“ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ”

«Ξεχείλισε το ποτήρι» για τους εμπόρους

  • Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, 2020 - 06:25

Θετικό αντίκτυπο είχε στον εμπορικό κόσμο της Δράμας, παρότι αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ο περιορισμός στην πώληση βιομηχανικών ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης στις υπεραγορές τροφίμων (super markets) κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων προέβη στη συγκεκριμένη απόφαση, που άρχισε να εφαρμόζεται από χθες με στόχο τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

«Tο συγκεκριμένο ζήτημα είχε αναδειχθεί και στη διάρκεια του πρώτου lockdown από την πλευρά των εμπορικών καταστημάτων, διότι θεωρούμε ότι αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό η πώληση βιομηχανικών ειδών, που δεν είναι πρώτης ανάγκης, από τα σούπερ μάρκετ στη διάρκεια του lockdown με κλειστά τα εμπορικά καταστήματα που πωλούν ομοειδή εμπορεύματα» επισημαίνει στα «Χ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας κ. Αντώνης Σκουλίδης και προσθέτει: «Ο λόγος για τον οποίο εξαιρέθηκαν τα σούπερ μάρκετ από το lockdown ήταν η ανάγκη διάθεσης τροφίμων. Εκμεταλλεύτηκαν λοιπόν αυτή την κατάσταση για να πωλούν και τα υπόλοιπα προϊόντα. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα προϊόντα τα διαφήμισαν στο καταναλωτικό κοινό. Η αντίδραση του εμπορικού κόσμου σε αυτή την κατάσταση υπήρξε από το πρώτο lockdown, αλλά έγινε πιο οργανωμένη στο δεύτερο. Υπήρξαν πιέσεις τόσο από τους εμπορικούς συλλόγους όσο και από την Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, αλλά και από τα επιμελητήρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ουσιαστικά μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους».

Βέβαια, η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο ένα μέρος των προβλημάτων του εμπορικού κόσμου στη διάρκεια της πανδημίας. Το lockdown που ισχύει από το πρωί του περασμένου Σαββάτου είναι συνέχεια του προηγούμενου που εφαρμόστηκε την άνοιξη. Αλλά και πιο πριν προηγήθηκε μια σωρεία προβλημάτων από την εφαρμογή μιας δεκαετούς πολιτικής μνημονίων. Ουσιαστικά, τα προβλήματα που εμφανίζονται με το δεύτερο lockdown είναι το επιστέγασμα μιας πολύ δύσκολης κατάστασης που δεν είναι καινούργια στην αγορά της Δράμας και όχι μόνο.

Οι προβληματισμοί, επίσης, για το κατά πόσο θα έπρεπε να είναι οριζόντιες οι αποφάσεις για το κλείσιμο του λιανεμπορίου είναι αρκετοί στον εμπορικό κόσμο της πόλης μας. Σχετικά με το θέμα αυτό και το τι θα έπρεπε να γίνει για να στηριχθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας σημειώνει: «Ή θα έπρεπε να λειτουργήσουν με αυστηρές προϋποθέσεις τα καταστήματα λιανικού εμπορίου ώστε να υπάρχει κάποια επισκεψιμότητα ή στην περίπτωση του lockdown θα έπρεπε να υπάρξει μια οικονομική ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια άμεση οικονομική στήριξη του εμπορικού κόσμου. Η μόνη ενίσχυση που υπάρχει στον ορίζοντα είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή από την οποία το 50% δεν θα επιστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι όποιοι μπορέσουν να πάρουν την επιστρεπτέα προκαταβολή θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν και ένα κεφάλαιο το οποίο δεν θα επιστρέψουν. Το θέμα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα εφαρμοστεί. Επίσης, δεν εξετάστηκε ποτέ το γεγονός εάν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες έχουν τα προς το ζην για να περάσουν αυτόν τον ένα μήνα με τις οικογένειές τους. Η κάλυψη του μισθολογικού κόστους μέσω της αναστολής δεν είναι έσοδο για την επιχείρηση, αλλά μόνο μείωση κάποιου εξόδου. Οι έμποροι ελπίζουν να λήξει σύντομα όλη αυτή η κατάσταση» εξηγεί ο κ. Σκουλίδης και προσθέτει ότι «αυτό που θα έπρεπε να γίνει για να είναι ουσιαστική η στήριξη προς τις εμπορικές επιχειρήσεις θα ήταν να αναληφθούν όλα τα έξοδα μιας επιχείρησης με το που την κλείνουν και ταυτόχρονα να υπάρχει κάποιο εισόδημα για τον επιχειρηματία».

Η αίσθηση που υπάρχει στον εμπορικό κόσμο της Δράμας δεν είναι θετική, εξηγεί ο κ. Σκουλίδης και προσθέτει ότι στην πλειονότητα των εμπόρων υπάρχει απαισιοδοξία. «Αν το lockdown ισχύσει και κατά τον Δεκέμβριο, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας.

Βαγγέλης Ψωμάς