Αυστηρά μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας ενόψει της χαλάρωσης των περιορισμών στις μετακινήσεις με αεροπλάνο από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς φορείς

Ασφάλεια στις αεροπορικές μετακινήσεις

Τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας για τις αεροπορικές μετακινήσεις ανακοίνωσαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Τα μέτρα αφορούν, τόσο στη διασφάλιση της υγείας των επιβατών που θα επιλέξουν να μετακινηθούν αεροπορικώς, μετά τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις, όσο και στη διασφάλιση της υγείας του προσωπικού των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών, προκειμένου η μετάβαση στην ομαλή επανεκκίνηση του προγράμματος των πτήσεων, μετά το σχεδόν καθολικό “πάγωμα”, λόγω του Covid-19.

Αποκατάσταση των αεροπορικών μετακινήσεων

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο αρμόδιων ευρωπαϊκών φορέων, οι κατευθύνσεις που δίνονται, θέτουν ως υψίστης σημασίας την διασφάλιση της δημόσιας υγείας σε κάθε στάδιο της διαδρομής των επιβατών από το ένα σημείο στο άλλο.

Αναγνωρίζοντας ότι κάθε αεροδρόμιο, αεροπορική εταιρεία και τα αεροσκάφος είναι διαφορετικά, χρειάζεται μια ρεαλιστική προσέγγιση στην εφαρμογή, όπως η επισήμανση και καθοδήγηση, σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι μεμονωμένες τοποθεσίες και καταστάσεις μπορούν να τροποποιηθούν καλύτερα ώστε να πληρούν τα νέα πρότυπα ασφάλειας υγείας.

Ορισμένες γενικές αρχές ισχύουν σε κάθε περίπτωση, όπως η διασφάλιση της τήρησης των αποστάσεων όπου είναι δυνατόν, η χρήση της μάσκας προσώπου για την προστασία των άλλων επιβατών, και η εξάσκηση σχολαστικής και συχνής υγιεινής των χεριών. Θα πρέπει επίσης να καταστεί σαφές στους επιβάτες αλλά και στο γενικό κοινό, ότι ο φιλτραρισμένος αέρας στα αεροπλάνα είναι ασφαλέστερος και καθαρότερος από ότι πολλοί από εμάς αναπνέουμε στο έδαφος.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ο ECDC επιφορτίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον σχεδιασμό των κατευθυντήριων γραμμών, ως ένα μέρος ενός συνολικότερου πακέτου μέτρων, στην κατεύθυνση της ασφαλούς αποκατάστασης των υπηρεσιών μετακίνησης και της διασύνδεσης των κρατών στον απόηχο του ξεσπάσματος της πανδημίας.

Τα προτεινόμενα μέτρα σε αεροπλάνα και αεροδρόμια

Σε ό,τι αφορά στην διαχείριση των επιβατών, EASA και ECDC σημειώνουν, ότι τα μέτρα για τη διαχείριση των επιβατών διαχωρίζονται σε αυτά που θα τηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια, σε αυτά πριν την άφιξη στο αεροδρόμιο αναχώρησης, σε αυτά που θα τηρούνται στη διάρκεια της πτήσης και τέλος, σε αυτά που θα τηρούνται στο αεροδρόμιο άφιξης.

Τα προτεινόμενα αυτά μέτρα πρόκειται να επαναξιολογούνται και να αναβαθμίζονται συχνά και σε συνάρτηση με τις όποιες μεταβολές στις γνώσεις μας, σχετικά με τον κίνδυνο της διάδοσης, όπως και με την ανάπτυξη άλλων διαγνωστικών ή προληπτικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της μετακίνησης των επιβατών οι φορείς τονίζουν, ότι θα πρέπει να υπενθυμίζεται στους επιβάτες η τήρηση, όσο το δυνατόν, της απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρων, αλλά και η σωστή χρήση της μάσκας. Μάσκα προτείνεται να φορούν όλοι οι επιβάτες και τα άτομα εντός του αεροδρομίου, από τη στιγμή της εισόδου τους στο σταθμό, κατά την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο, έως ότου εξέλθουν του αεροδρομίου στον προορισμό τους.

Επιπλέον θα πρέπει να υπενθυμίζεται στους επιβάτες, ότι γενικά, οι μάσκες οφείλουν να αντικαθίστανται μετά από 4 ώρες, ή αν στην περίπτωση που βρέχονται ή λερώνονται, προκειμένου να έχουν εξασφαλίσει ότι έχουν αρκετές μάσκες για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες οδηγίες, σχετικά με τη σωστή απόρριψη της μάσκας. Στα αεροδρόμια θα πρέπει να υπάρχουν ανέπαφοι κάδοι και σακούλες σκουπιδιών μίας χρήσης εντός των αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς, θα πρέπει να ζητείται από τους επιβάτες να τηρούν τα ακόλουθα μέτρα, σε κάθε φάση της διαδρομής:

  • Υγιεινή χεριών, με τη χρήση νερού και σαπουνιού, ή όπου δεν είναι δυνατόν, με τη χρήση ενδεδειγμένου απολυμαντικού χεριών

  • Υγιεινή της αναπνοής, καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντηλο, ή τον αγκώνα, όταν κανείς φτερνίζεται ή βήχει, ακόμη και όταν φορά μάσκα

  • Ελαχιστοποίηση στο μέτρο του δυνατού της φυσικής επαφής (αγγίγματος) κάθε είδους επιφάνειας στο αεροδρόμιο και το αεροσκάφος

Όσον αφορά στις κατευθύνσεις για τη διαχείριση των επιβατών πριν από την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, προτείνεται η διάθεση πληροφοριακού υλικού, προκειμένου οι συμπτωματικοί επιβάτες να μην έρχονται στα αεροδρόμια για την πτήση τους.

Προτείνεται επίσης η τακτική απολύμανση των χώρων του αεροδρομίου και των αεροσκαφών, η θερμομέτρηση των επιβατών, τόσο στο αεροδρόμιο αναχώρησης, όσο και στο αεροδρόμιο άφιξης και η υπογραφή εκ μέρους των επιβατών υπεύθυνης δήλωσης για τον Covid-19. Οι επιβάτες θα δηλώνουν υπεύθυνα ότι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ούτε έχουν έρθει σε επαφή με πιθανό κρούσμα για 14 ημέρες πριν το ταξίδι τους, ενώ οι χειριστές των αεροσκαφών θα πρέπει να καθιστούν σαφείς τις επιπτώσεις, στην περίπτωση ψευδούς δήλωσης, όπως και το γεγονός, ότι οι επιβάτες με συμπτώματα που θα εντοπιστούν στο αεροδρόμιο, είναι πολύ πιθανό να μην επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Για την περαιτέρω διασφάλιση της δημόσιας υγείας, προτείνεται επίσης η χρήση προστατευτικών γυάλινων ή πλαστικών πάνελ ανάμεσα σε προσωπικό και επιβάτες όπου αυτό είναι δυνατό, καθώς και η τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης και ελαχιστοποίησης της φυσικής επαφής, κατά το check-in και την επιβίβαση.

Οι χειριστές των αεροσκαφών θα πρέπει να παρέχουν στους επιβάτες πληροφοριακό υλικό σχετι΄κα με τα μέτρα πρόληψη που πρέπει να τηρούνται στο αεροσκάφος, όπως:

- Υγιεινή χεριών, ειδικά πριν το φαγητό ή το ποτό και μετά τη χρήση της τουαλέτας

- Σωστή χρήση της χειρουργικής μάσκας

- Υγιεινή της αναπνοής

- Ελαχιστοποίηση της φυσικής επαφής με τις επιφάνειες του αεροσκάφους

- Ελαχιστοποίηση των υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πτήσης,

- Μείωση της χρήσης των ατομικών κλιματιστικών σε κάθε θέση

Επιπλέον, EASA και ECDC περιλαμβάνουν ένα αναλυτικό πρωτόκολλο για την περίπτωση διαχείρισης επιβάτη με ύποπτα συμπτώματα για Covid-19 εντός του αεροσκάφους από το προσωπικό.

Όσον αφορά στο στάδιο της αποβίβασης από το αεροσκάφος και της εξόδου από το αεροδρόμιο προορισμού, οι ευρωπαϊκοί αρμόδιοι φορείς σημειώνουν, ότι οι χειριστές των αεροσκαφών και οι διαχειριστές των αεροδρομίων, οφείλουν να συνεργάζονται, προκειμένου να διασφαλίζουν την όσο το δυνατόν συστηματική τήρηση των αποστάσεων, κατά τη διαδικασία της αποβίβασης.

Συμπληρωματικά, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν, χωρίς καμία καθυστέρηση και με την επιφύλαξη των κανόνων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ειδική κάρτα εντοπισμού για κάθε επιβάτη, όπου θα αναφέρονται το όνομα, η αεροπορική θέση και το τηλέφωνο, με στόχο να βοηθηθούν οι υγειονομικές αρχές σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος.

Τέλος, θα πρέπει να συνίσταται στους επιβάτες η τήρηση των προληπτικών μέτρων, κατά την ανάκτηση των αποσκευών τους έως και την έξοδό τους από το αεροδρόμιο του προορισμού τους.

Η “μαύρη λίστα” των επικίνδυνων αεροδρομίων

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, εξέδωσε σχετική λίστα, με τα αεροδρόμια στις περιοχές που ακόμη βρίσκονται στην κατηγορία “υψηλού κινδύνου”.

Βέλγιο, Μπαγκλαντές, Λευκορωσία, Χιλή, Δομινικανική Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Ινδονησία, Ιράν, Κουβέιτ, Πακιστάν, Περού, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι οι χώρες στις οποίες τονίζεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος διάδοσης του ιού.

Επίσης στη λίστα περιλαμβάνονται τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη λίστα αναφέρονται αεροδρόμια και περιοχές σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία, Καναδάς, Κολομβία, Ινδία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ρωσία και Ουκρανία.

Έως τέλος Μαΐου καραντίνα 14 ημερών σε επιβάτες από το εξωτερικό

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προχώρησε στην έκδοση αεροπορικής οδηγίας (Notam) που αφορά περιορισμούς επιβατών οι οποίοι εισέρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα για λόγους προστασίας από την πανδημία Covid-19.

Συγκεκριμένα με την αεροπορική οδηγία (Notam) παρατείνεται έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας 14 ημερών για επιβάτες (όλων των εθνικοτήτων) που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε την αναθεώρηση προϋπάρχουσας αεροπορικής οδηγίας (notam) με την οποία επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις όλων των διεθνών πτήσεων. Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία, που εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19, ισχύει πλέον έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59, και αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από τα λοιπά αεροδρόμια της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται, ότι ισχύουν κανονικά, ως έχουν και οι υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την υπηρεσία. Αυτό σημαίνει αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου 2020. Η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59. Η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών και το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας 14 ημερών για επιβάτες (όλων των εθνικοτήτων) που φτάνουν στην Ελλάδα από το σύνολο των διεθνών προορισμών έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59.