Αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και των Ομοσπονδιών Καταλυμάτων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πρόγραμμα ‘Τουρισμός για Όλους.’

Επιδότηση «από το παράθυρο» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

  • Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020 - 06:15

Με ιδιαίτερη απογοήτευση αντιδρά τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, όσο και οι Ομοσπονδίες Τουριστικών Καταλυμάτων Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας, Θεσσαλίας, Ζακύνθου, Κρήτης, Χαλκιδικής, Κέρκυρας και Κυκλάδων, στην ένταξη των ιδιωτικών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» και τις αντίστοιχες προβλεπόμενες επιδοτήσεις που πρόκειται να λάβουν. Το κλίμα αγανάκτησης αποδίδεται στον, όπως λένε, «παραοικονομικό»χαρακτήρα των καταλυμάτων, τα οποία δεν λαμβάνουν άδειες λειτουργίας, δεν αποδίδουν φόρους και τέλη στο κράτος και δεν τηρούν προδιαγραφές πυρασφάλειας και υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σε ιδιαίτερα καυστικό τόνο αναφέρεται στο θέμα και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων «Κύκλος», Αντώνης Καρατάσος.

Απογοητευμένος δηλώνει ο ξενοδοχειακός κλάδος

«Η ένταξη «από το παράθυρο» της βραχυχρόνιας μίσθωσης στα προγράμματα επιδότησης μαζί με τις νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, απογοητεύει ολόκληρο τον ξενοδοχειακό κλάδο που έβαλε «πλάτη» στο άνοιγμα του τουρισμού μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Έναν κλάδο που καταβάλλει φιλότιμη προσπάθεια για να σωθεί ό,τι μπορεί από τη φετινή τουριστική σεζόν, δανείστηκε κεφάλαια για να επαναλειτουργήσει χωρίς έσοδα και να διατηρήσει θέσεις εργασίας» αναφέρει στην επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

«Την ώρα που όλοι κρεμόμαστε από τα χείλη των ειδικών λοιμωξιολόγων για το εάν και πώς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για μείωση των μεγάλων απωλειών του 2020 και στήριξη των επιχειρήσεων, είναι απορίας άξιον, πώς… τρύπωσαν στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» μη αδειοδοτημένα από το υπουργείο Τουρισμού καταλύματα, τα οποία δυστυχώς δέχονται τουρίστες χωρίς να έχουν τις προδιαγραφές ασφαλείας (πιστοποιητικό πυρασφάλειας), χωρίς να τηρούν υποχρεωτικά υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς να αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους και τέλη στο κράτος (ΦΠΑ, φόρο διαμονής, τέλος παρεπιδημούντων, δημοτικά τέλη φωτισμού επαγγελματικής στέγης, ενώ δεν ελέγχονται για τους πραγματικούς τζίρους). Η θέση μας για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης παραμένει πάγια και ξεκάθαρη. Έχουμε καταθέσει επανειλημμένως τις προτάσεις μας. Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο από το 2016 είναι τουλάχιστον ανεπαρκές και διάτρητο. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει η ελληνική Πολιτεία εάν τελικά θέλει να θέσει συγκεκριμένους κανόνες, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες. Άλλωστε αυτό επιβάλλεται για την προστασία του τουριστικού μας προϊόντος, του καταναλωτικού κοινού και των νόμιμα αδειοδοτημένων επιχειρήσεων», καταλήγει.

Αντίδραση των Ομοσπονδιών Τουριστικών Καταλυμάτων

Την έντονη αντίδραση τους εκφράζουν, με κοινή ανακοίνωση τους και οι πρόεδροι 7 Ομοσπονδιών Τουριστικών Καταλυμάτων, οι οποίοι αναφέρουν σχετικά:

«Οι ενέργειες εξίσωσης των ιδιωτικών κατοικιών-καταλυμάτων με τις αδειοδοτημένες επιχειρήσεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων, όπως η πρόσφατη ένταξη των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους”, οδηγούν στη καταστροφή του κλάδου των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Δηλώνουμε την απογοήτευσή μας από τη τουριστική πολιτική της κυβέρνησης για τη διαμονή.

Η διαχείριση και η υποστήριξη του «παραοικονομικού» φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, από την παρούσα αλλά φυσικά και την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι απαράδεκτη και θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας μας!».

«Το κράτος επιδοτεί την παραοικονομία»

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και με ιδιαιτέρως αιχμηρές παρατηρήσεις τοποθετείται επί του θέματος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κυκλάδων “Κύκλος”, Αντώνης Καρατάσος, ο οποίος σχολιάζει μια σειρά από προβλήματα που προκύπτουν από την εξίσωση των ιδιωτικών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης με τον κλάδο του τουρισμού. Με επιχειρήματα την απόσυρση του κεντρικού κρατικού ελέγχου από την καθημερινή λειτουργία των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, τα ζητήματα τήρησης καθαριότητας, υγιεινής και ασφάλειας, ο κος Καρατάσος βάλλει εναντίον του sharing economy και των όσων συνεπάγεται η υιοθέτηση του μοντέλου για τις υπαρκτές ξενοδοχειακές μονάδες, υπό το φως των περιορισμών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών τους. Τονίζει ότι πρόκειται για παραοικονομικό φαινόμενο που προωθεί αδιαφανείς συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών, και πως ο τουρισμός είναι μόλις η αρχή για περαιτέρω απελευθερώσεις επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Το κράτος … να επιδοτεί τη «παρα-οικονομία»! Η κυβέρνηση προφανώς, δεν θέλει να συνεχίσουν να υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις διαμονής. Είναι σαφές πλέον, ότι προτιμά όλες οι συναλλαγές να γίνονται μεταξύ ιδιωτών. Ούτε προδιαγραφές χρειάζονται τα καταλύματα, ούτε πρωτόκολλα, ούτε υποχρεώσεις, ούτε έλεγχοι, ούτε φόροι-τέλη κλπ. Επιτέλους εξαφάνισε τη γραφειοκρατία!! Το επόμενο φυσικό επακόλουθο -αυτής της μεθόδου- όμως, είναι η εξαφάνιση των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων».

Ετικέτες: