“ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ”

Τοπικό lockdown

  • Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:26

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι τοπικοί φορείς για τις επιπτώσεις της έξαρσης του κορωνοϊού στην οικονομία του νησιού μας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δοκιμαστεί από τις πολλαπλές κρίσεις. Μετά την οικονομική καταβαράθρωση και το μεταναστευτικό που ταλαιπωρούν την τελευταία δεκαετία την επιχειρηματικότητα της Λέσβου, ο κορωνοϊός αποτελεί τη χαριστική βολή και όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη της αγοράς, ο φετινός χειμώνας προβλέπεται πολύ δύσκολος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ασπίδα», που εκπροσωπεί τα καταστήματα εστίασης, καφέ και κέντρα διασκέδασης, Νίκος Γιαννάκας, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων την Παρασκευή το βράδυ, ήταν το χειρότερο των τελευταίων μηνών, με την κίνηση να σημειώνει ολέθρια πτώση.

«Η άποψή μας είναι ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, που φαίνεται ότι ειδικά στο νησί μας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, θα πρέπει να εφαρμοστεί τοπικό lockdown για μία με δύο εβδομάδες. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό μετάδοσης της ασθένειας και των κρουσμάτων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί και το σύστημα υγείας του νησιού, αλλά και το νοσοκομείο μας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση.

Το κλείσιμο των επιχειρήσεων, των καταστημάτων και των υπηρεσιών για ένα μικρό χρονικό διάστημα, θεωρούμε ότι θα βελτιώσει την επιδημιολογική κατάσταση του νησιού μας και παράλληλα δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τις επιχειρήσεις μας, που βρίσκονται ήδη σε οριακό σημείο. Με το lockdown θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να θέσουν σε αναστολή το προσωπικό τους, προκειμένου να πληρωθούν από το κράτος, ενώ παράλληλα θ' ανασταλούν και οι οικονομικές και φορολογικές υποχρεώσεις των καταστημάτων. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια με τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις μας να μένουν ανοιχτές και να μην έρχεται κανένας λόγω φόβου, θεωρούμε ότι θα επιδεινώσει την ήδη βεβαρυμμένη οικονομική κατάσταση και θα οδηγήσει σε δεκάδες λουκέτα τον ερχόμενο χειμώνα».