Συνέντευξη του νέου προέδρου του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης “Τερψιχόρη”, Γιώργου Χατζαντώνη με φόντο τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού

“Μπήκε “ταφόπλακα” στις επιχειρήσεις τη φετινή σεζόν”

Σκληρή αναμέτρηση με τις καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού στην οικονομία δίνουν οι επιχειρηματίες εστίασης τη φετινή σεζόν και στη Σύρο, όπως περιγράφει στη συνέντευξή του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης “Τερψιχόρη”, Γιώργος Χατζαντώνης, μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες εντός των οποίων καλούνται να λειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου προκειμένου να προασπίσουν τη δημόσια υγεία και ως εκ τούτου, τα μέτρα που οφείλουν να εφαρμόζουν στα μαγαζιά τους ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού, έχουν οδηγήσει τους ίδιους να θεωρήσουν “χαμένη σεζόν” τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, συνυπολογίζοντας παράλληλα και τη μειωμένη επισκεψιμότητα στο νησί.

Στο πλαίσιο της ιδιαιτέρως δύσκολης περιόδου, έρχεται να προστεθεί και το άγχος που προκύπτει από τους συστηματικούς ελέγχους της Αστυνομίας αναφορικά με την πιστή τήρηση μέτρων που έχει επιβάλλει το κράτος, οι οποίοι στη Σύρο, είχαν σαν αποτέλεσμα - μέχρι σήμερα - την επιβολή προστίμων, αλλά και “λουκέτου” σε πέντε επιχειρήσεις.

Με δεδομένες - ήδη - τις οικονομικά οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας για τον κλάδο της εστίασης, ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης” εκτίμησε ακόμη, πως, από το φθινόπωρο και μετά, θα αλλάξει ριζικά ο “χάρτης” των επιχειρήσεων στη Σύρο, κάνοντας λόγο εμμέσως για μεγάλες ανατροπές στην τοπική οικονομία, αλλά και στην εργασιακή πραγματικότητα.

  • Η θητεία σας στην προεδρία της “Τερψιχόρης” ξεκινά σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να τηρήσουν με συνέπεια και υπευθυνότητα μέτρα ενάντια στη διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού. Διαμορφώνονται συνθήκες πρωτόγνωρες για τους επιχειρηματίες και πραγματοποιούνται μοιραία έλεγχοι για τον τρόπο λειτουργίας τους. Ποιο είναι το σχόλιό σας για τη συγκυρία στην οποία αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας;

“Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε, πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις με τα μέλη μας, με την Αστυνομία καθώς και με τον Αντιπεριφερειάρχη, αλλά και με άλλους φορείς ώστε αν μπορούμε και όπως μπορούμε να βοηθήσουμε από την πλευρά μας στην τήρηση των μέτρων, έχοντας προτεραιότητα την προάσπιση της δημόσιας υγείας, αλλά και τη λειτουργία(!) των επιχειρήσεών μας.

Σε μία συνάντηση που είχαμε με την Αστυνομία την Πέμπτη, αναφέραμε πως οι επιχειρήσεις προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στα μέτρα κατά της διασπορά τους κορωνοϊού γιατί μας ενδιαφέρει σαφώς και η δική μας υγεία και η υγεία των πελατών μας.

Όμως, είναι δεδομένο πως εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα, τα μαγαζιά δεν μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς, υπάρχουν απώλειες και μιλάμε πλέον ξεκάθαρα για μία χαμένη σεζόν για το νησί.

Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο”.

  • Πραγματοποιούνται έλεγχοι και σε τοπικό επίπεδο αναφορικά με την τήρηση των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού, βεβαιώθηκαν παραβάσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα ενώ κάποιες επιχειρήσεις έκλεισαν για ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτή η κατάσταση θορύβησε ακόμη περισσότερο τα μέλη σας και όλους τους επιχειρηματίες εστίασης στη Σύρο; Ποια είναι η εικόνα που έχετε ως νέος πρόεδρος;

“Προφανώς. Υπάρχει ο φόβος, η ανησυχία, το στρες και τα τηλεφωνήματα που δέχομαι σε καθημερινή βάση. Ρωτούν οι επιχειρηματίες πώς μπορούν να προστατεύσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους και υπάρχει μία ροή συνεχούς υπενθύμισης για τις οδηγίες. Πρέπει κάθε μαγαζί να λειτουργεί νόμιμα και αυτή είναι η διάθεση των συναδέλφων, δηλαδή να τηρούν τον νόμο. Όμως, υπήρξαν κάποια θέματα και γεγονότα και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα γίνεται. Ελπίζω να μην έχουμε κι άλλες δυσάρεστες εξελίξεις με λουκέτα αυτή τη δύσκολη περίοδο”.

  • Κάποιοι επιχειρηματίες με νομικά μέσα επιδίωξαν και πέτυχαν προσωρινά την επαναλειτουργία τους. Ποια η θέση σας;

“Είναι δικαίωμά τους και καλά έπραξαν. Εφόσον έχουν το δικαίωμα να πράξουν έτσι, καλώς έκαναν. Όταν έχει επιβληθεί ένα τεράστιο πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ και ιδιαίτερα το κλείσιμο 15 ημερών την περίοδο του Αυγούστου είναι “ταφόπλακα” για μία επιχείρηση. Είναι καταστροφή. Ο νόμος λέει ξεκάθαρα πως μέχρι να εξετασθεί η προσφυγή, τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν κανονικά και από εκεί και μετά, μοιραία θα υποστούν την ποινή”.

  • Σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων με την Αστυνομία κατά την τελευταία συνάντησή σας το μεσημέρι της Πέμπτης, ζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο από εσάς; Ζητήθηκε σε νόμιμο πλαίσιο να υπάρξει επιείκεια στους ελέγχους;

“Συζητήθηκαν κάποια θέματα, αλλά την εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να την παρακάμψει κανένας. Περισσότερο λοιπόν, συζητήθηκε η ερμηνεία του νόμου και η εφαρμογή του προκειμένου να ενημερώσουμε τα μέλη μας για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, χωρίς να έχουν πρόβλημα με ποινές, αυτόφωρα κ.α.. Ήδη υπάρχει προς όλους ηλεκτρονική ενημέρωση καθώς πλέον έχουμε και μία επίσημη ηλεκτρονική σελίδα μέσω της οποίας μπορεί να λαμβάνει πληροφόρηση ο κάθε ένας. Βέβαια, υπάρχει και προσωπική ενημέρωση τηλεφωνικώς.

Όλες αυτές οι κινήσεις από την Τερψιχόρη συμβάλλουν στην προσπάθεια ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης ώστε να μην έχουμε “παρατράγουδα” κάθε φορά που η Αστυνομία θα περάσει για έλεγχο”.

  • Σχετικά με το θέμα της τήρησης αποστάσεων στους χώρους τραπεζοκαθισμάτων, κρίνετε πως έχουν συμμορφωθεί στο σύνολό τους οι επιχειρηματίες ή όχι;

“Θεωρώ πως οι συνάδελφοι έχουν συμμορφωθεί πλήρως. Κάποια στιγμή μπορεί να προκύψει ένα ατυχές γεγονός που μπορεί να μην το αντιληφθεί άμεσα ο επαγγελματίας. Εκεί νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει μία σχετική επιείκεια καθώς όταν μία επιχείρηση φαίνεται ότι τηρεί τις κατευθύνσεις του νόμου σε γενικότερο επίπεδο, τότε καλό είναι να μην εξαντλείται όλη η αυστηρότητα”.

  • Το σχετικό ΦΕΚ παρέχει τη δυνατότητα για λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης με μειωμένα τέλη λόγω απώλειας τραπεζοκαθισμάτων. Θεωρείτε πως λειτουργεί ανακουφιστικά το συγκεκριμένο μέτρο για την “τσέπη” των επιχειρηματιών;

    “Το Λιμενικό Ταμείο Σύρου δούλεψε σωστά και άμεσα και με τη βοήθεια της Τερψιχόρης. Αλλά το πρόβλημα ήταν πως η κυβέρνηση δεν ενήργησε γρήγορα όσον αφορά στη διάθεση επιπλέον χώρου για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων. Αυτό σημαίνει πως έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο.

Σήμερα, δουλεύουμε με μειωμένο αριθμό τραπεζιών κι έχει περάσει για συστάσεις και η Υπηρεσία Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ώστε να μας πληροφορήσει σχετικά με το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουμε. Νομίζω πως ο κόσμος, οι επιχειρηματίες έχουν συμμορφωθεί με τα νέα δεδομένα.

Βέβαια, δυστυχώς είναι μία χαμένη χρονιά για τον τουρισμό. Απλά προσπαθούμε να περισώσουμε ό,τι γίνεται και το έλλειμμά μας να το περιορίσουμε όσο αυτό είναι εφικτό”.

  • Με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε πανελλαδικό επίπεδο, έχει έρθει σαν προοπτική σε δημόσιες αναφορές το σενάριο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας για μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες τις βραδινές ώρες. Ποια η θέση σας για το ενδεχόμενο επιβολής ενός τέτοιου μέτρου;

“Ταφόπλακα. Η απάντηση είναι ακριβώς αυτή η λέξη, ταφόπλακα. Μετά από τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Θα πρέπει να μιλήσουμε με την ΠΟΕΣΕ, να συγκεντρώσουμε όλα τα κλειδιά των επιχειρήσεών μας και να τα παραδώσουμε στα Υπουργεία”.

  • Πώς εκτιμάτε να διαμορφώνεται η κατάσταση της λειτουργίας των επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο από το φθινόπωρο και μετά; Θα αλλάξει ριζικά το “τοπίο”; Φοβάστε για λουκέτα ή πώληση επιχειρήσεων;

“Είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει το σημερινό “τοπίο” και θα είναι πολύ λυπηρό ότι θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις που έχει μία επιχείρηση. Κάποια μαγαζιά θα βάλουν λουκέτο, κάποια θα πουληθούν σε άλλους ιδιοκτήτες και εκτιμώ πως θα αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο επαγγελματικός “χάρτης” του νησιού από το φθινόπωρο και μετά”.

  • Προσφάτως, έγινε γνωστή η αποχώρησή σας από την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με φόντο τις εξελίξεις που υπήρξαν στο κομμάτι του manager τουρισμού. Μεσολάβησαν οι εκλογές στην Τερψιχόρη, αναδείχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία ξανά με την Τουριστική Επιτροπή; Έχετε έρθει σε επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, τον κ. Παναγιώτη Κουταβά;

“Μετά από την αποχώρησή μας, δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής ώστε να συζητήσουμε ξανά τα φλέγοντα θέματα και να “γεφυρώσουμε” τις σχέσεις μας. Ακόμη αυτή η συνάντηση δεν έχει πραγματοποιηθεί και περιμένουμε τον κ. Κουταβά όταν βρει χρόνο να επικοινωνήσει. Εμείς είμαστε ανοικτοί στον διάλογο και ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το νησί. Γι αυτό είμαστε και στην Τουριστική Επιτροπή.

Για την υπόθεση του τουριστικού manager, δηλαδή του κ. Μαρτάκη θεωρήσαμε πως αδικηθήκαμε καθώς ενώ εμείς τον προτείναμε τον ίδιο ώστε – επιτέλους – να είχαμε μία ορθή κι επαγγελματική καθοδήγηση στη “διαδρομή” για την τουριστική ανάπτυξη και με τη συγκεκριμένη πίεση που είχαμε ασκήσει προς την παλιά Δημοτική Αρχή, διαπιστώσαμε ένα αποτέλεσμα και είχαμε την πρώτη σύμβαση. Μετά δεν υπήρξε νέα σύμβαση και το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι αυτή η λήξη της συνεργασίας δεν ήρθε ποτέ ως θέμα στην Τουριστική Επιτροπή. Ήταν μία απόφαση αποκλειστικά του Δήμου, η οποία μας δυσαρέστησε πάρα πολύ.

Η λογική όμως λέει πως πρέπει να συμμετέχουμε σε όλα και δεν μπορεί ο Δήμος όποτε χρειάζεται φιλοξενία ή δωρεάν γεύματα να μας καλεί και να μην μας καλεί να ψηφίσουμε για το γεγονός της συνέχισης ή μη της συνεργασίας με τον τουριστικό manager.

Δεν είμαστε διακοσμητικά μέλη στην Τουριστική Επιτροπή και έχουμε το δικαίωμα της συμμετοχής και της έκφρασης είτε θετικής, είτε αρνητικής θέσης για όποιο θέμα τεθεί επί τάπητος. Όλα τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής έχουν αυτό το δικαίωμα”.

  • Ολοκληρώνοντας, ποια είναι η ευχή σας με φόντο την περίοδο που διανύουμε και τις συνέπειες της οποίας τις βιώνει έντονα και ο κλάδος της εστίασης;

“Εύχομαι να τελειώσει σύντομα αυτός ο εφιάλτης που ζούμε όλοι. Είναι σε παγκόσμιο επίπεδο και το κακό είναι πως επειδή δεν έχουμε τον έλεγχο, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αποτελεσματικό. Απλά περιμένουμε βάσει των καταστάσεων τί θα μας ανακοινώσει η κυβέρνηση και το κράτος”.