και αισθητικής τουριστικού συγκροτήματος, απόλυτα εναρμονισμένου στα ιδιαίτερα φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά της Μυκόνου, που κατέστησαν το νησί έναν, διεθνούς εμβέλειας, τουριστικό προορισμό. Με την προτεινόμενη ανάπτυξη επιδιώκεται να ενισχυθεί η Μύκονος με μια τουριστική υποδομή που θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού και θα αποτελέσει υπόδειγμα και για μελλοντικές επενδύσεις.

Αυτά τα χαρακτηριστικά θα επικρατούν και στις απόψεις για τη λειτουργία της επένδυσης, που είναι η γενική ησυχία και η οργάνωση των κτιριακών όγκων και της φύτευσης, κατά τρόπο που θα θυμίζει τις αιγαιοπελαγίτικες αυλές με τα γιασεμιά και  τις μπουκαμβίλιες και τη μεταφορά αγαθών με καρότσια και άλλα παραδοσιακά  μέσα. Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδεικνύονται τα φυσικά χαρακτηριστικά της πέτρας και των ενδημικών ειδών.  Σκοπός της πρότασης είναι να εκμεταλλευθεί τόσο τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά  του συγκεκριμένου γηπέδου όσο και τα χαρακτηριστικά του ιδιαίτερου κυκλαδίτικου περιβάλλοντος της Μυκόνου και κεντρική ιδέα του σχεδιασμού είναι η τοποθέτηση των δωματίων σε διατάξεις που να δημιουργούν μικρές γειτονιές, όπως αυτές της χώρας της Μυκόνου.

Στόχος της επένδυσης είναι να δημιουργηθεί ένα υψηλού επιπέδου τουριστικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει όλες τις ανέσεις και θα δύναται να προσφέρει όλες  τις υπηρεσίες, οι οποίες θεωρούνται, ως ιδανικές, από ταξιδιώτες με υψηλή οικονομική και κοινωνική στάθμη.

Το νέο τουριστικό χωριό πρόκειται να δημιουργηθεί στο Νότιο τμήμα της Μυκόνου και πιο συγκεκριμένα στη θέση «Καραπέτη» στην Άνω Μερά, σε έκταση 60,324 στρεμμάτων.

Στο ακίνητο οργανώνονται δύο ζώνες χρήσεων γης στο και ειδικότερα:

A. Ζώνη τουρισμού – αναψυχής και

B. Ζώνη προστασίας ρέματος και παραλίας.

Η προτεινόμενη επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας ξενοδοχειακής μονάδας  5*, δυναμικότητας 192 κλινών, με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρου  ευεξίας (spa), πολυχώρο εκδηλώσεων και καταστήματα. Προ του παράκτιου  μετώπου του ακινήτου προτείνεται η χωροθέτηση καταφυγίου τουριστικών σκαφών.

Το εσωτερικό δίκτυο θα είναι διαμορφωμένο για τους πεζούς και μικρά ηλεκτροκίνητα οχήματα για την εξυπηρέτηση των πελατών και των εργαζομένων  του  συγκροτήματος. Ένας μόνο κλάδος προσβάσιμος από όχημα θα διανοιχτεί για την  εξασφάλιση της αναγκαίας σύνδεσης  με  την περιοχή του προβλεπόμενου τουριστικού καταφυγίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή 65 κατοικιών ενός δωματίου επιφάνειας 45-50m2, 15 κατοικιών επιφάνειας 70m2, 9 κατοικιών των 2 δωματίων επιφάνειας 100m2, 5 κατοικιών των 3 δωματίων επιφάνειας 130m2 και μιας βίλας 160m2.

Τα κτίρια αυτά είναι:

1.Δωμάτια 94 Σύνολο επιφάνειας περίπου 6.010m2

2. Κτίριο Εισόδου, Υποδοχής και Γραφείων 250m2

3. Ελληνικό Καφενείο, περίπου 100m2

4. Εστιατόριο κυρίως για πρωινά γεύματα 200m2

5. Εστιατόριο περίπου 160m2

6. Καταστήματα περίπου 60-80m2 έκαστο

7. Kids Club - Παιδικός Σταθμός 150m2

8. Κελί – Ταβέρνα περίπου 100m2

9. Κτίριο SPA 500m2

10. Υπαίθριο Θέατρο

11. Πισίνα 5mX 20m

12. Μικρό παρεκκλήσι

Επιπλέον, θα χρειαστούν κτίρια για βοηθητικές χρήσεις όπως Η/Μ, ηλ. υποσταθμός, δεξαμενές νερού κλπ. Οι πελάτες και το προσωπικό θα προσέρχονται βασικά με μικρά λεωφορεία από τη Μύκονο. Έτσι, δεν είναι αναγκαίος μεγάλος χώρος στάθμευσης, αλλά μόνο για τα λεωφορεία και για έναν μικρό αριθμό αυτοκινήτων.