«ΕΡΜΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»

Μόλις το 20% της περσινής πληρότητας καταγράφουν οι ξενοδόχοι

  • Πέμπτη, 23 Ιουλίου, 2020 - 06:24

Δύσκολες ημέρες ζουν οι επιχειρηματίες στον τουρισμό καθώς βλέπουν να επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για καθίζηση των αφίξεων τουριστών και να υπολειτουργούν οι περισσότερες επιχειρήσεις!

Μόλις το 20% της περσινής πληρότητας καταγράφουν τα ξενοδοχεία της Ζακύνθου καθώς διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και ενώ οι αφίξεις από την Μεγάλη Βρετανία που αναμένονταν ως «τουριστικό μάννα εξ ουρανού» έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες.

Τα περιοριστικά μέτρα από Βαλκάνια έφεραν νέο κύμα ακυρώσεων

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακύνθου Γ. Μάργαρης, μιλώντας στον -Ε- έδωσε το «στίγμα» της τουριστικής κίνησης, όπως αυτή διαμορφώνεται μέχρι σήμερα, ενώ έκανε γνωστό πως η επιβολή επιπλέον περιοριστικών μέτρων στους τουρίστες από τα Βαλκάνια οδήγησε σε νέο κύμα ακυρώσεων.

Ο κ. Μάργαρης σχολίασε και το γεγονός του πρώτου κρούσματος «κορονοϊού» σε τουρίστα, τονίζοντας πως πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη, που αν και δυσάρεστη θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό!

Άλλωστε, πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που κάθε επιχειρηματίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ή θα αντιμετωπίσει στο μέλλον.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε προσπαθήσει να περάσουμε σε κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι εφόσον η οικονομία πρέπει να κινηθεί και θέλουμε να έχουμε τουρισμό, ήταν βέβαιο και αναμενόμενο ότι θα είχαμε εισαγόμενα κρούσματα. Από την πλευρά μας σαν Σύλλογοι ενημερώσαμε τα μέλη μας και περάσαμε το μήνυμα ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και μάλιστα παραπάνω από αυτά που είναι υποχρεωτικά. Χρειάζεται προσοχή και όταν προκύψει κάποιο κρούσμα, παρά το γεγονός ότι μας στεναχωρεί, να το αντιμετωπίσουμε σαν κάτι αναμενόμενο» υποστήριξε, τονίζοντας πως στην συγκεκριμένη περίπτωση ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με τον περιορισμό του κρούσματος και των μελών της οικογένεια της στο ξενοδοχείο καραντίνας.

Αυτό που τονίστηκε από την πλευρά του Προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακυνθίων ήταν και το ζήτημα της έγκαιρης και σωστής ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό.

«Τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό ειδικά σε μικρές κοινωνίες. Πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι απέναντι στον κορονοϊό, όπως και ο κορονοϊός είναι πολύ .. «ξεκάθαρος» απέναντι μας. Πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση στο βαθμό που μπορούμε» τόνισε.

Ο κ. Μάργαρης κάλεσε την Πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της και στα λιμάνια, όπως είναι το λιμάνι της Ζακύνθου όπου επίσης θα πρέπει να γίνεται έλεγχος και δειγματοληψίες, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια ενέργεια , όπως συμβαίνει στο αεροδρόμιο, λειτουργεί θετικά για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και για την ανάδειξη της Ζακύνθου ως ασφαλούς προορισμού.

Αναφερόμενος τέλος στην τουριστική κίνηση, ανέφερε πως επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η φετινή σεζόν δε θα ξεπερνούσε σε πληρότητα το 25% της περσινής. Οι νέοι πιο αυστηροί περιορισμοί από τα Βαλκάνια, προκάλεσαν νέες ακυρώσεις, καθώς όπως είπε ένα πολύ μικρό ποσοστό από τους επισκέπτες μας θα δαπανήσει επιπλέον χρήματα για να κάνει το τεστ πριν την αναχώρησή του, ειδικά αν πρόκειται για οικογένειες για τις οποίες το συνολικό κόστος μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, δε φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τουριστική κίνηση κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σημειώνοντας πως αυτούς τους μήνες προτιμούν κυρίως οι τουρίστες μεγαλύτερης ηλικίας που θα αποφύγουν τα ταξίδια ενόψει του αναμενόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Της Μαριλένας Παπαδάτου