Ποιος κλάδος καταρρέει
- Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, 2020 - 06:25
Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του λοιμωξιολόγου Σ. Τσιόδρα για ένα μήνα απαγόρευση, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ήδη περιορισμένη λειτουργία και απόδοση των τοπικών οικονομιών.
Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων εστίασης και ο περιορισμός κυκλοφορίας των πολιτών, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα, που είναι άγνωστο πώς θα επιδράσουν τελικά στην επιβίωση των επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας, στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων κλπ.
Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Λέσβου Ν. Γιαννάκας, «ήταν αναμενόμενο. Όλο το προηγούμενο διάστημα καταβάλλαμε προσπάθειες, όμως τελικά δεν αποφύγαμε τα χειρότερα.
Στο χώρο της εστίασης τα δεδομένα είναι δυσμενέστερα και θα πρέπει να λειτουργούμε -όσοι έχουμε την δυνατότητα για διανομή ή παραγγελία και παραλαβή από το κατάστημα σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή λιγότερες προμήθειες τις αμέσως απαραίτητες, περιορισμένο προσωπικό.
Εκείνο που επιβάλλεται να προσεχθεί αυτή τη φορά, είναι η σωστή στήριξη των επιχειρήσεων.
Ίσως φαίνεται δύσκολο εκ πρώτης, είναι, όμως, εφικτό. Σε συνεργασία του συλλόγου μας με το «Μένουμε όλοι μαζί Εστίαση Greece», μια πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων συλλόγων εστίασης, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, για μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης των προβλημάτων μας. Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, είχαμε αποστείλει επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό και στον Πρωθυπουργό για συνάντηση, προκειμένου να γίνει σωστή διαχείριση του προβλήματος με στοχευμένες κινήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλά συσσωρευμένα χρέη από την πρώτη περίοδο απαγόρευσης.
Το καλοκαίρι δεν σημειώσαμε τους τζίρους που θέλαμε και υπολογίζαμε. Αν δεν καλυφθούν τώρα αυτές οι μαύρες τρύπες, σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις δεν θα υπάρξει επιστροφή. Πολλοί συνάδελφοι θ' αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Από τον περασμένο Μάρτιο γίνεται προσπάθεια επιβίωσης. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, για ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων από τον covid. Δυστυχώς, η εστίαση μένει ουσιαστικά εκτός. (Γι' αυτό και πρέπει να βρεθούν πρόσθετα κονδύλια). Κι αυτό γιατί στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται όσες επιχειρήσεις έκαναν έναρξη εργασιών από τον Ιανουάριο του 2019 και του 2020. Αυτές δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση. Από το χώρο της εστίασης και μόνο της Λέσβου, είναι περίπου 1.000 1.500 περιπτώσεις. Αν συνυπολογίσουμε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και των υπολοίπων νησιών της Περιφέρειάς μας, καταλαβαίνουμε ότι τα ποσά που διατίθενται δεν επαρκούν. Θα πρέπει το ποσό τουλάχιστον να τριπλασιαστεί.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Επιμελητήριο Κυκλάδων: Διεξαγωγή σεμιναρίων ΕΦΕΤ για υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων
14 Ιαν. 2025 - 11:29 - Η ακρίβεια πλήττει την εστίαση
12 Ιαν. 2025 - 12:04 - Καθοριστικό το 2025 για την επόμενη ημέρα της ελληνικής ακτοπλοΐας
11 Ιαν. 2025 - 14:49 - Ρεύμα: "Κλείδωσε" η επιδότηση στα επαγγελματικά τιμολόγια
9 Ιαν. 2025 - 13:16 - Airbnb: Χιλιάδες ακίνητα βγαίνουν από τις πλατφόρμες
9 Ιαν. 2025 - 8:32