Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Αλυκών: «Το 80% των ξενοδοχείων στην περιοχή μας δε θα ανοίξει»
- Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2020 - 06:29
Η περιοχή των Αλυκών, με την μεγαλύτερη «τουριστική παράδοση» στη Ζάκυνθο, φαίνεται να είναι αυτή που θα δεχτεί από τις μεγαλύτερες συνέπειες την πανδημίας στην τουριστική οικονομία, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων της περιοχής το 80% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα μείνουν φέτος κλειστές.
Όπως εξήγησε ο κ. Ποταμίτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- η περιοχή στηρίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στους Βρετανούς τουρίστες, που φέτος πολύ δύσκολα θα κάνουν διακοπές, ενώ όσα καταλύματα τελικά ανοίξουν, θα είναι σε πολλές περιπτώσεις αυτά που έχουν συνάψει συμβόλαια με ξένες τουριστικές εταιρείες για την κατασκευή ή την ανακαίνιση τους.
«Με δεδομένο ότι κατά 60% εξαρτόμαστε από τη βρετανική αγορά και τα σύνορα από τη Μεγάλη Βρετανία είναι κλειστά, μπορώ να πω ότι η κατάσταση είναι τραγική. Τα περισσότερα καταλύματα στην περιοχή μας δε θα ανοίξουν, ενώ αυτά που θα ανοίξουν το κάνουν επειδή πιέζονται από τα συμβόλαια με τις εταιρείες και θέλουν να «κλείσουν» κάποια από τα ανοίγματα που έχουν γίνει κατά το παρελθόν» υποστήριξε ο κ. Ποταμίτης περιγράφοντας μια αδιέξοδη κατάσταση για πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων υπογράμμισε πως ο σωστός σχεδιασμός για το «άνοιγμα» των συνόρων θα έπρεπε να περιλαμβάνει μοριακά τεστ στους επισκέπτες μας πριν την άφιξη στη χώρα μας.
«Ο έλεγχος των τουριστών θα έπρεπε να γίνει από την χώρα προέλευσης για δύο λόγους. Πρώτον για να διασφαλίσουμε κατά το δυνατόν ότι δε θα έχουμε εισερχόμενα κρούσματα, δεύτερον για να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την πραγματοποίηση μιας πτήσης: Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια στους τουρίστες να κάνουν ταξίδια και να γεμίσουν τις πτήσεις. Αν είχε στηθεί μηχανισμός στις μεγάλες αγορές, οι τουρίστες ,μας θα αισθάνονταν πιο ασφαλείς» σημείωσε, κάνοντας γνωστό πως οι επιχειρηματίες του τουρισμού είχαν προτείνει να καλύψουν μέρος του κόστους αυτών των τεστ.
Τέλος, ο κ. Ποταμίτης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ζήτημα της διαχείρισης της επόμενης τουριστικής περιόδου που είναι και το «μεγάλο στοίχημα» για την οικονομία.
«Θα πρέπει να δούμε αν θα καθιερώσουμε voucher για την επόμενη χρονιά, ώστε να αρχίσουν να υπάρχουν κάποια έσοδα. Επιπλέον να δούμε πως δε θα πέσουν οι τιμές κατακόρυφα και αυτό θα γίνει μόνο αν δεν τα ανοίξουμε ξαφνικά όλα. Το Υπουργείο θα πρέπει να δει πως θα εξασφαλιστεί μια τιμή «βάσης», αφού λόγω της υπερπροσφοράς και της μειωμένης ζήτησης θα δημιουργηθούν κακές προϋποθέσεις σε βάθος χρόνου. Τι θα γίνει αν πουλάμε μεν, αλλά σε πολύ χαμηλές τιμές;».
Της Μαριλένας Παπαδάτου
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μόλις το 20% της περσινής πληρότητας καταγράφουν οι ξενοδόχοι
23 Ιουλ. 2020 - 6:24 - ”Αβεβαιότητα και ανασφάλεια για όλους στο χώρο του τουρισμού”
27 Μαΐου. 2020 - 6:26 - ΓΕΜΗ: 63.000 νέες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν το 2024
3 Ιαν. 2025 - 18:27 - Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη δράση «Πράσινα Ταξί»
3 Ιαν. 2025 - 14:47 - Παράταση διασύνδεσης POS σε ορισμένες περιπτώσεις
3 Ιαν. 2025 - 11:12