Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στηρίζει την επιχειρηματική κοινότητα του νομού μέσω νέου κύκλου δωρεάν webinars

Καθοδήγηση τουριστικού κλάδου στην εποχή Covid – 19

Γ. Ρούσσος: Η κρίση δεν είναι προσωρινή και πρέπει να προετοιμαστούμε σωστά

Καθοδήγηση και – πρωτίστως - ορθή ενημέρωση προς τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου των Κυκλάδων αναφορικά με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται γι αυτούς, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, παρέχει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, μέσω νέου κύκλου δωρεάν webinars, τα οποία και διοργανώνει με φόντο το δεύτερο ιδιαίτερα επιθετικό κύμα του κορωνοϊού.

Δεδομένων των ραγδαίων αλλαγών που καταγράφονται καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και επηρεάζουν γενικότερα την οικονομία και ως εκ τούτου και την οικονομία των Κυκλάδων, το Επιμελητήριο επέλεξε να προχωρήσει στοχευμένα στην υποστήριξη των επιχειρηματιών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον Τουρισμό, προκειμένου οι ίδιοι να βαδίσουν με ασφάλεια στη νέα πραγματικότητα που έχει ξημερώσει λόγω του κορωνοϊού.

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, το Επιμελητήριο διοργανώνει το πρώτο διήμερο webinar με τίτλο “Το νέο τοπίο του Τουριστικού Κλάδου, με τα έως σήμερα δεδομένα, στην εποχή της πανδημίας και πώς αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη της Οικονομίας των Κυκλάδων”, το οποίο και θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Νοεμβρίου (17.00-19.00).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου, οι επιχειρηματίες του νομού οφείλουν να προσεγγίσουν τα χαρακτηριστικά της νέας εποχής που παρουσιάζεται μπροστά τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και τα εμπόδια που έχει φέρει η πανδημία. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προϋπόθεση αποτελεί η έγκυρη ενημέρωσή τους, σχετικά με τις αλλαγές στον κλάδο, καθώς και η πληροφόρησή τους για τα νέα μοντέλα που αναδύονται.

Τα θέματα που θα αναδειχθούν

Ειδικότερα, την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί το προαναφερθέν webinar. Πρόκειται για ένα διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που διαθέτει το Επιμελητήριο Κυκλάδων και καλύπτει την ταυτόχρονη συμμετοχή έως και 1.000 σημείων.

Εισηγήτρια θα είναι η Δρ. Γεωργία Ζούνη, Διδάκτωρ Τουριστικού Marketing στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του University of Kent και κατά τη διάρκεια του webinar

θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθούν θέματα, όπως: α. Τι αλλάζει στο μοντέλο Τουρισμού. β. Ποιες είναι οι νέες αξίες, ανάγκες, συνήθειες των Τουριστών. γ. Πώς επηρεάζονται, άμεσα ή έμμεσα, όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως το εμπόριο, η εστίαση, η φιλοξενία, κ.λπ. δ. Ποια είναι τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που αναδύονται. ε. Τι αλλαγές αναμένονται στη συνολική στρατηγική και πολιτική για τον Τουρισμό.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων: “Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον σύνδεσμο bit.ly/2Ut9XZu έως την Τρίτη 24/11/2020 και ώρα 14.00. Για τη συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν στο e-mail που έχουν δηλώσει στη φόρμα συμμετοχής έναν ειδικό σύνδεσμο για τη σύνδεση με την πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης, μία ώρα πριν την έναρξη του προγράμματος κάθε ημέρας. Προσοχή: Η σύνδεση θα πρέπει να γίνει με το e-mail εγγραφής προκειμένου να δοθεί σε κάθε συμμετέχοντα, που θα παρακολουθήσει και τις δύο ημέρες το εκπαιδευτικό webinar, βεβαίωση παρακολούθησης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης”.

Οι Κυκλάδες ενημερώνονται και προετοιμάζονται για τις αλλαγές στον τουρισμό

Στήριξη όσων συνδέονται με τον Τουριστικό κλάδο συνεχίζει να παρέχει αυτονόητα το Επιμελητήριο Κυκλάδων, επιδιώκοντας να ισχυροποιήσει τα μέλη του σε επίπεδο ενημέρωσης για όσες αλλαγές έχουν υπάρξει αλλά και συνεχίζουν να προκύπτουν λόγω της πανδημίας.

“Το Επιμελητήριο από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η πανδημία να μπαίνει στη ζωή μας έχει προγραμματίσει μία σειρά ενεργειών τόσο προς την κατεύθυνση παρεμβάσεων στην Πολιτεία - αφού είναι δυναμική η εξέλιξη των μέτρων από πλευράς κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληττόμενων - αλλά ταυτόχρονα και προς τα μέλη του, λειτουργώντας ενημερωτικά, ώστε να φανεί χρήσιμο εκεί που απαιτείται” ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου μιλώντας στην εφημερίδα, καθώς εξήγησε παρακάτω πως, “είμαστε σε μία τουριστική περιοχή που πολύ μεγάλο ποσοστό της οικονομίας των Κυκλάδων εξαρτάται από τον τουρισμό”.

Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, “στο δεύτερο αυτό κύμα της πανδημίας και με αφορμή πως πλέον έχει περάσει η προηγούμενη σεζόν, το Επιμελητήριο προετοιμάζει μία σειρά κινήσεων για να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει τα μέλη του, στον βαθμό που αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την νέα μεθοδολογία των webinars, των σεμιναρίων από μακριά”.

Ο κ. Ρούσσος υπενθυμίζοντας μάλιστα πως το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί ζωντανά με πάνω από 1.000 άτομα τη φορά, υπογράμμισε πως, “έχει ξεκινήσει κάποιες συνεργασίες, μία εκ των οποίων επισημοποιείται γρηγορότερα με το Πανεπιστήμιο του Πειραιά”.

Σύμφωνα με όσα σχολίασε με φόντο το webinar που θα ακολουθήσει μεθαύριο και την Πέμπτη, εξήγησε πως, η εν λόγω συνεργασία “προηγήθηκε, επειδή έχει ξεκινήσει μία σειρά ενεργειών το Πανεπιστήμιο σε σχέση με τον Τουρισμό που το καθιστά έγκυρο και χρήσιμο για την περιοχή μας”.

Εν συνεχεία, θέλησε να γνωστοποιήσει πως, αναπτύσσεται συνεργασία και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, “η οποία είναι σε εξέλιξη αφού το Επιμελητήριο είναι γνωστό πως έχει δώσει έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στην προώθηση και διάδοση των παραδόσεων για να μην έχουμε μία μονομέρεια με τον Τουρισμό”.

Ορθή προσέγγιση της “επόμενης ημέρας”

Δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα της ορθής πληροφόρησης της επιχειρηματικής κοινότητας και εξηγώντας πως σε τόσο κρίσιμες συνθήκες, δεν υπάρχει περιθώριο λάθους στο θέμα της ενημέρωσης και καθοδήγησης των επιχειρηματιών, υπογράμμισε πως το Επιμελητήριο επιδιώκει συνεργασίες που θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

“Σχετικά με αυτή τη δυνατότητα που θα έχουμε να μάθουμε κάποια νέα, να μάθουμε κάποια εξέλιξη, να μάθουμε κάποια πρόταση για την επόμενη ημέρα, προγραμματίσαμε αυτό το σεμινάριο με την καθηγήτρια την κ. Ζούνη, η οποία πέραν της μεγάλης γνώσης της στο θέμα του Τουρισμού και μέσω του Πανεπιστημίου Πειραιά, αλλά και μέσω διαφόρων forum, έχει μία πολύ καλή ενημέρωση αλλά και μία πολύ καλή προσέγγιση για το πώς όλοι μαζί θα κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα” ανέφερε ο Γιάννης Ρούσσος, λέγοντας ακόμη πως, “Με δεδομένο ότι ο Τουρισμός πλέον ξεκινά από το μηδέν, καθώς και πρωταγωνιστές τουριστικοί προορισμοί είναι στην ίδια βάση με δεύτερους, τρίτους ή τέταρτους προορισμούς, γίνεται πολύ ενδιαφέρον το αντικείμενο και η προσέγγιση της επόμενης ημέρας”.

Επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα όλα τα επαγγέλματα

Ερωτηθείς ο κ. Ρούσσος αν το webinar απευθύνεται στο σύνολο των επιχειρηματιών, απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας πως, αυτή η δυνατότητα δίδεται επειδή άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό, επηρεάζονται πολλά επαγγέλματα.

“Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε αυτή τη σειρά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η οποία θα είναι και γενικά για όλον τον κόσμο, αλλά και με στοχευμένα σεμινάρια σε συγκεκριμένες ομάδες των μελών μας. Επιλέξαμε να είναι για όλους μαζί, και δεν ξεχωρίσαμε το Τουριστικό Τμήμα του Επιμελητηρίου, αφού ο Τουρισμός – έμμεσα και άμεσα – επηρεάζει όλα τα επαγγέλματα.

Και επειδή θα ήταν δύσκολο μέσα σε δύο ώρες να προσεγγιστεί το θέμα και να γίνουν τοποθετήσεις κι ερωτήσεις, επιλέξαμε να διεξαχθεί σε δύο ημέρες” ανέφερε διευκρινιστικά, δίνοντας έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να παραχθεί διάλογος κατά τη διάρκεια αυτών, για να απαντηθούν ερωτήσεις και απορίες.

“Θα είναι δύο δίωρα και για να μην είναι κουραστικό και για να μπορεί να υπάρχει μία σωστή ενημέρωση, αλλά και χρόνος για ερωτήσεις και απαντήσεις” σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ακόμη πως, η αλλαγή της ώρας από τις 3 το μεσημέρι, στις 5 το απόγευμα αποφασίστηκε “επειδή αυτή την ώρα έχουμε ένα νέο δεδομένο στη ζωή μας. Πολλοί που έχουν παιδιά στο Δημοτικό που χρειάζεται να είναι με την παρουσία τους στην τηλεκπαίδευση, με αποτέλεσμα τα σπίτια να έχουν υπερφόρτωση του δικτύου”. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος εξήγησε ότι αυτή η αγωνία μεταφέρθηκε στο Επιμελητήριο και έγινε απόλυτα κατανοητή. Άλλωστε, στόχος είναι να λάβουν την παρεχόμενη ενημέρωση απρόσκοπτα, όσοι περισσότεροι μπορούν. “Περιμένουμε να προχωρήσει με μεγάλη επιτυχία, όπως και τα προηγούμενα σεμινάρια που είχαν μεγάλη αποδοχή” δήλωσε σε αισιόδοξο τόνο.

Εκφράζεται αγωνία και φόβος από τους επιχειρηματίες. Αυξημένη η συμμετοχή”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ρωτήθηκε σχετικά με την εικόνα που εισπράττει από τους επιχειρηματίες του νομού όλο το τελευταίο διάστημα της πανδημίας, με δεδομένη την πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία καλούνται να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις τους.

“Υπάρχει ένας συνδυασμός αγωνίας, φόβου και λιγότερο πανικού. Όμως έχουμε ένα ευχάριστο κατ΄ εμέ δεδομένο, το οποίο έχουμε αναφέρει ξανά. Ότι παρακολουθήσαμε και τα προηγούμενα webinars που αφορούσαν τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, πρωτόκολλα τα οποία έπρεπε υποχρεωτικά να ακολουθηθούν, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν την επόμενη ημέρα. Αυτά είναι τα νέα δεδομένα” σχολίασε ο Γιάννης Ρούσσος, εξηγώντας παράλληλα, πως, “Παρατηρήσαμε ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με το παρελθόν, μία πολύ μεγάλη συμμετοχή και με αμείωτο ενδιαφέρον, δηλαδή να ξεκινά ένα σεμινάριο, να περνούν δύο ώρες και να έχει αποχωρήσει μόνον το 1-2% των συμμετοχών”.

“Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό” πρόσθεσε ακολούθως, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντική θεωρείται η απόκτηση γνώσης και πληροφοριών για το πώς θα ανταποκριθεί ο τουριστικός κλάδος την “επόμενη ημέρα”.

Εκπαιδεύσαμε 13.500 άτομα στο προηγούμενο πρώτο κομμάτι” σχολίασε παρακάτω, αναφερόμενος στον πρώτο κύκλο των webinars, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Αυτό το κρατάμε ως θετικό”.

Αντανακλαστικά απέναντι στη μεγάλη κρίση

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων θέλησε να υπενθυμίσει προς όλους πως, η τρέχουσα κρίση που προκύπτει εξαιτίας της πανδημίας, δεν θα έχει μικρή διάρκεια και ως εκ τούτου, η καλύτερη προετοιμασία όλων, θα λειτουργήσει θετικά στην επιβίωσή τους.

“Αυτούς που τους αφορά είναι κι αυτοί που θα μείνουν στο προσκήνιο. Όσοι νομίζουν ότι η κρίση είναι για μία εβδομάδα ή για λίγες ημέρες κάνουν λάθος. Το Επιμελητήριο επεσήμανε από τον Μάρτιο ότι θα είναι μακρύς ο δρόμος” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “Υπάρχει κι αισιοδοξία, αλλά όσο πιο σωστά προσεγγίζουμε το θέμα, τόσο πιο σωστά θα παίρνει αποφάσεις η επιχειρηματική κοινότητα των Κυκλάδων. Γιατί αν εμείς ερχόμαστε και δεν έχουμε τη σωστή ενημέρωση και δίνουμε λάθος κατευθύνσεις είναι σοβαρή η ευθύνη αναφορικά με μία λάθος απόφαση που θα πάρει μια επιχείρηση που στηρίζεται σε αυτά που μαθαίνει από το Επιμελητήριο. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και κινούμαστε με παρεμβάσεις ουσίας”.