“ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ”

Νέο πλήγμα σε εστίαση καφέ

  • Πέμπτη, 27 Αυγούστου, 2020 - 06:26

Τη χαριστική βολή στην ήδη προβληματική κατάσταση που επικρατεί φέτος το καλοκαίρι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφέ μπαρ και εστίασης του νησιού, έρχονται να δώσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη Λέσβο, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Έτσι, από χθες τα μεσάνυχτα ισχύει απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά. Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ασπίδα» των καταστημάτων καφέ και εστίασης Νίκος Γιαννάκας, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι λίγο πολύ οι καταστηματάρχες ήταν προετοιμασμένοι για τα μέτρα και πάλι, όμως, οι απώλειες προβλέπεται να είναι πολύ μεγάλες σε μια περίοδο δύσκολη για όλη την κοινωνία.

«Εδώ και αρκετές ημέρες περιμέναμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, βλέποντας ότι και στο νησί σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Δυστυχώς, αυτό το μίνι lock down έρχεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τις επιχειρήσεις μας, οι οποίες τον Αύγουστο πήραν μια μικρή ανάσα και είχαν σηκώσει λίγο κεφάλι μετά από μία μακρά περίοδο μειωμένου τζίρου και ύφεσης.

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, επικράτησε και εξακολουθεί και σήμερα να επικρατεί ένας μικρός πανικός στον κλάδο, αφού όλοι αναζητούν λύσεις και λεπτομέρειες για τη λειτουργία των καταστημάτων τους, τροποποιώντας τον προγραμματισμό των ημερών.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ

Το μεγαλύτερο άγχος των συναδέλφων είναι το ζήτημα του προσωπικού και τι μέλλει γενέσθαι με όσους προσλήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις με την κίνηση του Αυγούστου. Οι ανακοινώσεις μιλάν για αναστολή των συμβάσεων, ωστόσο τα χρήματα που θα πάρουν θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα έπαιρναν αν εργάζονταν.

Οι επιχειρηματίες οφείλουν τέλος Αυγούστου να πληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με το προσωπικό, τις εισφορές, την Εφορία και όλα τα συναφή για τον τρέχοντα μήνα, αλλά και τον Απρίλιο που ήμασταν σε αναστολή και αναβλήθηκαν όλες οι πληρωμές.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα θα επεκταθούν πιθανόν για όλο το Σεπτέμβριο, ενώ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και το χειμώνα, όταν τα μαγαζιά πλέον θα λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εκτιμάμε ότι θα το αντιμετωπίσουν τα κλαμπ και τα μπαρ, που κάνουν τζίρο τις νυχτερινές ώρες. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και ο κλάδος της εστίασης, που, δυστυχώς, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα φέτος το καλοκαίρι. Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, παρουσιάζουν μεγαλύτερη κίνηση από τις 10 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Με την εφαρμογή των νέων μέτρων, η κουζίνα του καταστήματος θα πρέπει να κλείνει το αργότερο στις 11 και μία ώρα αργότερα να έχουν πληρωθεί όλοι οι λογαριασμοί και να έχουν φύγει οι πελάτες.