Απαιτούνται πιο γενναία μέτρα για τουρισμό και λιανεμπόριο
- Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:26
Ελπίδα Αριστείδου
Μέτρα πιο γενναία, που θα αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, απαιτούνται για την τόνωση της τοπικής οικονομίας, υπογραμμίζουν επαγγελματίες του Ρεθύμνου, υποστηρίζοντας ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού ήταν μεν σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο δεν επαρκούν για να στηριχτεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που υπέστη βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο καταγράφουν κατά μέσο όρο πτώση που φτάνει το 70%, σε ότι αφορά τις εισπράξεις τους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, την ίδια ώρα που και τα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων είναι κατά 50% λιγότερα σε σχέση με το 2019.
Τα ποσοστά της πτώσης, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, είναι τεράστια και δεν μπορούν να αναπληρωθούν γρήγορα, αφού το βασικό πρόβλημα είναι η ρευστότητα και η αδυναμία καταβολής, όχι μόνο των φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και των λειτουργικών εξόδων, γι’ αυτό και αρκετές από αυτές είτε δεν άνοιξαν, είτε κατέβασαν ρολά.
Η οικονομική ασφυξία απειλεί εκατοντάδες επιχειρήσεις, ο ιδιοκτήτες των οποίων εκτιμούν πως είναι απαραίτητο η πολιτεία να δώσει κίνητρα και εργαλεία στις επιχειρήσεις να μπορέσουν μέσω των τραπεζών να δανειοδοτηθούν με χαμηλότοκα κεφάλαια κίνησης με ευνοϊκούς όρους για να μπορέσουν σταδιακά να ανακάμψουν. Παράλληλα τονίζουν πως τα μέτρα που αφορούν στη στήριξη της εργασίας μέσω του προγράμματος «Συνεργασία» έπρεπε να είναι ακόμα πιο ευέλικτα, ενώ θεωρούν πως είναι απαραίτητες περαιτέρω φοροελαφρύνσεις αντίστοιχες με αυτή της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, ενώ οι επαγγελματίες του τουρισμού εκτιμούν πως είναι απαραίτητο οι διευκολύνσεις και όλα τα μέτρα να διαρκέσουν ως τον Απρίλιο του 2021, έως δηλαδή την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.
Όπως υποστηρίζουν η περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες, με πλήρη επιδότηση εισφορών 100.000 νέων θέσεων εργασίας, καθώς και το «ψαλίδι» της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 είναι μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα η ενίσχυση, τα κεφάλαια ρευστότητας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής αποτελεί σημαντική ανάσα για τις επιχειρήσεις, ενώ η παράταση για 6 μήνες στις αναστολές πληρωμών σε πληττόμενους κλάδους και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα συμβάλλουν αλλά όχι σε ικανοποιητικό βαθμό στην ανακούφιση των επιχειρήσεων.
Η ελάφρυνση βαρών από τις επιχειρήσεις, με την προοπτική αυτές να αναπληρώσουν με επενδύσεις τις απώλειες του ΑΕΠ πρέπει να ενταθεί, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς που ζητούν μακροχρόνιο σχεδιασμό δίδοντας έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ. «To σχέδιο εθνικής αυτοπεποίθησης προστατεύει και τονώνει την απασχόληση. Γιατί εκεί εκδηλώνονται εντονότερα οι συνέπειες της πανδημίας. Όπως έχω ξαναπεί, ο ίδιος ο ιός δεν είναι ταξικός, μπορεί να επηρεάσει όλους μας. Πλήττει το ίδιο ισχυρές και πιο αδύναμες χώρες. Και δεν ξεχωρίζει πλούσιους ή φτωχούς ανθρώπους. Όμως τα αποτελέσματά του στις κοινωνίες θα είναι δυσμενέστερα για τους ασθενέστερους. Προτεραιότητά μας, συνεπώς, δεν μπορεί παρά να είναι η προστασία της εργασίας. Με τη συμπαράσταση του κράτους. Αλλά και με τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού. Ο οποίος, άλλωστε, είναι και αυτός που γεννά την απασχόληση», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας είναι σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο απαιτούνται πιο γενναία μέτρα για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου και του λιανεμπορίου.
Αυτό επισημαίνουν οι επαγγελματίες του Ρεθύμνου, τονίζοντας πως αφενός τα μέτρα έπρεπε να επεκταθούν έως τον Απρίλιο του 2021 και αφετέρου περίμεναν από τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων δίδοντας τους τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις τράπεζες με ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αποτελεί το βασικό αγκάθι, τόσο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού όσο και του λιανεμπορίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων του Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης, τα μέτρα κινούνται σε θετική κατεύθυνση, δεν είναι όμως μακροπρόθεσμα.
Όπως τόνισε τη στιγμή που ο τουριστικός κλάδος ρίχνει αυλαία φέτος με πτώση του τζίρου που φτάνει το 70%, είναι αδύνατον να μπορέσει να ανακάμψει χωρίς επιπλέον μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο οι ανακοινώσεις που έγιναν σε σχέση με τις φοροαπαλλαγές και την αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, την επιδότηση της εργασίας, θα πρέπει να επεκταθούν ως τις αρχές της νέας τουριστικής περιόδου: «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι σε θετική κατεύθυνση, δεν αρκούν όμως για την τόνωση του τουριστικού κλάδου, ο οποίος φέτος καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 70%. Η μείωση είναι τόσο μεγάλη που είναι αδύνατον μια επιχείρηση να ανταποκριθεί στις οικονομικές και φορολογικές υποχρεώσεις της. Δεν ακούσαμε τίποτα για τη μείωση του ενοικίου που αποτελούσε ένα μέτρο που εξυπηρετούσε τους επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς το μίσθωμα χώρου της επιχείρησης αποτελεί μεγάλο βραχνά. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η επέκταση του προγράμματος «Συνεργασία», όπως και η «αναστολή του τέλους επιτηδεύματος, είναι μέτρα στη σωστή κατεύθυνση, τα οποία όμως πρέπει να παραταθούν ως την αρχή της νέας τουριστικής περιόδου. Εμείς περιμέναμε περισσότερα μέτρα σε σχέση με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης ενώ παραμένει ασαφής ο χρόνος παράτασης της αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων του κλάδου μας. Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ επιθυμούμε τη μείωση του στις μεταφορές ως το τέλος του 2021 καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, το οποίο παραμένει αμετάβλητο», σημείωσε ο κ. Μπερέτης.
Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, είναι αναγκαία η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης και μια περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2021. «Χρειαζόμαστε εργαλεία εύχρηστα για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει», κατέληξε.
Τα μέτρα στήριξης για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες πρέπει να είναι γενναιότερα, επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Πολιουδάκης. «Περίμενα μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις και κυρίως ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μας μέσα από τις τράπεζες. Θα επιμένουμε να φωνάζουμε για την αναγκαιότητα να πείσει η κυβέρνηση τις τράπεζες να μας χορηγηθούν δάνεια χαμηλότοκα και με μακροπρόθεσμη εξόφληση για να μπορέσουμε να κινηθούμε. Όσα ανακοινώθηκαν για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τη συνέχεια της επιστρεπτέας προκαταβολής και την επέκταση του προγράμματος «Συνεργασία» φυσικά είναι σε θετική κατεύθυνση, όμως δεν φτάνουν για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε μετά από την οικονομική κρίση, η οποία ήταν πράγματι πρωτόγνωρη για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων κάτι που αποτυπώνεται και από τον αριθμό των καταστημάτων που έβαλαν λουκέτο, αφού οι ειδικότητες τους δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα τους και τα χρέη εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού», υποστήριξε.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κοσμοσυρροή από Έλληνες και ξένους επισκέπτες τον Δεκαπενταύγουστο στο Ρέθυμνο
16 Αυγ. 2021 - 6:28 - Τεράστιες οικονομικές απώλειες για τους ξενοδόχους τη φετινή σεζόν
5 Αυγ. 2020 - 6:25 - Αντίθετοι οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου στα δωμάτια καραντίνας
26 Ιουν. 2020 - 6:27 - Υποτονική κίνηση και μηδενικοί τζίροι στην αγορά του Ρεθύμνου
21 Μαΐου. 2020 - 6:27 - Ανάσα για την εστίαση η μείωση του ΦΠΑ και η επιπλέον παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου
14 Μαΐου. 2020 - 6:27