Λογιστικός Σύλλογος Σύρου: Βεβαιώσεις κυκλοφορίας εργαζομένων

  • Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, 2020 - 13:50

Επειδή από την έναρξη του περιορισμού των μετακινήσεων έχουμε δεχτεί παράπονα από εργαζόμενους πολίτες τα οποία αφορούν τα δικαιολογητικά που ζητάει η τροχαία στους ελέγχους κυκλοφορίας που πραγματοποιεί , έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με την ορθή επανάληψη της Δ1α/Γ.Π.οικ.:71342/6-11-2020 η οποία ορίζει τους τρόπους μετακίνησης των πολιτών , κάθε εργαζόμενος μπορεί να μετακινείται από και προς την εργασία του στο ωράριο που ορίζει ο εργοδότης του χρησιμοποιώντας είτε την χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α είτε την ηλεκτρονική που εκδίδεται μέσω τους συστήματος Εργάνη. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρηματίες.

2. Ουδέποτε προτείναμε στην Τροχαία να ζητείται στους ελέγχους μόνο το ηλεκτρονικό έντυπο του Εργάνη. Αντιθέτως τονίσαμε την δυνατότητα της επιλογής.

3. Για τους παραπάνω λόγους το ΔΣ μας πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ερμούπολης προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παροχής περαιτέρω διευκρινήσεων. Έγινε κατανοητό το θέμα της δυνατότητας επιλογής ενός εντύπου (χειρόγραφου ή ηλεκτρονικού) τονίζοντας όμως την ανάγκη από πλευράς των οργάνων ελέγχου να μην γίνεται από τους πολίτες καταστρατήγηση του νόμου όσο αφορά τα ωράρια που θα δηλώνονται όσο και τον τόπο της μετακίνησης των εργαζομένων.

4. Προς διευκόλυνση του ελέγχου και την αποφυγή διενέξεων μεταξύ ελεγχόμενων και οργάνων ελέγχου, συστήνεται να γίνεται λελογισμένη χρήση του εντύπου κυκλοφορίας ως προς τα ωράρια εργασίας σύμφωνα με την ειδικότητα του κάθε επαγγέλματος καθώς και να γίνεται γραπτή αναφορά στο έντυπο του τόπου μετακίνησης στο πεδίο που ορίζονται τα όρια της περιφέρειας.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Δαέλης Γιώργος

Η Γεν.Γραμματέας

Μαυρομμάτη Μαρία