Τα μέτρα που ισχύουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ανακοίνωσε η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου

Μειώσεις στα μισθώματα για τους επιχειρηματίες εστίασης

Ενημέρωση των επιχειρηματιών σε Σύρο, Κέα, Κύθνο και Σέριφο

Στην απόφαση να καταβληθεί μειωμένο το οικονομικό αντάλλαγμα για τη χρήση χερσαίων χώρων από επιχειρήσεις σε Σύρο, Κέα, Κύθνο και Σέριφο για το τελευταίο τετράμηνο του 2020 προχώρησαν τα μέλη της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, προκειμένου να στηρίξουν τους επιχειρηματίες που πλήττονται σε “απειλητικό” βαθμό από τις συνέπειες της πανδημίας.

Το θέμα τέθηκε πρώτο στη συζήτηση της προχθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση και να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες των τεσσάρων νησιών σχετικά με τις ελαφρύνσεις που θα δεχθούν.

Η εν λόγω στάση της Διοίκησης έρχεται σε συνέχεια των μέτρων που έχουν προβλεφθεί μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για όλο το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και το τέλος καλοκαιριού, προκειμένου οι επιχειρηματίες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν απέναντι στα έξοδά τους.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως, στη διάρκεια του πρώτου lockdown η εστίαση ήταν από τους πρώτους κλάδους που επλήγησαν, όπως παρομοίως και στον δεύτερο κύκλο “λουκέτου” που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Πρέπει να σημειωθεί πως σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν αναπτυχθεί παρεμβάσεις και δημόσιες τοποθετήσεις εκ μέρους εκπροσώπων από Συλλόγους εστίασης όλης της χώρας, προκειμένου να βρεθούν και να προσδιοριστούν τρόποι από πλευράς κυβέρνησης, οι οποίοι θα βοηθήσουν αποτελεσματικότερα τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Μάλιστα προ τριών εβδομάδων είχε ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να “ανοίξει” αναλυτικά το μείζον θέμα της επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της εστίασης.

Σχετικά με την πρόταση που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, τα μέλη ψήφισαν ομόφωνα θετικά, καθώς η περίοδος που διανύει όλη η χώρα με φόντο την πανδημία παγκοσμίως, καθιστά αβέβαιο το μέλλον, τουλάχιστον και για τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Μηδενικό αντάλλαγμα και μειώσεις μέχρι 40%

Το θέμα προλόγισε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού, σημειώνοντας συγκεκριμένα τα εξής: “Σήμερα καλούμαστε να πάρουμε μία απόφαση που αφορά το τελευταίο διάστημα του τρέχοντος έτους, από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020 για τις επιχειρήσεις που είναι πληττόμενες λόγω Covid- 19 όλο αυτό το διάστημα σχετικά με το αντάλλαγμα που πληρώνουν στο Λιμενικό Ταμείο για τη χρήση χερσαίου – παραλιακού χώρου”.

Σύμφωνα με όσα υπενθύμισε, όλο το περασμένο διάστημα εκδόθηκαν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), το περιεχόμενο των οποίων έδινε την κατεύθυνση για την ανακούφιση των επιχειρηματιών.

Χαρακτηριστικά, η ίδια πρόσθεσε σχετικά με τα ανωτέρω: “Για όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπάρχουν σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τις οποίες προβλέφθηκαν αντίστοιχες ρυθμίσεις και δεν χρειάζεται να πάρουμε απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου”. Κατά συνέπεια, εξήγησε πως, με βάση τις συγκεκριμένες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου η καταβολή των μισθωμάτων γίνεται ως εξής: Α. Για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2020 προβλέπεται κανονικά η καταβολή του οικονομικού ανταλλάγματος για το σύνολο των επιχειρηματιών εστίασης. Β. Για όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με εντολή κυβέρνησης τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο προβλέπεται πως δεν θα πληρώσουν τίποτα. Γ. Επιπλέον, όσοι δεν έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους αλλά οι ΚΑΔ τους έχουν συμπεριληφθεί στις κατηγορίες των πληττόμενων επιχειρήσεων προβλέπεται πως θα πληρώσουν μειωμένο το αντάλλαγμα κατά 40% και αυτό σχετικά με τους μήνες Απρίλιο – Μάιο – Ιούνιο – Ιούλιο - Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Δ. Ακόμη, όσοι ζήτησαν κι έλαβαν επιπλέον χώρο δωρεάν, δεν θα έχουν κάποια μείωση για το χρονικό διάστημα που έλαβαν αυτά τα επιπλέον τετραγωνικά, δηλαδή μέχρι και τον Οκτώβρη σχετικά όμως με τον χώρο που χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν (αρχικό τμήμα). Ειδικότερα αυτό προβλέπεται για το διάστημα από Αύγουστο μέχρι και τέλος Οκτώβρη. Ε. Τέλος, το Λιμενικό Ταμείο αποφάσισε για το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβρη μέχρι Δεκέμβρη του 2020 πως θα καταβληθεί το αντίτιμο μειωμένο κατά 40%.

Αναμονή για νέες αποφάσεις της Κυβέρνησης

Δεδομένου του δεύτερου lockdown καθίσταται σαφές πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου θα εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις μέχρι και τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να βοηθήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τον κλάδο της εστίασης.

Ωστόσο, οι επιχειρηματίες αναμένουν πλέον τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίον θα είναι εφικτό να επαναλειτουργήσουν, αφού το διάστημα των τριών εβδομάδων του δεύτερου “λουκέτου” συμπληρώνεται τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Στις μεταξύ τους συζητήσεις οι επιχειρηματίες δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι για το άμεσο άνοιγμα του κλάδου, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι ιδιαιτέρως επιθετικό, όπως καθίσταται ξεκάθαρο από τα στοιχεία που παρουσιάζονται συστηματικά από την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ.

Το επικρατέστερο σενάριο για την επαναλειτουργία της εστίασης αφορά στο σταδιακό άνοιγμα και κατά πάσα πιθανότητα κάποιες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.