Διάλογος για το περιβαλλοντικό ανάμεσα σε "Τερψιχόρη" και Εργοστασιακό Σωματείο Νεωρίου

Στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Επισιτισμού Σύρου "Τερψιχόρη" να δοθούν απαντήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Νεωρίου - σήμερα - όσον αφορά το περιβάλλον, ανταποκρίθηκε η Διοίκηση του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου, κατόπιν πρόσκλησης της Διοίκησης των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό στη Σύρο. 

Η συνάντηση των εκπροσώπων των δύο μεγαλύτερων Σωματείων της πρωτεύουσας των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, σε συνέχεια συναντήσεων που είχαν προηγηθεί στο ναυπηγείο στο πρόσφατο παρελθόν, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της "Τερψιχόρης", Γιώργος Χατζαντώνης. 

Τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους επιχειρηματίες εστίασης προς το Εργοστασιακό Σωματείο αφορούσαν κυρίως το θέμα της αμμοβολής και κατά πόσον αυτή βλάπτει την ανθρώπινη υγεία ή και επιβαρύνει το περιβάλλον. 

Από την πλευρά του προέδρου και του γραμματέα του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου (Αντ. Χατζαντώνη και Μ. Ρηγούτσου) αναφέρθηκε πως ήδη η αμμοβολή έχει μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό και σε διάστημα δύο ετών (το περισσότερο), στόχος της επιχείρησης είναι να έχει μηδενιστεί.

Επιπλέον, ο κ. Ρηγούτσος έδωσε απαντήσεις σχετικά με τη χρήση οικολογικών χρωμάτων ενώ υπενθύμισε πως, έχουν γίνει μελέτες κι έρευνες για την αμμοβολή, υπενθυμίζοντας επιγραμματικά βασικά σημεία των περιεχομένων τους. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλευρά του Εργοστασιακού Σωματείου υποστήριξε πως στα 100 πλοία, πλέον, αμμοβολή γίνεται σε 7 ενώ στο παρελθόν κι επί προηγούμενου ιδιοκτήτη γινόταν στα 80. 

Μάλιστα έγινε γνωστό πως αν και οι συμφωνίες για τα πλοία που έρχονται στο Νεώριο γίνονται για να πραγματοποιηθούν εργασίες με αμμοβολή (80 στα 100 πλοία), ωστόσο, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Ρηγούτσος, η προσπάθεια του Νεωρίου είναι να πείσει τους ιδιοκτήτες για εργασίες με σύγχρονες μεθόδους και υδροβολή, κάτι που επιτυγχάνει σε ποσοστό 93%. 

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος τοποθετήθηκε αναγνωρίζοντας τα βήματα βελτίωσης και αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας του Νεωρίου στους μήνες που έχει αναλάβει η ΟΝΕΧ και ο Πάνος Ξενοκώστας. 

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί πως από ορισμένα μέλη της Τερψιχόρης υποστηρίχθηκε πως αυτές τις απαντήσεις καλό θα ήταν να τις έδινε ο νέος επενδυτής ή ο γενικός διευθυντής.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση.