“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ανάστατοι οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε Μαγνησία και Σποράδες για την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή

  • Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020 - 06:26

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο για να ενταχθούν στο πρόγραμμα για την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή, πρέπει να διατηρήσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου τους εργαζομένους που είχαν την 1η Αυγούστου.

Λαμβανομένης υπόψη της εποχικότητας των καταλυμάτων, η παραπάνω διάταξη καθιστά πρακτικά αδύνατη την ένταξη των επαγγελματιών του κλάδου στην τρίτη επιστρεπτέα, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί αναστάτωση στη Μαγνησία, την Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα.

Το αίτημα για νομοθετική ρύθμιση διατυπώνεται από το σύνολο των επαγγελματιών, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαγνησίας και του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Θεσσαλίας, Θανάση Σπύρου να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί σχετικό διάβημα του υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια Υπουργεία, με κοινό αίτημα την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

«Τα πιο πολλά καταλύματα είναι οικογενειακού χαρακτήρα. Απασχολούμε κόσμο κυρίως στο φόρτε της εργασίας που ξεκινάει από τον Ιούλιο και διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι πιο πολλοί παίρνουν υπάλληλο, αλλά για το συγκεκριμένο διάστημα. Η μικρή δουλειά στη συνέχεια, καλύπτεται από την οικογένεια. Αν δεν έχουμε εισπράξεις, δεν γίνεται να έχουμε μόνιμα τον υπάλληλο», επισημαίνει.

Ακόμη δυσκολότερη η κατάσταση στα νησιά, ειδικά φέτος, καθώς η πανδημία συρρίκνωσε δραματικά την τουριστική σεζόν. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η λειτουργία των καταλυμάτων στις Βόρειες Σποράδες είναι αμιγώς εποχιακή, με αποτέλεσμα να εξαρτάται από τις πτήσεις του εξωτερικού και την κίνηση των τουριστών.

«Είναι ανέφικτο να κρατήσουμε το προσωπικό μέχρι το τέλος του χρόνου, γιατί κλείνουν τα καταλύματα και σταματούν οι πτήσεις εξωτερικού μόλις τελειώσει η σεζόν» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μανώλης Κανταράκιας, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Σκιάθου, ο οποίος έκανε λόγο για «ουσιαστική εξαίρεση του κλάδου από την τρίτη επιστρεπτέα».

Κοινό υπόμνημα διαμαρτυρίας

Κοινό υπόμνημα διαμαρτυρίας απέστειλαν, στο μεταξύ, όλες οι Ομοσπονδίες Τουριστικών Καταλυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλίας, ζητώντας την παρέμβαση των υπουργών Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη και Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Στο κοινό υπόμνημα διαμαρτυρίας για την εξαίρεση των τουριστικών επιχειρήσεων του κλάδου από την επιστρεπτέα προκαταβολή, επισημαίνεται ότι το σχετικό ΦΕΚ που καθορίζει τις υποχρεώσεις των δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, «πρακτικά αντίκειται σε κάθε λογική όταν ουσιαστικά η τουριστική περίοδος, τουλάχιστον σε όλη την νησιωτική Ελλάδα, ολοκληρώνεται στις 25 Οκτωβρίου 2020, με την ολοκλήρωση του προγράμματος των αεροπορικών εταιρειών που μεταφέρουν, έστω, αυτούς τους λιγοστούς τουρίστες στα νησιά μας».

Εκφράζοντας τις αντιδράσεις τους, οι ιδιοκτήτης τουριστικών καταλυμάτων διερωτώνται: «Πώς λοιπόν θα επιβιώσουν αυτές οι επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020, διατηρώντας τον ίδιο αριθμό προσωπικού και εργαζομένων με τον περασμένο Αύγουστο, όταν δεν υπάρχουν τουρίστες και επομένως οικονομικό αντικείμενο και έσοδα της επιχείρησης; Η όταν ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχει μειωθεί αισθητά η τουριστική κίνηση».

Επιπροσθέτως, η συγκεκριμένη διάταξη «εμποδίζει τις εποχικές επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού και επισιτιστικού κλάδου, οι οποίες έχουν συνάψει με τους εργαζομένους τους συμβάσεις αορίστου χρόνου να προβούν σε καταγγελίες της σύμβασης των εποχικά εργαζομένων, ώστε αυτοί να λάβουν την ανεργία τους, ως είθισται, καθώς και οι επιχειρήσεις την επιστρεπτέα προκαταβολή του τρίτου κύκλου, χωρίς να συντρέχει λόγος ακυρότητάς της» όπως υπογραμμίζουν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων.

Κλείνοντας την επιστολή διαμαρτυρίας, οι συνυπογράφοντες υποστηρίζουν ότι «καταστρατηγείται ο όρος της εποχικότητας και κυρίως στα νησιά», ενώ επισημαίνουν ότι η σχετική διάταξη δεν έχει καμία απολύτως σχέση «με την τουριστική πραγματικότητα και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας covid-19».

Με βάση την πραγματική κατάσταση, προτείνουν «την τροποποίηση της απόφασης», ζητώντας «ο έλεγχος της εποχικότητας του εργοδότη να γίνεται μέσω ελέγχου των οικονομικών στοιχείων, όπως κατατίθενται στην ΑΑΔΕ με την περιοδική δήλωση ΦΠΑ του τριμήνου κατά την περίοδο από την καταγγελία της σύμβασης έως και την 31/12/2020».