«ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»

Αιτωλοακαρνανία: «Σωσίβιο» για τα τουριστικά γραφεία οι νέοι

Αυξήθηκαν μέχρι και 10% σε σχέση με πέρυσι τα θαλάσσια μπάνια από το νεανικό κοινό – Τι γίνεται με τις εκδρομές
  • Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020 - 06:23

Η διστακτικότητα είναι ο κυρίαρχος «παίκτης» της σκακιέρας στην μετά κορονοϊό εποχή και αυτό φαίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και της καθημερινότητας.

Στις δραστηριότητες που σιγά – σιγά επανέρχονται οι πολίτες είναι οι εκδρομές και τα θαλάσσια μπάνια με τουριστικά λεωφορεία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέα Βαβούλη, στα θαλάσσια μπάνια παρατηρούνται ενθαρρυντικά στοιχεία κυρίως από το νεανικό κοινό. «Το νεανικό κοινό ανταποκρίνεται θετικά στα θαλάσσια μπάνια σε αντίστοιχο επίπεδο με πέρυσι, ενώ στις ηλικίες από 18 με 30 καταγράφεται αυξημένη συμμετοχή μέχρι και 10% σε σχέση με πέρυσι. Οι κύριοι προορισμοί για τα μπάνια του νεανικού κοινού είναι ο Λούρος και η Λευκάδα» ανέφερε στη «Σ» ο κ. Βαβούλης, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «οι ευπαθείς ομάδες, άνω των 60 ετών, προς το παρόν παρουσιάζουν διστακτικότητα».

Την ίδια στιγμή κάτι ανάλογο ισχύει και με τις εκδρομές, χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για προορισμούς του εξωτερικού, εξαιτίας του φόβου για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βαβούλη: «η πλειοψηφία των εκδρομών προς την Ελλάδα αφορούσε κατά κανόνα το κοινό άνω των 50 ετών. Στην παρούσα φάση αυτό το κοινό παρουσιάζει μείωση του ενδιαφέροντος, αλλά και το νεανικό κοινό που παρατηρείται να είναι πιο «δραστήριο» αποφασίζει να εκδράμει προς κοντινούς προορισμούς όπως η Πάργα, τα Σύβοτα και η Πρέβεζα».

Ο κ. Βαβούλης μίλησε και για ένα σημαντικό παράγοντα του τοπικού τουρισμού που φέτος φαίνεται να «χάνεται» που ανέκαθεν αποτελούσε τη «μερίδα του λέοντος» αυτή την χρονική περίοδο.

Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι στην «πίτα» του τουρισμού όλα τα χρόνια αυτή την περίοδο αποτελούσαν και οι εκδρομές συλλόγων, πολιτιστικών, αθλητικών κλπ. κάτι που φέτος έχει εκλείψει. Όπως σημειώνει ο κ. Βαβούλης: «ανέκαθεν τέτοια εποχή διοργανώνονταν εκδρομές από συλλόγους προς πάσα κατεύθυνση. Μόνο πέρυσι όλα τα τουριστικά γραφεία της περιοχής είχαν κάθε Σαββατοκύριακο εκδρομές συλλόγων. Φέτος, σε όλη την περιοχή διοργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν μόνο τρείς ή τέσσερις εκδρομές. Η πτώση που καταγράφεται στο κομμάτι αυτό αγγίζει το 90%. Η κατάσταση που βιώνουμε έχει και άλλες προεκτάσεις. Συγκεκριμένα εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε το 65% ως προς την πληρότητα σε ένα λεωφορείο. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στους συλλόγους, αλλά και σε μας που δεν μπορούμε να δώσουμε καλές τιμές στους συλλόγους. Ωστόσο, εκτός του ότι υπάρχουν τα πρωτόκολλα, θεωρούμε και μείς σωστό να τηρούμε στο ακέραιο όλους τους κανόνες ασφαλείας, τόσο με την απολύμανση των λεωφορείων μας, όσο και την πληρότητα.  Όλοι οι οδηγοί και οι συνοδοί φορούν μάσκα και γάντια και η απολύμανση των λεωφορείων είναι τακτικότατη. Κάνουμε επαγγελματική προσέγγιση στο ζήτημα γιατί είναι η δουλειά μας και παράλληλα είναι θέμα δημόσιας υγείας και γι’ αυτό ζητάμε από τον κόσμο να το λάβει υπόψιν του».

Κώστας Χονδρός