«ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ»

Ανάσα για την εστίαση η μείωση του ΦΠΑ και η επιπλέον παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου

Αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία των καταστημάτων
  • Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2020 - 06:27

Ελπίδα Αριστείδου

Ενώ ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χρόνος επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, κάτι που αναμένεται να γίνει είτε στις 25 Μαΐου ή το αργότερο 1 Ιουνίου, οι επιχειρηματίες του κλάδου τελούν σε αναμονή των ανακοινώσεων των μέτρων στήριξης τους από την κυβέρνηση.

Δυο βασικά αιτήματα που απασχολούν τον κλάδο τη δεδομένη στιγμή είναι η μείωση του ΦΠΑ και η επιπλέον παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου χωρίς επιπλέον επιβάρυνση από πλευράς των δήμων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ εκπροσώπων της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών υπήρξε δέσμευση για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% που είναι σήμερα σε 11%. Μέτρο, όμως, που εάν εφαρμοσθεί, θα είναι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, δηλαδή θα διαρκέσει όσο η υγειονομική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι η έναρξή του τοποθετείται μαζί με την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης -την 1η Ιουνίου- σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί έως τώρα ή την 25η Μαΐου, σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση- και η λήξη του στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του τρέχοντος έτους και στη χειρότερη μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, στην ίδια τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε και η μείωση του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται ο σερβιριζόμενος καφές και τα ροφήματα, από το 24% στο 13%, αίτημα το οποίο επίσης κατά τις πληροφορίες φαίνεται πως θα ικανοποιηθεί με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν τη δέσμευση πως το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης στον ΦΠΑ θα μετακυλισθεί στην τιμή καταναλωτή.

Επίσης, η κυβέρνηση θα διαθέσει σε όσους επιχειρηματίες έχουν εξωτερικό χώρο τη δυνατότητα κατάληψης επιπλέον τ.μ. χωρίς χρέωση. Σχετικά με τη ρύθμιση ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να μείνουν ανοικτοί διάδρομοι (γύρω στο 1.80 μ.) και πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ακόμα θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους για πεζοδρομήσεις, όπως επίσης και να μειώσουν κατά 50% τα τέλη σε εκείνα τα καταστήματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τους εξωτερικούς χώρους που χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση η επέκταση θα γίνεται χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών. Το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί έως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης στο Ρέθυμνο χαρακτηρίζουν τα σχεδιαζόμενα μέτρα της κυβέρνησης ως μια σημαντική ελάφρυνση για τους ίδιους με δεδομένο, όπως υποστηρίζουν το πλήγμα που έχει δεχτεί και θα συνεχίζει να δέχεται ο κλάδος είναι μεγάλο με περιορισμένη κίνηση στα καταστήματα και κυρίως με περιορισμένους τζίρους.

Οι καταστηματάρχες τηρούν στάση αναμονής για τις επίσημες ανακοινώσεις τόσο ως προς την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους όσο και για τα μέτρα ανακούφισης και στήριξης όσο και αυτά των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Παράλληλα, περιμένουν και από πλευράς δήμου αντίστοιχη στήριξη και διευκολύνσεις.

Σημαντική ανακούφιση η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Ως ένα μέτρο ανακούφισης καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του σωματείου εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός, το ενδεχόμενο μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στον κλάδο της εστίασης από 13% σε 11%.

Αυτό φαίνεται πως συμφωνήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν προχθές το απόγευμα εκπρόσωποι της ομοσπονδίας του επισιτιστικού κλάδου και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το μέτρο αυτό, εφόσον ισχύσει, θα έχει εφαρμογή καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Όπως έγινε σαφές κατά την τηλεδιάσκεψη, το κατά πόσον θα συνεχισθεί το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο το 2021, αλλά και από το εάν θα τεθούν δημοσιονομικοί περιορισμοί από την Κομισιόν.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και το μέτρο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» και αφορά στη μείωση του ΦΠΑ, με τον οποίο επιβαρύνονται ο σερβιριζόμενος καφές και τα ροφήματα, από το 24% στο 13%. Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους τόνισαν ότι αναλαμβάνουν τη δέσμευση πως το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης στον ΦΠΑ θα μετακυλισθεί στην τιμή καταναλωτή.

Όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου η όποια μείωση του ΦΠΑ θα φανεί αμέσως και στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων εστίασης του Ρεθύμνου και σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε: «Ο ΦΠΑ θα μειωθεί από 13 % σε 11%, όπως μας έχουν υποσχεθεί και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την εξέλιξη. Η μείωση του ΦΠΑ αποτελούσε ούτως ή άλλως ένα αίτημα της ομοσπονδίας μας, και ειδικά αυτή την περίοδο, όπου τα καταστήματα μας έχουν υποστεί και θα συνεχίσουν να υφίστανται μεγάλο πλήγμα λόγω της περιορισμένης κίνησης και του τζίρου, θεωρούμε ότι είναι περισσότερη από αναγκαία. Εφόσον όντως εφαρμοστεί μείωση του φόρου, όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, εννοείται ότι θα μετακυλήσει στον πελάτη, ο οποίος θα δει τις τιμές στην εστίαση μειωμένες. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν έχουμε σκοπό να αυξήσουμε τις τιμές μας. Η εστίαση δεν θα κρατήσει τις ίδιες τιμές στους καταλόγους, όποια μείωση αποφασιστεί θα περάσει και στους καταναλωτές», τόνισε ο Ανδρέας Κλαψινός.

Παράλληλα ο κ. Κλαψινός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις προθέσεις της κυβέρνησης να συνεχιστεί η  μείωση του ενοικίου στις επιχειρήσεις που μισθώνουν χώρους.

Αγκάθι ωστόσο για τον κλάδο της εστίασης παραμένει η παραχώρηση εξωτερικού χώρου ενώ οι επιχειρηματίες περιμένουν τη στήριξη από τον δήμο Ρεθύμνου. Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων απασχολεί έντονα τους επαγγελματίες του κλάδου, αφού η τήρηση μεγάλων αποστάσεων, που θα είναι δεδομένη μετά την επαναλειτουργία τους, μειώνει αισθητά τον αριθμό τους με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να έχουν ανάγκη τον επιπλέον χώρο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Όλα αυτά ωστόσο θα αποσαφηνιστούν το επόμενο διάστημα μετά την ανακοίνωση από πλευράς της κυβέρνησης των συγκεκριμένων μέτρων πρωτοκόλλων και προϋποθέσεων για την επόμενη μέρα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην περίπτωση των επιχειρήσεων εστίασης που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και επομένως δεν μπορούν να ευνοηθούν από τα μέτρα αύξησης των δημόσιων εξωτερικών χώρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, συζητείται το ενδεχόμενο να αντιμετωπισθούν ως πληττόμενες κατ’ αντιστοιχίαν με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εποχικό τουρισμό.

«Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι όσα καταστήματα έχουν χώρους εξωτερικούς θα τους παραχωρηθεί επιπλέον χώρος, χωρίς να πληρώσουν παραπάνω με την προϋπόθεση να αφήνουν ελεύθερο χώρο 1,80 για να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ΑΜΕΑ. Ο δήμαρχος θέλει να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα, όπως μας έχει πει, όμως δεν έχουμε ακόμα ενημέρωση καθώς περιμένει σχετικές αποφάσεις του κράτους», σχολίασε ο κ. Κλαψινός.

Μείζον θέμα θεωρεί ο κλάδος της εστίασης και τη μείωση της προκαταβολής φόρου. Η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) έχει προτείνει την κατάργησή της, κάτι, όμως, που φαίνεται ότι απορρίπτει η κυβέρνηση. Αυτό που ζητεί ο κλάδος είναι η μείωση της προκαταβολής να είναι πάνω από το 50%, επισημαίνοντας ότι ήδη η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει ότι μια επιχείρηση μπορεί να ζητήσει από τον έφορο μείωση της προκαταβολής έως 50%.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ καθώς και οι οργανωμένες παραλίες να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και οι σκέψεις που υπάρχουν είναι να λειτουργήσουν νωρίτερα, στις 25 Μαΐου. Το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα στην επιτροπή λοιμωξιολόγων σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.