Αγωνία από την “Τερψιχόρη” σχετικά με το συνεχιζόμενο λουκέτο στις επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας

“Η εστίαση έχει υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα”

Γ. Χατζαντώνης: Ο κλάδος μας θα μπορούσε να δουλέψει με μέτρα

Εγκλωβισμένος στην αβεβαιότητα είναι ο κλάδος της εστίασης στη χώρα, καθώς οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτόν, παραμένουν κλειστές υποχρεωτικά, με φόντο την εξέλιξη της πανδημίας.

Η προχθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση των ενοικίων κατά 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο (2021), σίγουρα αποτελεί ένα μέτρο στήριξης των επιχειρηματιών, οι οποίοι όμως θεωρούν πως πρόκειται για “σταγόνα” μέσα στη μακρά διαδρομή που φαίνεται πως θα πρέπει να διανύσουν στην “έρημο” που διαμορφώνει ο κορωνοϊός. 

Υπό το καθεστώς ανησυχίας βρίσκονται μοιραία και οι επιχειρηματίες του κλάδου στα νησιά, όπως και στη Σύρο, οι οποίοι παρά το χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο που καταγράφεται στον νομό, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως συνάδελφοί τους σε περιοχές που βρίσκονται “στο κόκκινο”.

Εξ αφορμή της τελευταίας ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού για τη μείωση του ενοικίου κατά 80% για το πρώτο δίμηνο του 2021, κλήθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης Σύρου “Τερψιχόρη”, Γιώργος Χατζαντώνης, ο οποίος περιέγραψε την αγωνία των επιχειρηματιών στη Σύρο, υποστηρίζοντας παράλληλα πως ο κλάδος της εστίασης έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα στη χώρα.

Μειωμένο κατά 80% το ενοίκιο για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021, αναφέρθηκε σε ένα επιπλέον μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές για τις γιορτές των Χριστουγέννων, γνωστοποιώντας ειδικότερα την ανωτέρω απόφαση για την ελάφρυνση στο κομμάτι των ενοικίων.

“Επειδή έχουμε και έχω μία ευθύνη να αφουγκράζομαι την αγωνία της αγοράς και επειδή γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες, και εστιάτορες αλλά και μαγαζάτορες, είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και σε συνεννόηση με το Οικονομικό Επιτελείο, θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ένα ακόμα μέτρο προστασίας και ανακούφισης: Για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις, αυτές που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους, αυτές που θα μείνουν κλειστές στις γιορτές, από το λιανεμπόριο μέχρι και την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%. Επαναλαμβάνω, κατά 80%” δήλωσε συγκεκριμένα στην ομιλία του.

Γ. Χατζαντώνης: Έχουμε πάρει και τη “ρετσινιά” για την πανδημία

Εκφράζοντας την αγωνία και τις σκέψεις της “Τερψιχόρης” με φόντο τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου των επιχειρηματιών εστίασης στη Σύρο, τόνισε πως, σίγουρα η ελάφρυνση στα ενοίκια θα βοηθήσει, αλλά όπως εξήγησε κατηγορηματικά παρακάτω, αυτό δεν είναι αρκετό.

“Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπάρχει αβεβαιότητα στον κλάδο μας. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για μείωση ενοικίου σε ποσοστό 80% για το προσεχές δίμηνο, κάτι που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε ότι η εστίαση έχει μπροστά της δύσκολο διάστημα τουλάχιστον μέχρι και τον Φεβρουάριο” υπογράμμισε σε απόλυτο τόνο, προσθέτοντας μάλιστα πως, οι καφετέριες, τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι επιχειρήσεις του κλάδου συνολικότερα, έχουν πληγεί εντονότερα από οποιονδήποτε άλλον κλάδο.

“Θεωρώ πως ο κλάδος μας είναι ο πιο αδικημένος και αυτός που έχει πάρει την “ρετσινιά” για όλη την πανδημία, ενώ αν κάποιος στρέψει το βλέμμα αλλού, θα διαπιστώσει πολλά” σχολίασε παρακάτω, παραπέμποντας διευκρινιστικά στα εξής: “Ας δούμε ενδεικτικά το άνοιγμα των Εκκλησιών συγκεκριμένες ημέρες και ακόμη πιο συγκεκριμένα τις μεταφορές του κόσμου με τα μέσα”.

Θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με μέτρα”

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως η λειτουργία της εστίασης στον νησιώτικο χώρο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, με τήρηση μέτρων κι εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων, από τη στιγμή που οι Κυκλάδες καταγράφουν περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, απάντησε καταφατικά.

“Θα μπορούσε ο κλάδος μας να λειτουργήσει όπως και τη θερινή περίοδο. Υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων και με μέτρα. Ειδικότερα μιλώντας για τα νησιά, που οι μετακινήσεις σχεδόν απαγορεύονται και πρέπει να ελέγχονται. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να αυξηθούν και να προκύψουν κρούσματα” σχολίασε σχετικά, σημειώνοντας ακόμη πως, “όπως φαίνεται τις τελευταίες ημέρες, οι Κυκλάδες είναι καθαρές. Άρα, ο κλάδος μας υπό προϋποθέσεις και με μέτρα, θα μπορούσε να δουλέψει”. Βέβαια, τόνισε πως, “αυτό θα σήμαινε πως η χώρα θα κινείται σε δύο ταχύτητες”.

Δυσβάσταχτο φορτίο

Σήμερα, περιγράφοντας τα έξοδα μίας μεσαίας επιχείρησης του κλάδου, ο ίδιος κάνει λόγο για πάγια ιδιαίτερα σημαντικά και σε μηνιαία βάση και μάλιστα, χωρίς να μπορούν οι επιχειρηματίες να δουλέψουν.

“Είναι δυσβάσταχτο το φορτίο που σηκώνουμε. Μία επιχείρηση όχι ιδιαίτερα μεγάλη, για παράδειγμα μία καφετέρια, έχει έξοδα πάνω από 4.000 ευρώ τον μήνα, χωρίς να έχει το “κλειδί” στην είσοδο” ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας παράλληλα πως αυτά τα έξοδα αφορούν σε ασφαλιστικές εισφορές, ΙΚΑ, ΔΕΗ, ύδρευση και το ενοίκιο.

“Όλα αυτά να τα αθροίσει κάποιος, κάνουν ένα ποσό των 3.500 με 4.000 ευρώ τον μήνα” επανέλαβε, υπογραμμίζοντας πως δυστυχώς οι επιχειρήσεις του κλάδου θα μετρήσουν βαθιές πληγές εξαιτίας της πανδημίας.

Τίποτα δεν μας χαρίζεται”

Με φόντο τα παραπάνω και κληθείς να κρίνει αν τα κυβερνητικά μέτρα μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικά ή όχι (πχ. επιστρεπτέα προκαταβολή), υπήρξε σαφής: “Είναι πρωτόγνωρες οι καταστάσεις που ζούμε και αναμφισβήτητα δύσκολη η διαχείρισή τους για όλους. Είναι καλοδεχούμενη η βοήθεια, αλλά δεν είναι επαρκεί. Δυστυχώς, οι συνέπειες της πανδημίας είναι ένα πρόβλημα που θα μεταφέρεται και θα μας ακολουθεί για μεγάλο διάστημα”.

Εκφράζοντας επί της ουσίας πως ο κλάδος δεν έχει υποστηριχθεί επαρκώς, πρόσθεσε τα ακόλουθα: “Ακόμη και χρήματα σαν ενίσχυση που θα λάβουμε, θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να τα αποπληρώσουμε έστω και στο 50%. Τίποτα δεν μας χαρίζεται και κανένας άλλος δεν καλείται να σηκώσει τα έξοδα των επιχειρήσεών μας. Απλά κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της αποπληρωμής ή και της ρύθμισης” σχολίασε κατηγορηματικά.

Δεν αποκλείονται λουκέτα

Στην ερώτηση αν η Τερψιχόρη καταγράφει πέραν της αγωνίας των επιχειρηματιών και την απόφαση ορισμένων μελών της να βάλουν λουκέτο, καθώς αδυνατούν να συνεχίσουν λόγω της νέας σκληρής οικονομικής πραγματικότητας, υπήρξε συγκεκριμένος: “Η Τερψιχόρη είναι σε συνεχή επαφή με την ΠΟΕΣΕ. Μας ενημερώνει πως τα στοιχεία που προκύπτουν για την εστίαση είναι τραγικά. Το ένα στα τρία μαγαζιά πάει για λουκέτο. Δεν γνωρίζω τί ακριβώς θα γίνει στα νησιά και στη Σύρο, αλλά μοιραία επηρεαζόμαστε σε μεγάλο βαθμό”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “σίγουρα τα μεγάλα αστικά κέντρα θα έχουν το μεγαλύτερο πλήγμα, αλλά δεν μένουμε ανεπηρέαστοι στα νησιά. Το “λουκέτο” είναι το ίδιο για όλους, όπως και η απώλεια εσόδων”.

Ο κ. Χατζαντώνης κλείνοντας τις δηλώσεις του θέλησε να απευθύνει ευχές σε όλους, ευελπιστώντας να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατόν η κρίση της πανδημίας.

“Θέλω να ευχηθώ καλές γιορτές σε όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στους συναδέλφους μου, ο οποίοι αυτή την περίοδο είναι σπίτι τους και παλεύουν για να ζήσουν τις οικογένειες και τον εαυτόν τους. Εύχομαι να αντιμετωπιστεί σύντομα η πανδημία και να επιστρέψουμε όλοι το ταχύτερο στην κανονική ζωή”.