“ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Απώλειες κατά 70% καταγράφουν οι τουριστικές αφίξεις και εισπράξεις

  • Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:25

Ελπίδα Αριστείδου

Βαρύ είναι το πλήγμα στον τουριστικό κλάδο τη φετινή σεζόν ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουριστικών πρακτόρων και ξενοδόχων, μετρά απώλειες που αγγίζουν το 70%, τόσο σε ότι αφορά τις τουριστικές αφίξεις αλλά και τις τουριστικές εισπράξεις, σε σχέση πάντα με την περσινή χρονιά.

Η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, η οποία εν μέσω πανδημίας εξελίχτηκε σε μια σεζόν του 1,5 μήνα, μόνο απογοήτευση προκαλεί στον τουριστικό κλάδο οδηγώντας παράλληλα στην ανεργία χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Πληρότητες που δεν ξεπέρασαν το 40% καταγράφηκαν τον Ιούλιο -μετά τα μέσα του μήνα – κατά μέσο όρο στα καταλύματα που επαναλειτούργησαν, ενώ τον Αύγουστο, τον κατ’ εξοχήν τουριστικό μήνα αυτές δεν ξεπέρασαν το 60% ή και σε κάποιες περιπτώσεις το 70%. Ωστόσο και ενώ οι ελπίδες των επιχειρηματιών είχαν στραφεί στον Σεπτέμβριο, όπου οι κρατήσεις ήταν αυξημένες, γρήγορα απογοητεύτηκαν, αφού οι ακυρώσεις επικράτησαν με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι πολύ κακή. Οι περιορισμοί των σκανδιναβικών χωρών που αποτελούν μια μεγάλη τουριστική δεξαμενή για τη δυτική κυρίως Κρήτη είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντική πτώση στις αφίξεις του Ρεθύμνου για τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη το άνοιγμα της ρωσικής αγοράς από τις 7 του μήνα κάθε άλλο παρά μπορεί να αλλάξει το κακό κλίμα, αφού και πάλι ο περιορισμός του αριθμού σε 500 ανά εβδομάδα σε όλη τη χώρα αλλά και η υποχρέωση του τεστ 72 ώρες πριν την πτήση αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για τους δυνητικούς επισκέπτες.

Σε γενικές γραμμές η εξέλιξη της πανδημίας, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί είχαν ως αποτέλεσμα η χρονιά στο σύνολο της να χαθεί και οι περισσότεροι επιχειρηματίες να μην καταφέρνουν να ανταποκριθούν ούτε στα λειτουργικά τους έξοδα.

Παράλληλα, η αύξηση των κρουσμάτων τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και στις χώρες που αποτελούν τουριστικές δεξαμενές για την Κρήτη και η επιβολή ειδικού καθεστώτος περιοριστικών μέτρων σε Χανιά και Ηράκλειο έχουν ως αποτέλεσμα η σεζόν να ρίχνει αυλαία πρόωρα.

Οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου εμφανίζονται ανήσυχοι και προβληματισμένοι βλέποντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την περιορισμένη τουριστική κίνηση και τις εισπράξεις τους να έχουν υποστεί καθίζηση, καταγράφοντας πτώση που ξεπερνά το 70% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα μηνύματα δεν είναι καλά ούτε για του χρόνου αφού η κατάσταση παραμένει ρευστή ενώ ήδη αρκετοί τουρ οπερέιτορς έχουν περιορίσει τον προγραμματισμό των πτήσεων τους.

Αντίστοιχα και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων «βλέπει» ανάκαμψη στα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του έκανε λόγο για απώλειες 15 δισεκατ. ευρώ, με βάση τα 18 δισεκατ. έσοδα που καταγράφηκαν το 2019, κάτι που, όπως τόνισε, δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Αναλυτικά,

Χαμένο χαρακτηρίζεται το 70% της φετινής τουριστικής περιόδου από τους επιχειρηματίες του κλάδου τόσο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, τις διανυκτερεύσεις, αλλά και τον τζίρο των ξενοδοχειακών μονάδων. Οι χαμηλές πληρότητες του Ιουλίου, που κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασαν το 35% στα ξενοδοχεία του νομού, αλλά και του Αυγούστου που έφτασαν μετά βίας το 60%, ενώ και ο Σεπτέμβριος, που αν και αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα είναι ο καλύτερος μήνας του καλοκαιριού από πλευράς κρατήσεων, τελικά εξελίσσεται σε ένα ακόμα Ιούλιο με πολύ χαμηλές πληρότητες.

Η εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως με την έξαρση νέων κρουσμάτων, που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα και για την χώρα μας, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε χώρες που αποτελούν τουριστικές δεξαμενές για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση και για την Κρήτη, αλλά και το ειδικό καθεστώς των μέτρων που επιβλήθηκε σε Χανιά και Ηράκλειο αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για τον τουρισμό, ο οποίος έχει δεχτεί βαρύτατο πλήγμα.

 

Η σεζόν του ενάμιση μήνα αποδείχτηκε χειρότερη των προσδοκιών τόσο των ξενοδόχων όσο και του συνόλου των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και οι οικονομικές απώλειες είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις δυσβάστακτες, ενώ η ΣΕΤΕ εκτιμά ότι τα τουριστικά έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 3 – 3,5 δισ. ευρώ έναντι των 4-5 δισ. που αρχικά προσδοκούσαν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, είπε: «Οι πληρότητες του Αυγούστου είναι στο 20-25% και ο Σεπτέμβριος αναμένεται χειρότερος απ’ ό,τι τον περιμέναμε. Καραντίνες και τεστ λειτουργούν αποτρεπτικά όπως η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Αυτή τη σεζόν κάναμε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω. Φέτος, το παιχνίδι το παίζουν οι λοιμωξιολόγοι, όχι εμείς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου Ηρακλείου Νίκος Καζαντζάκης για τον Αύγουστο από το εξωτερικό φέτος ήρθαν 316.174 επισκέπτες την στιγμή που πέρυσι είχαν έρθει 651.055. Άρα καταγράφηκαν 334.881 λιγότερες αφίξεις, μια μείωση της τάξεως του 51,43% σε σχέση με πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εσωτερικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου Ηρακλείου φέτος είχαμε 39.023 αφίξεις. Πέρυσι, είχαν έρθει 63.275 τουρίστες. Άρα έφτασαν στο Ηράκλειο 24.247 επισκέπτες, μια μειώσει της τάξης του 38,32%.

«Οι περισσότεροι τουρίστες απαγορεύεται να έρθουν. Χθες άνοιξαν την Ρωσία για 500 πελάτες την βδομάδα από τις 7/9 και εξής με τεστ 72 ωρών σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να έχουμε καλή εξέλιξη με αυτά τα δεδομένα. Δεν έχουμε καθόλου καλή εικόνα για τον Σεπτέμβριο», επεσήμανε ο κ. Τσακαλάκης, τονίζοντας ότι εξίσου ρευστή είναι και η εικόνα για το 2021. «Οι περισσότεροι tour operators μας συστήνουν πρώτα να ξεκαθαρίσουμε την έκρυθμη κατάσταση με τους Τούρκους και ύστερα να προχωρήσουμε σε συμφωνίες. Υποτίθεται ότι όσοι ακύρωσαν για φέτος, θα έχουν voucher για το 2021. Αλλά η κατάσταση είναι ρευστή.

Υπάρχει έντονη απαισιοδοξία. Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας προκειμένου να συνεδριάσουμε για να συγχρονίσουμε τις μελλοντικές μας ενέργειες. Φέτος το παιχνίδι παίχτηκε από τους γιατρούς και τους λοιμωξιολόγους. Δεν θα ανεχτούμε μία παρόμοια εξέλιξη, δηλαδή άλλος να παίζει τα όργανα και εμείς να χορεύουμε. Υπάρχει ελεύθερη οικονομία και εμείς θα κινηθούμε με όρους ελεύθερης οικονομίας. Αν θέλει το κράτος να ανοίγει τα σύνορα για ελάχιστο χρόνο και μετά πάλι να τα κλείνει και εμείς να ακολουθούμε με το αντίστοιχο άνοιγμα και κλείσιμο των μονάδων μας, δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν ανοίγουμε καθόλου! Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Να βρουν άλλες λύσεις».

Κάνοντας ένα απολογισμό μέχρι σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων του νομού Στράτος Μπερέτης, ανέφερε: «Ο Ιούλιος έκλεισε με περίπου 70% μείωση για τις διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια. Ο Αύγουστος γύρω στο 50% σε σχέση με πέρυσι και η προοπτική για τον Σεπτέμβριο δυστυχώς με τις απαγορεύσεις που μπήκαν από Σκανδιναβία, Φιλανδία, Νορβηγία και Σουηδία προβλέπεται στο -60%. Ενώ φαινόταν καλός, ιδίως για εμάς στην Κρήτη, δυστυχώς δεν θα έχουμε πολλή κίνηση.

Οι πληρότητες αυτήν την στιγμή είναι γύρω στο 30-40%, θα έχουμε πάλι παρόμοια κατάσταση με αυτήν του Ιουλίου. Οι περιορισμοί που ήδη εφαρμόστηκαν σε Χανιά και Ηράκλειο, δρουν επίσης πολύ αρνητικά και για τον Σεπτέμβρη δεν βλέπουμε κάτι καλύτερο.

Ό,τι έχουμε κυρίως προέρχεται από παλαιότερες κρατήσεις.

Από την αρχή η σεζόν ήταν χαμένη. Δεν ήταν κακό που αξιοποιήσαμε τουλάχιστον αυτούς τους δύο μήνες. Η καταστροφή ήταν μεγάλη. Ξεκίνησε 10-15 Ιουλίου ο ρυθμός με περισσότερες πτήσεις και αφίξεις, ο Αύγουστος πήγε κάπως καλύτερα, αλλά και πάλι μιλάμε για τα μισά νούμερα. Ο Ιούλιος με το 1/3 της πληρότητας και ο Αύγουστος με το 1/2.

Ο Οκτώβρης θα είναι σε πληρότητες 20% σε σχέση με πέρυσι. Χάσαμε τις σκανδιναβικές, την Ρωσία και τις βαλκανικές. Τεράστιες πηγές τουρισμού για την Κρήτη.

Όσον αφορά την Αγγλία, υπάρχει η σκέψη να κλείσουν τα σύνορά τους για τη χώρα μας, αν και αποτελούν μεγάλη αγορά. Λογιστικά μπορούμε να πούμε ότι χάθηκε το 70% της καλοκαιρινής περιόδου, σε χρόνο, σε κέρδη, σε τζίρο, σε αφίξεις» ανέφερε.

Σε σχέση με την επόμενη σεζόν, όπως ανέφερε ο κ. Μπερέτης, ο προγραμματισμός των τουρ οπερέιτορς είναι περιορισμένος:

«Ήδη οι tour operators έχουν ανακοινώσει ότι τα προγράμματά τους θα είναι μικρότερα κατά 30%, γιατί έχουν πληγεί αρκετά και προσπαθούν με μικρότερο προγραμματισμό να το εξισορροπήσουν. Όλα αυτά βέβαια είναι εικασίες. Αν μέχρι τον Ιανουάριο λυθεί το πρόβλημα της πανδημίας, θα ανακάμψουμε πιο γρήγορα, είναι η άποψή μου».