Ζητούμενο η αρμονική συνύπαρξη τουρισμού και ναυπηγείου
- Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020 - 06:20
Διάλογο για τη συνύπαρξη του κλάδου της εστίασης στη Σύρο με τη δραστηριότητα του Νεωρίου ανέπτυξαν ο Σύλλογος Εστίασης “Τερψιχόρη” με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο θέμα της αμμοβολής.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα - χθες το μεσημέρι -, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, μετά από πρωτοβουλία της νέας Διοίκησης της “Τερψιχόρης” και του προέδρου της, Γιώργου Χατζαντώνη, σε συνέχεια των πρόσφατων επαφών που είχαν οι δύο πλευρές, παρουσία και της Διοίκησης του Νεωρίου, στα γραφεία του ναυπηγείου.
Σκοπός της εν λόγω πρώτης συνάντησης των δύο μεγαλύτερων Σωματείων της Σύρου ήταν να “ανοίξει” στην πράξη μία “γόνιμη επικοινωνία” όπως ανέφερε ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στους επιχειρηματίες εστίασης σχετικά με τη χρήση της αμμοβολής και τις επιπτώσεις αυτής στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.
Ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Αντώνης Χατζαντώνης και ο γραμματέας, Μάρκος Ρηγούτσος απάντησαν βασιζόμενοι στις μελέτες και τις έρευνες για την αμμοβολή που έχουν γίνει στο παρελθόν - σύμφωνα με όσα τόνισαν -, ενώ τοποθετήθηκαν και για τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του Νεωρίου προκειμένου η λειτουργία του να είναι τέτοια, που δεν θα ενοχλεί την τοπική κοινωνία, αλλά και κανέναν άλλον κλάδο στο νησί.
Τη συνάντηση παρακολούθησε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος τοποθετήθηκε λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, σημειώνοντας πως το Νεώριο με την ΟΝΕΧ έχει πραγματοποιήσει ήδη κάποια βήματα εξέλιξης, τα οποία καλό είναι να γνωστοποιούνται προς ενημέρωση γενικά της τοπικής κοινωνίας.
Εργοστασιακό Σωματείο: Τέλος στην αμμοβολή το αργότερο σε δύο χρόνια
Από τα πρώτα και βασικά ερωτήματα που τέθηκαν προς τους Αντώνη Χατζαντώνη και Μάρκο Ρηγούτσο ήταν αν η λειτουργία του Νεωρίου και η χρήση της αμμοβολής είναι εφικτό να μην επιβαρύνει την υγεία του τοπικού πληθυσμού.
Δεδομένης της ενασχόλησης του κ. Ρηγούτσου με τα περιβαλλοντικά θέματα για το Νεώριο, έδωσε ο ίδιος απαντήσεις. Αρχικά υποστήριξε πως αυτό το ερώτημα απασχολεί τους εργαζόμενους πρωτίστως, οι οποίοι έχουν οικογένειες στο νησί και άρα, ενδιαφέρονται για το θέμα της υγείας.
Ειδικότερα, ο κ. Ρηγούτσος υπενθύμισε πως η νέα Διοίκηση του Εργοστασιακού Σωματείου - εξ αρχής - στον διάλογο με τον Πάνο Ξενοκώστα, είχε ενδιαφερθεί για τα δεδουλευμένα, τις θέσεις εργασίας και το περιβαλλοντικό.
“Κάναμε εννιά διαφορετικές αναλύσεις. Οι τέσσερις είναι από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και οι άλλες ήταν από εξωτερικούς φορείς – ιδιωτικούς -, γιατί δεν υπάρχουν κι άλλοι στην Ελλάδα” ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας πως, “τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά απ΄ ό,τι νομίζαμε κι εμείς”.
Εστιάζοντας αναλυτικότερα στο θέμα της αμμοβολής, ο Μάρκος Ρηγούτσος ανέφερε πως, “η αμμοβολή είναι μία ενόχληση και είναι δεδομένο πως σε μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή στα επόμενα 1 με 2 χρόνια θα σταματήσει τελείως”.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των αναλύσεων και των μελετών, πρόσθεσε, πως, “είναι ενόχληση, αλλά τελικά δεν είναι το καρκινογόνο που κι εμείς νομίζαμε παλιά”, υπογραμμίζοντας παρακάτω πως, “όλες οι αναλύσεις της χρησιμοποιημένης αμμοβολής, που έχει αναμειχθεί με σκωρία με μπογιές κλπ, δείχνουν ότι είναι αδρανές, μη τοξικό υλικό και μάλιστα όλες συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα”. Όπως συμπλήρωσε, “το απόρριμμα αυτό μπορεί να ταφεί και στον ΧΥΤΑ”.
Ωστόσο, δήλωσε πως, “Εμείς δεν το κάναμε αυτό γιατί θα γέμιζε το κύτταρο. Έχουμε μιλήσει με τον Δήμο”.
Με φόντο τα παραπάνω, ο γραμματέας του Εργοστασιακού τόνισε, πως, “ο νέος ιδιοκτήτης επωμίστηκε ένα έξοδο περίπου 2 εκατ. δολαρίων για να μεταφέρει όλη την αμμοβολή όπως έπρεπε” και αυτή “να πάει συνολικά για ανακύκλωση”.
Απευθυνόμενος στα παριστάμενα μέλη του ΔΣ της Τερψιχόρης, τόνισε συμπερασματικά πως, “θέμα μόλυνσης περιβάλλοντος δεν υφίσταται, όμως, ακόμη και το αλεύρι αν το εισπνέεις δίπλα σου, στο τέλος θα πάθεις πρόβλημα”.
Ο κ. Ρηγούτσος θέλησε να διαβεβαιώσει βάσει των όσων έχει συζητήσει το Εργοστασιακό με την πλευρά της ΟΝΕΧ, πως, η αμμοβολή “είναι ενόχληση, αλλά θα σταματήσει”.
Προς επιβεβαίωση των λεγομένων του, θέλησε να αναφέρει δε, πως ήδη η αμμοβολή ήδη έχει μειωθεί όλους τους τελευταίους μήνες που έχει αναλάβει η ΟΝΕΧ, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως, “από τα 100 πλοία γίνεται αμμοβολή στα 7” ενώ παλαιότερα στον ίδιο αριθμό πλοίων, η χρήση της αμμοβολής “ήταν για τα 80”.
Νέα μηχανήματα και έμφαση στην υδροβολή
Σε συνέχεια των ανωτέρω, σημείωσε πως στο Νεώριο “ήδη έχουν ξεκινήσει νέες τεχνολογίες” που βοηθούν στη μείωση της αμμοβολής, ενώ όπως πρόσθεσε για όλο το τελευταίο διάστημα, η εικόνα της αμμοβολής προκύπτει από εργασίες σε πλοία που ήταν προγραμματισμένα για το καλοκαίρι, αλλά τελικά υπήρξε μέριμνα για να έρθουν στο ναυπηγείο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.
“Τελευταία μπορεί να είδατε λίγο περισσότερα. Είναι πλοία που θα έρχονταν όλο το καλοκαίρι, αλλά με ρίσκο να χαθούν πελάτες, η Διοίκηση σε συνεργασία με εμάς, είπαμε στους πελάτες ότι αν θέλετε Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, αλλιώς δεν μπορούμε” σχολίασε σχετικά ο κ. Ρηγούτσος, τονίζοντας μάλιστα πως, τελικά συνεργάστηκαν οι πελάτες, αλλά και ορισμένοι εξ αυτών πείστηκαν να ακολουθηθεί η διαδικασία της υδροβολής έναντι της αμμοβολής.
“Ήταν πελάτες που ήθελαν αμμοβολή και οι περισσότεροι γυρίζουν σε υδροβολή. Υπάρχει ένα σημείο που δεν μπορούν να πάνε σε υδροβολή, αλλά αυτό θα αλλάξει με τα καινούργια μηχανήματα που είναι μόνο νερό” συμπλήρωσε παρακάτω, εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο, “θα εξαλειφθεί το φαινόμενο της σκόνης, αλλά θέλει ακόμη, ένα με δύο χρόνια το πολύ”.
Ο ίδιος απάντησε και για τις μπογιές, λέγοντας πως, “λίγο πιο παλιά, οι μπογιές ήταν πολύ τοξικές”, σχολιάζοντας γλαφυρά πως, “αν έβαφες και δεν έβαζες βαζελίνη στο πρόσωπό σου, καιγόσουν”. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, “ακόμη και τότε, στο ποσοστό που έρχεται στην ατμόσφαιρα με τον νοτιά και τόσο ψηλά που έχουν φτάσει (σσ. σωματίδια), ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τα φίλτρα του. Δεν είναι επιβλαβές”.
Αναφερόμενος ακόμη και στο περιβαλλοντικό σχέδιο που πρέπει να τηρεί το κάθε ναυπηγείο, εξήγησε πως, “ακόμη και τότε υπήρχε άδεια”, ενώ θέλησε να υπογραμμίσει πως, “τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια περιβαλλοντική οδηγία έχει υποχρεώσει τις εταιρείες και τα έχει κάνει (σσ. τα χρώματα) οικολογικά”.
Ο κ. Ρηγούτσος ολοκλήρωσε τις σχετικές απαντήσεις, λέγοντας πως, “από τότε που τα ψάξαμε κι εμείς, έχουμε ηρεμήσει”, εξηγώντας πως με μεγάλη χαρά ανοίγουν αυτόν τον διάλογο με την Τερψιχόρη, ώστε να ενημερωθούν και οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης και του τουρισμού.
Περί επενδύσεων και φερεγγυότητας Πάνου Ξενοκώστα
Απαντήσεις έδωσαν ο κ. Ρηγούτσος και ο πρόεδρος του Εργοστασιακού, Αντώνης Χατζαντώνης αναφορικά και με την ερώτηση για τις επενδύσεις στις οποίες είχε αναφέρει ο Πάνος Ξενοκώστας ότι θέλει να προχωρήσει, με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας του Νεωρίου.
“Επενδύσεις, ναι, έχουν ξεκινήσει. Ήδη τα πρώτα μηχανήματα έχουν δοκιμαστεί. Όλα αυτά είναι νέες τεχνολογίες και πρέπει να δοκιμάσουμε κάποια μηχανήματα” σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας μάλιστα πως, “υπάρχουν και βίντεο κι έχουμε κάνει κάποιες δοκιμές”.
Τόνισε μάλιστα πως τα μηχανήματα κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια, γνωστοποιώντας πως, “ήδη μέσα στο καλοκαίρι δουλέψαμε αρκετά με τέτοια μηχανήματα, μέσα σε αμπάρια”. Πρόσθεσε δε, πως, “τελικά το ένα το απορρίψαμε από αυτά που δοκιμάζουμε”.
Στην επίμονη ερώτηση μελών της Τερψιχόρης αν πράγματι σε δύο χρόνια θα σταματήσει η αμμοβολή, o Μάρκος Ρηγούτσος επανέλαβε πως “και ο στόχος και η θέληση, η δική μας και της εταιρείας και μας το έχει αποδείξει δηλαδή, είναι αν μπορούσε και “αύριο”, με τον Αντώνη Χατζαντώνη να σημειώνει λίγο παρακάτω πως μέχρι σήμερα η ΟΝΕΧ και ο Πάνος Ξενοκώστας έχουν δείξει “φερεγγυότητα”.
“Είναι η πρώτη φορά που σαν εργαζόμενοι βλέπουμε τέτοια δραστηριοποίηση σε αυτά τα θέματα” συμπλήρωσαν σε κατηγορηματικό τόνο.
Συνύπαρξη με τουρισμό
Οι απαντήσεις των εκπροσώπων του ΔΣ του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου “άγγιξαν” και την υπόθεση της τουριστικής ανάπτυξης στη Σύρο.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος, Αντώνης Χατζαντώνης θέλησε να γνωστοποιήσει πως το ναυπηγείο είναι μέρος της ιστορίας της Σύρου και ως εκ τούτου, δέχεται επισκέψεις και από σχολεία. Αναφερόμενος ενδεικτικά στον μαθητικό τουρισμό, σημείωσε πως πρόπερσι – οπότε και δεν υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού – επισκέφθηκαν τη Σύρο και το Νεώριο 2.130 μαθητές ενώ σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, το ναυπηγείο θα μπορούσε προσεχώς να χρησιμοποιηθεί για συναυλίες με οργανωμένο τρόπο, όπως γίνεται και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Μάλιστα, ο ίδιος αποκάλυψε πως υπήρξαν συζητήσεις με τον προηγούμενο manager τουρισμού της Σύρου, Νότη Μαρτάκη, στο πλαίσιο των οποίων είχαν κατατεθεί προτάσεις για αξιοποίηση των επιφανειών των δεξαμενών για προβολή βίντεο με την ιστορία του τόπου κατά τους θερινούς μήνες, ενώ είχε αναφερθεί πως θα ήταν όμορφο να φωτίζονται και οι γερανοί.
Τέλος, από την πλευρά του Εργοστασιακού Σωματείου ειπώθηκε πως εντός των εγκαταστάσεων του Νεωρίου, έχει αποφασιστεί από τη Διοίκηση να δημιουργηθεί ένα μουσείο.
Ζήτησαν δεσμεύσεις από τον ιδιοκτήτη και τη Διοίκηση
Σε λίγο πιο έντονο τόνο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις δύο μελών της Τερψιχόρης, τα οποία υποστήριξαν πως τις απαντήσεις που δίνουν οι κ.κ. Χατζαντώνης και Ρηγούτσος, θα έπρεπε να τις δίνουν – ως οι πλέον αρμόδιοι - ο επενδυτής, Πάνος Ξενοκώστας και ο Γενικός Διευθυντής, Βασίλης Σαββίδης.
Συγκεκριμένα, υποστήριξαν πως χρήσιμο θα ήταν να υπάρξει δέσμευση από πλευράς Ξενοκώστα για την παύση της αμμοβολής στο διάστημα των επόμενων δύο ετών, προκειμένου οι επιχειρηματίες εστίασης να γνωρίζουν από αρμόδια χείλη τον ακριβή χρόνο στον οποίον θα αποτελέσει παρελθόν ο “εφιάλτης” της σκόνης στο λιμάνι της Ερμούπολης.
Ωστόσο, τόσο ο Αντώνης Χατζαντώνης, όσο και ο Μάρκος Ρηγούτσος ανέφεραν πως, τους ζητήθηκε από την Τερψιχόρη να συμμετέχουν στον χθεσινό διάλογο, κάτι το οποίο έκαναν με πολλή χαρά, υπενθυμίζοντας πως οι απαντήσεις τους, προέρχονται από τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει και οι ίδιοι σε αντίστοιχες ερωτήσεις που έχουν θέσει προς τη Διοίκηση και τον επενδυτή.
Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα ολοκληρώθηκε, με τους δύο εκπροσώπους του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου να αναφέρουν πως η προηγούμενη συνάντηση με το ΔΣ της Τερψιχόρης είχε γίνει στα γραφεία του ναυπηγείου και με τη Διοίκηση.
Οικονομικά “θεμέλια” τόσο η βιομηχανία, όσο και ο τουρισμός
Άξια αναφοράς υπήρξε η τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου, ο οποίος ζήτησε αν είναι δυνατόν να διεκδικηθεί η επίσπευση της δυνατότητας μη χρήσης αμμοβολής, ώστε η Σύρος να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατόν από αυτήν την ενόχληση.
Ειδικότερα, ο ίδιος καθώς εκπροσωπεί 1.600 επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, θέλησε να υπενθυμίσει πως στην αρχική συνάντηση με τον Πάνο Ξενοκώστα είχε ζητήσει: α. Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους απλήρωτους εργαζόμενους, β. Να υπάρξει αποπληρωμή των προμηθευτών και γ. Να μεριμνήσει για το θέμα της αμμοβολής και του περιβάλλοντος αποτελεσματικά και άμεσα.
Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, ο τότε υποψήφιος επενδυτής και νυν ιδιοκτήτης του Νεωρίου είχε ανταποκριθεί θετικά, σημειώνοντας συγκεκριμένα για την αμμοβολή, πως, γνωρίζει ότι το Νεώριο πρέπει να πάρει μέτρα καθώς λειτουργεί εντός αστικού ιστού.
Κατόπιν της σύντομης αναδρομής που έκανε ο κ. Ρούσσος για τις συζητήσεις του ίδιου με την ΟΝΕΧ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως, το Νεώριο έχει δείξει σημαντική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του τους τελευταίους μήνες υπό τον Πάνο Ξενοκώστα, την οποία μάλιστα χρειάζεται το νησί, καθώς πλέον στη Σύρο γίνεται ουσιαστική προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού.
Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας τέλος πως, η Σύρος δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο σε ένα οικονομικό “θεμέλιο”, εξηγώντας πως ωφέλιμο θα είναι να υπάρξει υγιής πρόοδος για τη βιομηχανία στο νησί καθώς όμως και για τον τουρισμό.
Οι συμμετέχοντες στο πάνελ της χθεσινής συνάντησης από αριστερά, Μάρκος Ρηγούτσος, Αντώνης Χατζαντώνης, Γιώργος Χατζαντώνης και Γιάννης Λιέας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Διάλογος για το περιβαλλοντικό ανάμεσα σε "Τερψιχόρη" και Εργοστασιακό Σωματείο Νεωρίου
19 Οκτ. 2020 - 14:17 - Το Πολεμικό Ναυτικό ξανά στο ναυπηγείο της Σύρου
13 Ιαν. 2020 - 6:20 - Ιστορική μέρα για το ΝΕΩΡΙΟ Σύρου και τη ναυπηγοεπισκευή στη χώρα
4 Δεκ. 2019 - 15:38 - "Βήματα περιβαλλοντικής εναρμόνισης για το Νεώριο"
10 Απρ. 2019 - 15:25 - Νεώριο: Επέστρεψε... η "Βιολαντώ"
28 Ιαν. 2019 - 15:22