“ΕΡΜΗΣ” ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Μαραζώνει η τοπική αγορά λόγω της πανδημίας

  • Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:25

Λίγο πριν υποδεχτούμε την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και η αγορά στο κέντρο της Πόλης σε καμία περίπτωση δε θυμίζει γιορτές, αφού τα καταστήματα παραμένουν κλειστά στο πλαίσιο των έκτακτων υγειονομικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για την αναχαίτιση της πανδημίας. Και ο εμπορικός κόσμος του νησιού αναμένει με αγωνία τις εξαγγελίες για το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος του λιανικού εμπορίου, παρά το γεγονός ότι κρατά μικρό καλάθι για το ενδεχόμενο αυτό το διάστημα λειτουργίας να είναι τελικά πολύ μικρό, υπό το φόβο νέας έξαρσης των κρουσμάτων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή, ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γ. Μυλωνάς μετέφερε την αγωνία των επιχειρηματιών του νησιού μας, σημειώνοντας πως ήδη έχει χαθεί ένα μεγάλο ποσοστό του τζίρου.

Οι έμποροι επιμένουν πως ειδικά σε περιοχές με καλό υγειονομικό επίπεδο όπως είναι η Ζάκυνθος, θα πρέπει να υπάρξει ειδική διαχείριση για το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων, τονίζοντας πως το «διαδικτυακό εμπόρια» αφορά ελάχιστους και σίγουρα όσοι τους εμπόρους και καταστηματάρχες της επαρχίας.

Ελάχιστα τα καταστήματα στη Ζάκυνθο με διαδικτυακές υπηρεσίες

“Αυτό το διάστημα οι επιχειρήσεις βγάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους και αυτό αφορά ειδικά εποχιακές επιχειρήσεις, ρούχα παπούτσια αλλά παιχνίδια, που κατά κανόνα ο κόσμος ψωνίζει αυτή την περίοδο. Κοντεύουμε ήδη ένα μήνα κλειστά και οι μόνοι που δουλεύουν είναι τα μεγάλα eshop και όχι οι μικρές επιχειρήσεις» δήλωσε ο κ. Μυλωνάς, συμπληρώνοντας πως το διαδικτυακό εμπόριο αφορά ένα μικρό μέρος της αγοράς, ενώ ειδικά στη Ζάκυνθο, λιγοστά είναι τα καταστήματα που προσφέρουν διαδικτυακές υπηρεσίες και σίγουρα δεν απευθύνονται σε καταναλωτές εκτός νησιού, όπως συμβαίνει με καταστήματα και επιχειρήσεις σε μεγάλες πόλεις.

«Ο καταναλωτής μπαίνοντας στο ίντερνετ για να διαλέξει ένα προϊόν, θα δει πρώτα τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές και πολύ δύσκολα θα δει μια μικρή επιχείρηση. Το κόστος είναι εντελώς διαφορετικό και ο ανταγωνισμός εις βάρος των μικρών» σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, τονίζοντας πως δεν είναι ρεαλιστικό να μιλάμε για αγορές και συναλλαγές που γίνονται στην είσοδο των καταστημάτων, σύμφωνα με το σύστημα του «κλικ away»

Για το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως τα μικρά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης, όπως έκαναν άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα και υποστήριξε πως διαφορετικό είναι το καθεστώς που επικρατεί στη Δράμα για παράδειγμα και άλλο στη Ζάκυνθο όπου τα κρούσματα είναι σαφώς λιγότερα.

Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου μίλησε για τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα και σημείωσε πως η βοήθεια που δόθηκε με την επιστρεπτέα προκαταβολή και ειδικά με το τελευταίο πρόγραμμα, ήταν μεν σημαντική για την εξασφάλιση ρευστότητας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα χρήματα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν στο μέλλον και ουδείς γνωρίζει αν οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να τα επιστρέψουν, αφού υπάρχει κίνδυνος να έχουν κλείσει ή ακόμη και να μην έχουν επανακάμψει οικονομικά.

Με αφορμή και το αίτημα που υπέβαλε πρόσφατα ο Εμπορικός Σύλλογος Ζακύνθου ζητώντας την αύξηση του προϋπολογισμού και την παράταση υποβολής προτάσεων για το έργο της μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης της ΠΙΝ, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως και τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής του Υπουργείου Οικονομικών δε θα πρέπει να αποτελούν δάνειο, αλλά μη επιστρεπτέα επιχορήγηση στις επιχειρήσεις για να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να μείνουν σε λειτουργία.