“ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Ρευστή η εικόνα στον τουριστικό κλάδο μετά τη μεγάλη ζημία της φετινής σεζόν

  • Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, 2020 - 06:26

Ρευστή παραμένει η εικόνα στον τουριστικό κλάδο, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εκείνα που θα καθορίσουν την πορεία της τουριστικής σεζόν του 2021. Οι κρατήσεις μέχρι στιγμής είναι «παγωμένες», όπως λένε οι τουριστικοί πράκτορες, ενώ όσες γίνονται αφορούν το τέλος της επόμενης σεζόν, δηλαδή Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και αυτές με πολύ ευέλικτες πολιτικές ακυρώσεων. Ο προβληματισμός και η ανησυχία είναι διάχυτα στον ξενοδοχειακό κόσμο και συνολικά στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος κατέγραψε τεράστιες απώλειες τη φετινή σεζόν εξαιτίας της πανδημίας. Η συρρίκνωση της σεζόν αλλά και τα περιοριστικά μέτρα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών και άλλων τουριστικών αγορών της Ελλάδας και της Κρήτης είχε ως αποτέλεσμα οι αφίξεις, οι διανυκτερεύσεις και οι τζίροι να καταγράψουν πτώση που ξεπερνά το 75%.

Πλέον οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά το καλό σενάριο για την επόμενη σεζόν αναφέρονται σε αφίξεις της τάξεως του 50% του 2019, η οποία ήταν μια καλή σεζόν για την τουριστική αγορά με προοπτική το ποσοστό αυτό να αυξηθεί σε περίπτωση που εξελιχτεί καλά η πανδημία του κορωνοϊού. Είναι φανερό σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς ότι η σεζόν του 2021 θα βασιστεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς οι επισκέπτες θα σχεδιάσουν και θα προγραμματίσουν τις διακοπές τους ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας τους και της δικής μας φυσικά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων του Νομού Ρεθύμνου, Στράτος Μπερέτης, ανέφερε:

«Προς το παρόν οι κρατήσεις είναι «παγωμένες». Ο Νοέμβρης ήταν πάντοτε λίγο «χαλαρός» σε σχέση με την υπόλοιπη σεζόν, όμως, σε ό,τι αφορά την ροή των κρατήσεων, παρόλα αυτά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η πτώση στις κρατήσεις είναι πάνω από 80%. Ο κόσμος κρατάει μία στάση αναμονής. Φυσικά αποδίδεται στην πανδημία, θα ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο και μόλις αυτό γίνει, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Η υπόθεση για του χρόνου, είναι οι αφίξεις να κυμανθούν στο 50% σε σχέση με το 2019 και 25-30% άνοδος σε σχέση με το 2020. Εγώ το βλέπω λίγο πιο «πάνω», φτάνει να βγούμε από την υγειονομική κρίση. Και τα rapid test να είναι αξιόπιστα και η υπόθεση του εμβολίου να προχωράει πιο γρήγορα. Το πρώτο σενάριο θα είναι καλό και οτιδήποτε παραπάνω θα είναι ρεαλιστικό. Το σίγουρο είναι ότι θα είναι μια σεζόν του last minute (των κρατήσεων δηλαδή της τελευταίας στιγμής). Οι κρατήσεις που μπαίνουν τώρα στα συστήματα μας αφορούν Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2021 και με πολύ χαλαρές πολιτικές ακυρώσεων και με επιστροφές χρημάτων. Παρόλα αυτά ενδέχεται η σεζόν του 2021 να αποτελέσει μία ευχάριστη έκπληξη» ενώ αναφερόμενος στις τιμές είπε ότι «Έχουν αντιγραφεί τα συμβόλαια του 2020, που έγιναν με του tourς operators και αναλόγως πώς θα είναι η πορεία, θα υπάρξουν προσφορές ανά μήνα».

Το οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται δυσμενές, ενώ η ρευστότητα απειλεί στο σύνολό τους τις τουριστικές επιχειρήσεις, αρκετές εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Οι ενέργειες της κυβέρνησης για την στήριξή τους μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής χαρακτηρίζονται θετικές, δεν λύνουν όμως σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα, αφού δεν παύουν όπως λένε χαρακτηριστικά να είναι «επιστρεπτέες», δηλαδή θα πρέπει να επιστραφούν σε βάθος πενταετίας.

Δεν υπάρχει κανένας επιχειρηματίας που να κατέγραψε κέρδη το 2020, τόνισε ο κ. Μπερέτης, ο οποίος υπογράμμισε:

«Ο τουριστικός κλάδος εκ των πραγμάτων, έχει πληγεί πιο πολύ από όλους τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας και σε σχέση με την εστίαση.

Η πτωτική σεζόν που έκλεισε, οι «παγωμένες κρατήσεις», η πανδημία που είναι σε έξαρση, η εξέλιξη με τους tour operators, η απόφαση για αναστολή προθεσμιών για πληρωμές μέχρι τον Μάρτιο κατά τα ¾, όλα αυτά προσθέτουν ακόμα ένα πρόβλημα στη ρευστότητα των γραφείων, των ξενοδοχείων και της αγοράς. Η θέση είναι δεινή για τον τουριστικό κλάδο. Όταν τα στοιχεία δείχνουν 75-80% πτώση σε σχέση με το 2019, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει τεράστιο θέμα. Δεν υπήρξε κάποιος κερδοφόρος και όλοι δούλευαν με ζημιές, το ζητούμενο είναι τώρα πώς θα διαχειριστούν οι επιχειρήσεις τις ζημιές αυτές.

Οι κινήσεις ρευστότητας, τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί είναι σημαντικά. Τώρα αν θα παρθεί σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο κάποια χρηματοδότηση δεν το ξέρουμε. Γιατί και το κράτος, παίρνει ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, λόγω κορωνοϊού, σε χαμηλά επιτόκια και δίνει ρευστότητα στην αγορά, με τις επιστρεπτέες, με την αναστολή πληρωμών. Θα θέλαμε μία παραπάνω ενίσχυση όσον αφορά, το εργασιακό κομμάτι. Μία πιο γενναία ρύθμιση, όμως τα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Το κράτος μας κρατάει σε αναμονή, γιατί δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα λήξει η πανδημία και οι περιορισμοί. Όσον αφορά την επιστρεπτέα επιχορήγηση, είναι επιστρεπτέα. Αυτό σημαίνει …πώς όλα αυτά θα επιστραφούν. Το ερώτημα παραμένει στο πώς αυτές οι χρηματικές ανάσες, θα επιστραφούν και τι μέτρα θα παρθούν για να μπορέσει να ανταπεξέλθει η επιχείρηση σε αυτό τον δανεισμό και το κράτος πρέπει να το διερευνήσει σε μετέπειτα φάση. Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, γιατί αυτό που εφαρμόζει είναι να παρέχει ρευστότητα. Γι’ αυτό υπάρχει και μία ηρεμία στην οικονομία και την κοινωνία, παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν. Προς το παρόν υπάρχουν χρήματα ακόμα, πέρα από αυτά που έχουν δοθεί, για να ζήσει μία οικογένεια και να διατηρηθεί όπως μπορεί μια επιχείρηση. Το μέλλον εξαρτάται από την ΕΕ, αν αλλάξει δηλαδή τις συνθήκες οικονομικών συναλλαγών με την Ελλάδα και με τη σειρά του το κράτος, προς τους πολίτες. Δεν πλήττεται μόνο η Ελλάδα, έχουν πληγεί όλες οι χώρες. Η ΕΕ έχει το περιθώριο να κάνει κάτι, είναι θέμα όμως πολιτικής βούλησης», είπε και πρόσθεσε ότι: «Χρηματοοικονομικά, οι υγιείς επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να πάρουν όλες αυτές τις διευκολύνσεις, θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια τουλάχιστον για να ανασυγκροτηθούν και να επαναφερθούν στην κατάσταση που ήταν πριν την πανδημία. Οι υπόλοιπες, οι οποίες ήδη είχαν «άνοιγμα» και δεν εμφάνιζαν ιδιαίτερη κερδοφορία ή ήδη βρίσκονταν στα πρόθυρα κατάρρευσης, νομίζω δύσκολα θα επανέλθουν.

Λουκέτα στην τουριστική αγορά δεν θα δούμε άμεσα, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά, γιατί τα μέτρα έχουν βοηθήσει πολύ».

Σχεδιασμός για rapid test στους επισκέπτες

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (fedhatta), Στράτος Μπερέτης, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης από την ενημέρωση που έχουν από τον υπουργό Τουρισμού είναι να γίνονται στο σύνολο των επισκεπτών rapid test πριν έρθουν στην χώρα μας και αντίστοιχα όταν να αναχωρούν από αυτή.

«Από συζητήσεις που έχουμε με τον υπ. Τουρισμού τον κ. Θεοχάρη και με το Ευρωπαϊκό όργανο στο οποίο συμμετέχω με τους ευρωπαϊκούς τουριστικούς πράκτορες, για τους tour operators, ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει τον Απρίλιο η σεζόν με rapid test, για όλους. Εκεί προσανατολίζεται η αγορά» σημείωσε ο κ. Μπερέτης και τόνισε πως η τουριστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό θα γίνει μέσω του διαδικτύου: «Ξέρουμε ότι ο ΕΟΤ θα κάνει καμπάνια εξειδικευμένη διαδικτυακά αλλά και θα προχωρήσει και σε διαφημίσεις με αεροπορικές εταιρείες για να μπορέσει να τονώσει λίγο το κλίμα για του χρόνου. Οι διαδικτυακές εκθέσεις έχουν γίνει, έχουν ανοίξει και σίγουρα θα βοηθήσουν. Όμως δεν έχουν την ίδια απήχηση με τα προηγούμενα χρόνια γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για όλους τους φορείς» ανέφερε.

Μέτρα στήριξης για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ζητάει ο Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης

Μέτρα στήριξης για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ζήτα ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, αίτημα το οποίο υιοθετήθηκε και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, όπως τονίζει ο γραμματέας της ΠΙΞ Μανόλης Τσακαλάκης.

Ειδικότερα, Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης ζητάει από τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών τα παρακάτω:

Στην εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2020 έως 31 Μαρτίου 2021 σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Δίνοντας ουσιαστικό κίνητρο στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές και να προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Στη κάλυψη της αναλογίας της άδειας και του επιδόματος αδείας των εργαζομένων για τη χρονική περίοδο που αυτοί παρέμεναν σε αναστολή. Οι επιχειρήσεις προσέλαβαν προσωπικό το οποίο δεν εργάστηκε ούτε μια ημέρα. Ούτε μπορούν, ούτε είναι και δίκαιο να επιβαρυνθούν με την δαπάνη των αδειών των εργαζομένων αυτών.

Στην πρόβλεψη νέας ρυθμίσεως οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία διάρκειας έως 100 δόσεων, στις οποίες θα μπορούν οι επιχειρήσεις να εντάξουν όλες τις οφειλές τους έως την 31-12-2020 και στην παράταση, για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν απωλέσει μέχρι σήμερα τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, των προθεσμιών πληρωμής, αρχής γενομένης από τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου, κατά έξι (6) μήνες.

Ελπίδα Αριστείδου